Månedsmagasinet på Costa del Sol
Den Norske Skolen januar 2010

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Som daglig leder har Henning Nordby satt klare mål for virksomheten ved Den norske skolen i Málaga dette året:

– Vi skal fortsette å profilere skolen vår som en idrettsskole der både elever og foreldre trives. Vi skal videreutvikle samarbeidet med Norges Golfforbund og arrangere samlinger på skolen. Vi skal dessuten etablere et samarbeid med Haugesund Toppidrett Gymnas som har egen golflinje. Vi får besøk fra denne skolen i februar, og ideen er at vi vil ha en elevutveksling og at de vil anbefale oss for elever i grunnskolen, forteller Henning.
I dag er en av våre elever fast på det norske juniorlandslaget, en annen er av og på og en tredje elev er nå aktuell for landslaget. I tillegg til en elitegruppe på 8 elever, har skolen en aspirantgruppe i golf. På skolen er golf valgfag. Det betyr at man kan få gratis introduksjon av spillet.
I tillegg har skolen på nytt søkt norske myndigheter om godkjenning av et videregående skoletilbud for elever på andre og tredje trinn i videregående skole. I dag har Den norske skolen bare godkjenning for videregående skoletilbud for elever på første trinn. Dette håper skolen å få endret fra om med det kommende skoleåret.
– Og som et siste punkt går vi videre med satsingen med å lage en ”elektronisk” skole, dvs. at alle elever i ungdomskolen bruker pc i skolearbeidet, til lekser og innlevering av skriftelige arbeider. Alle elevene i ungdomsskolen får tildelt bærbare PCer på skolen vår.
– Du kan si at det overordnede målet er å sikre skolen et stort og bredt elevtilfang og at vi etter hvert kan gi familier som ønsker et kortere eller lengre opphold her på Costa del Sol et godt skoletilbud som omfatter 1. klasse i grunnskolen til og med 3. klasse i videregående skole, sier Henning Nordby.

Andre aktuelle tilbud ved skolen:
Tennis
Skolen tilbyr tennis som valgfag. Skolen har et samarbeid med tennisklubben som ligger vegg-i-vegg med skolen. Det er ca 10 elever som benytter seg av dette tilbudet.

Kickboksing

Skolen har en avtale med MR Wilson, en meget velrenommert kickbokseklubb som eies og drives av tidligere europamestere. Klubben holder til i skolens lokaler. Kickboksing er også et valgfag for elevene. Skolen inviterer foreldre til gratis trening hos MR Wilson, men mange av foreldrene er allerede medlemmer.

Dykking

Middelhavet er et fantastisk sted å dykke. Skolen samarbeider med dykkeklubben One-to-one og mange av elevene og foreldrene benytter seg av dette tilbudet. Det er mange spennende skipsvrak å dykke på ved Gibraltar-stredet.
– Lett å få til
– Våre elever er barn i vanlige norske familier som bare har bestemt seg for å ta et opphold hos oss. Det er ganske lett å organisere et kortere eller lengre Spania-opphold, og vi er selvsagt behjelpelige med all informasjon, sier Henning Nordby:
– Dette skoleåret har vi ca 20 elever på barnetrinnet, 25 på mellomtrinnet og ca. 20 på ungdomsskolen. Det er fem norske skoler i Spania, og vi er en av de mindre skolene og den eneste på Costa del Sol.
Ifølge daglig leder får skolen ofte positive tilbakemeldinger fra foreldrene fordi de er en liten skole der alle blir ”sett”.
– Det betyr at vi har nær oppfølging av hver elev, lite eller ingen mobbing og samarbeider tett med foreldrene, sier Henning.
Skolen eier selv skolebygget. FAU og skolen samlet sammen nesten sju millioner kroner over en 17 års periode fra 1989 til 2006. Det ble brukt som egenkapital da skolen ble bygget. Den nye skolen stod ferdig 1. januar 2007 og har plass til 200 elever.

Skolepenger
Skolen er en norsk skole som er organisert under privatskoleloven og opplæringsloven. Vi følger norsk læreplan og utsteder norske eksamenspapirer. Skolen er ca 85 % finansiert av statlig tilskudd og 15 % av foreldrene ved at de betaler skolepenger.
For skoleåret 2009/10 er skolepengene 900 euro for høstterminen og 1300 euro for vårterminen, forøvrig uendret fra sist år. Det gis søskenrabatt på 500 euro fra og med andre elev.
Vi kan også være behjelpelige med å finne hybler eller arrangere spanske vertsfamilier der man har full kost og losji. Dette har vært veldig populært blant svenskene som i dag har ca 80 slike elever i året på videregående skole.
Vi har søkt om å få tillatelse til VG 2 & 3, men dette er til behandling hos departementet.

