Etter at en terrorists mislykkede forsøk på å sprenge et fly i lufta over Detroit, har luftfartsmyndighetene igjen strammet grepet om sikkerhetskontrollen på flyplassene, særlig for passasjerer som skal til USA. Det holder åpenbart ikke at vi nærmest stripper ved sikkerhetskontrollen, at håndbagasjen, jakker, sko og belter skannes eller at vi ikke kan ta med beholdere med væsker (noe som på mange flyplasser ikke lenger synes å bli tatt særlig seriøst). Nå skal en personskanner tas i bruk. Den kler av deg til skinnet.
Denne skanneren har, sammen med en skjerping av de vanlige sikkerhetsforanstaltningene utløst sinne fra mange passasjerer. Man klager over at skanneren viser oss i ”Keiserens Nye Klær” – selv om det bare er en datamaskin som ser oss, og som – hevdes det – sletter bildene øyeblikkelig etter skanningen. Mange reisende er også lite tilfredse med de tidkrevende prosedyrene og lange køer og den sannsynlige muligheten for at vi ikke lenger får reise oss fra flysetet en time før landing og aldri lenger får varme oss under et teppe.
Personalet ved sikkerhetskontrollen på flyplassene har oppgaven med å sikre at alle passasjerer kommer helskinnet fram. Myndighetene prøver å finne ut hvordan det var mulig for den unge nigerianeren å smugle med seg sprengstoffet gjennom flyplassen i Amsterdam der man jo har samme kontroller som på andre lufthavner. I tillegg bør man prøve å finne ut hva det er som får andre mennesker til å være så fulle av hat eller så frustrerte eller fortapte at de fyller dynamitt i underbuksene og ønsker å sprenge fly i lufta. Nigerianeren skal for øvrig ha forbindelse til al-Qaeda som har truet med flere attentater i tiden framover.
De muslimske terroristene – det er kanskje politisk ukorrekt å skrive det, men det er jo det de selv kaller seg, hevder at den mest tungtveiende årsaken til deres hat mot den vestlige verden, skyldes palestinernes situasjon i Midtøsten. Nettopp det problemet ønsker den spanske regjeringen å løse i løpet av de seks månedene landet har formannskapet i EU. Den spanske regjeringen ønsker seg en palestinsk stat som skal ligge side om side med og eksistere i fred og fordragelighet med Israel. Det kan umiddelbart lyde som pompøse og luftige ønsker å kunngjøre at man har svaret på den gordiske knuten som så mange andre gjennom 60 år forgjeves har forsøkt å løse. Men er det ikke alltid et forsøk verdt selv om det bare er en mikroskopisk sjanse for et positivt utfall?
Og hvem har noensinne løst noe problematisk med en pessimistisk innstilling?
Vi ser derfor i denne utgaven nærmere på Spania og det øvrige EUs muligheter for å skape fred i Midtøsten.
Skulle det lykkes, vil et av de neste spørsmål naturligvis være om terroristene vil la oss – og flyene våre – være i fred.
Fram til det, vær bevæpnet til tennene med tålmodighet fram til din neste flyreise, tålmodighet overfor personalet i sikkerhetskontrollen og ombord på flyet samt over for de medpassasjerer som ikke helt forstår at det å bli kledd av ti skinnet er i alles interesse.
På de neste sidene omtaler vi også de andre ambisjoner som regjeringen har for Spanias fjerde, europeiske formannskap. Riktig gjettet! I tillegg til det før nevnte står også Unionens økonomi på programmet.
Den spanske regjeringen forventer seg mye av de seks nærmeste månedene, og mange spanjoler er – selv om de ikke lenger har den store tilliten til at regjeringen faktisk klarer å forbedre forholdene – stolte av formannskapet slik vi så det nyttårsaften da en lang rekke av landets mest kjente bygninger ble belyst med symboler fra de andre 26 EU-landene. En god, ikke-pessimistisk start på et nytt tiår i et land som har et stort behov for en positiv innsprøytning.
Vi holder oss i politikkens verden, for Arne Bjørndal har snakket med to nordmenn som vil starte egne lokallag av norske partier her på Costa del Sol. Vi har også besøkt FC Barcelona og rapporterer fra selveste Camp Nou, dessuten fra en norskeid språkskole i Cádiz. John Einbu gir sitt syn på verdenssituasjonen, ut fra – ifølge ham selv – en amatørinvestors perspektiv, andre har vært på restaurantbesøk, en på tur til Cerro Chinchirilla, og har hoppet rundt på Kanariøyene.
Tøffe Tider er også et must. Det handler også her om flyreiser, men om andre sider enn politisk terror og sikkerhetsspørsmål.
God lesning,
Jette
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001