Månedsmagasinet på Costa del Sol

Kolesterol er livsnødvendig. Det er svært viktig for produksjon av flere av våre signalstoffer i kroppen (spesielt kjønnshormoner og binyrebarkhormoner). Dessuten inngår kolesterol i dannelsen av galle som blir brukt til bygging av våre cellemembraner for å gjøre dem sterke. Vi danner kolesterol i leveren ut fra det fettet vi spiser (både animalsk og vegetabilsk).

Kolesterol bindes som forskjellige former for fettproteiner; HDL, LDL og VLDL.
• HDL (det ”gode” kolesterol) er tynnflytende og transporterer kolesterolet fra blodet til leveren.
• LDL (det ”dårlige” kolesterol) er tyktflytende og transporteres fra gallen i tarmen og til blodet der det må inn i cellene. Meningen er deretter at kolesterolet skal brukes i cellene til hormoner, cellevegger, osv. Det sitter små dører på celleveggene beregnet på bare å lukke kolesterolet inne. Hvis det finnes mye LDL i blodet, er det stor risiko for avleiring av kolesterol på innsiden av blodkarene.
• VLDL er i stand til å fjerne kolesterolet fra blodkarveggen og transportere det tilbake til leveren. Mennesker som har få "dører” (cellereseptorer), har vansker med å få kolesterolet inn i cellene. Konsekvensen blir at kolesteroltallet (LDL) i blodet stiger.
Det farlige ved et forhøyet kolesteroltall (blodprøve målt med et kolesteroltall over 6), er faren for hjerte/karsykdommer (blodpropp).

Hva kan man selv gjøre for å senke kolesterolnivået?
• Aubergine
Når man spiser auberginer, reduseres mengden kolesterol som tas opp fra fettholdige matvarer.
• Hvitløk
Hvitløk er nemlig også med på å redusere mengden av kolesterol.
• Bønner
Spiser man bønner, er det ikke plass til dårlig kolesterol. Flere studier har vist at kost som omfatter bønner var i stand til å redusere mengden av åreforkalkningsfremmende LDL-kolesterol, mens mengden av åreforkalkningsforebyggende HDL-kolesterol forble uendret.
• Soyabønner og vegetabilsk protein
Man kan kjøpe de proteinrike, soyabaserte matvarer i de fleste supermarkeder. Noen ganger kalles det tofu, andre ganger kvark, men uansett navnet er det svært bra å putte i salatskålen eller til andre retter.
• Fibre
Det bør også stå valset havregryn på innkjøpslisten. En av de mange gode tingene fibre gjør for kroppen, er å framskynde fordøyelsen og gjennomstrømmingen av avfallsstoffer fra maten gjennom tynntarmen. Og det sikrer at kroppen tar opp mindre kolesterol fra maten.
• Epler og pektin
Atskillige forskere har beskrevet den reduserende virkningen som et daglig eple har på kolesteroltallet. Pektin er med på å redusere mengden av kolesterol i blodet ved å få ned opptaket av kolesterolholdige, fettrike matvarer.
• Flerumettede oljer
Når det finnes flerumettede oljer i maten, kan man måle en betydelig reduksjon i kolesteroltallet – både det samlede kolesteroltallet og LDL-kolesteroltallet, mens det gode HDL-kolesterol forble uendret høyt. Blant de oljene man undersøkte, lå bl.a. solsikker- og maisolje øverst på listen, tett fulgt av let ikke-hydrogeneret sojaolje.
• Skummet melk
Melk øker faktisk innholdet av kolesterol i blodet.
• Yoghurt
Man har funnet ut at man ved å spise yoghurt er i stand til å redusere mengden av kolesterol i blodet.
• Krom, C- og E-vitamin
Disse stoffene er alle med til på å redusere mengden av kolesterol i blodet, og her i Spania er det C-vitaminer overalt.
• Mosjon
Regelmessig mosjon er med på å holde kolesteroltallet på et riktig nivå. Men du behøver ikke løpe eller jogge. Selv moderat mosjon – f.eks. en rask spasertur – synes å ha en god innflytelse på kolesteroltallet.
 

Av cand. pharm. Hanne Rothe, audiolog, AudioMas, Fuengirola

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.