Pedagogisk plattform
Skolen arbeider kontinuerlig med sin pedagogiske plattform.
I korthet kan vi si at vi arbeider for at elevene skal:
– Oppnå optimal kompetanse tilpasset eget nivå.
– Ta ansvar for egen og andres læring.
– Ha tro på seg selv og sine evner til å bruke kreativitet.
– Utvikle fellesskapsfølelse, og evne til å vise omsorg for andre.
– Få kunnskapstørst og læringsvilje.

Dette er Den norske skolen
Den norske skolen i Malaga tilbyr norsk grunnskole, 1. til 10. klasse samt VG 1. Vi følger norsk læreplan, avholder norske eksamener og utsteder norske eksamenspapirer. For våren har vi noen ledige plasser. Til høsten starter skolen ca 1. september. Les mer: http://norskeskolen.net
Vi hjelper gjerne med svar på alle praktiske spørsmål angående flytting til Spania. Du kan kontakte oss via e-post: dnscdspost@gmail.com eller ringe på + 34 630 345 412 Gjennom vår samarbeidspartner, Comunica, kan du få personlig assistanse, men ellers er det en aktiv foreldregruppe på skolen som gjerne hjelper hverandre med de praktiske oppgavene.

Leie for en tre soveroms leilighet ligger på ca 800 – 1000 euro pr måned. Generelt ligger bo- og leveutgiftene 20 – 50 % lavere enn i Norge. Bilprisene er ca 50 % av norske priser og diesel koster 1 euro pr liter. Norwegian flyr direkte fra Gardermoen og Rygge. SAS tar opp igjen sine flygninger mellom Oslo og Málaga denne våren, og i april starter Ryanair flygninger fra Torp til Málaga.
Med mer enn 300 soldager i året og en gjennomsnittstemperatur på 22 grader har Costa del Sol Europas beste klima. Senhøstes, vinteren og tidlig på våren er det her du finner de høyeste temperaturene og her skinner også solen mest. Om sommeren er det ikke fullt så hett som det kan være innerst i Middelhavet.Bjørn H. framme i Hellas

Ungdomsskoleelevene ved Den norske skolen satte stor pris på møtet med den norske syklisten Bjørn Heidenstrøm

Etter besøket på Den norske skolen her på Solkysten, har syklisten Bjørn Heidenstrøm samlet t-skjorter hos Messi og Zlatan i FC Barcelona og hos John Arne Riise i Roma. Akkurat nå tråkker Bjørn seg gjennom Hellas på vei til Sør-Afrika.

Du husker kanskje at vi her på skolesidene i fjor høst skrev om Bjørn Heidenstrøm og hans store prosjekt, sykkelturen fra Oslo til Sør-Afrika. Underveis samler han inn drakter som skal settes sammen til verdens største fotballdrakt under sommerens sluttspill i fotball-VM. Målet er også, i samarbeid med den norske Flyktninghjelpen (NRC), å skape blest om 42 millioner flyktninger rundt om i verden.
Da Bjørn besøkte skolen vår hadde han fått inn over 450 drakter. Han har som mål å samle inn 2010 signerte fotballdrakter som skal sys sammen til verdens største drakt – et symbol som skal eksponeres for nesten en milliard mennesker under fotball-VM denne sommeren.
Nå har Bjørn syklet videre og hanket inn signerte klubbdrakter både i Barcelona og i Roma.
Etter møtet med den norske fotballproffen og landslagsspilleren John Arne Riise i Roma rett før jul, skriver Bjørn på hjemmesiden sin:
– John Arne Riise har vært fantastisk!
Forklaringen er at fotballklubben Romas største stjerner støtter prosjektet til VIF Medias Bjørn Heidenstrøm takket være super innsats fra John Arne Riise som har åpnet alle dører for nordmannen og prosjektet ”The Shirt”.

Følg Bjørns på sykkelturen:
www.theshirt.no (norsk, svensk, dansk)
www.theshirt2010.net (engelsk, internasjonal)
www.theshirt2010.blogspot.com (media)
Twitter; www.twitter.com/heidenstrom
Facebookgruppen; "The Shirt forget me not 2009/10”

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet