Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kolesterol er livsnødvendig. Det er svært viktig for produksjon av flere av våre signalstoffer i kroppen (spesielt kjønnshormoner og binyrebarkhormoner). Dessuten inngår kolesterol i dannelsen av galle som blir brukt til bygging av våre cellemembraner for å gjøre dem sterke. Vi danner kolesterol i leveren ut fra det fettet vi spiser (både animalsk og vegetabilsk).

Kolesterol bindes som forskjellige former for fettproteiner; HDL, LDL og VLDL.
• HDL (det ”gode” kolesterol) er tynnflytende og transporterer kolesterolet fra blodet til leveren.
• LDL (det ”dårlige” kolesterol) er tyktflytende og transporteres fra gallen i tarmen og til blodet der det må inn i cellene. Meningen er deretter at kolesterolet skal brukes i cellene til hormoner, cellevegger, osv. Det sitter små dører på celleveggene beregnet på bare å lukke kolesterolet inne. Hvis det finnes mye LDL i blodet, er det stor risiko for avleiring av kolesterol på innsiden av blodkarene.
• VLDL er i stand til å fjerne kolesterolet fra blodkarveggen og transportere det tilbake til leveren. Mennesker som har få "dører” (cellereseptorer), har vansker med å få kolesterolet inn i cellene. Konsekvensen blir at kolesteroltallet (LDL) i blodet stiger.
Det farlige ved et forhøyet kolesteroltall (blodprøve målt med et kolesteroltall over 6), er faren for hjerte/karsykdommer (blodpropp).

Hva kan man selv gjøre for å senke kolesterolnivået?
• Aubergine
Når man spiser auberginer, reduseres mengden kolesterol som tas opp fra fettholdige matvarer.
• Hvitløk
Hvitløk er nemlig også med på å redusere mengden av kolesterol.
• Bønner
Spiser man bønner, er det ikke plass til dårlig kolesterol. Flere studier har vist at kost som omfatter bønner var i stand til å redusere mengden av åreforkalkningsfremmende LDL-kolesterol, mens mengden av åreforkalkningsforebyggende HDL-kolesterol forble uendret.
• Soyabønner og vegetabilsk protein
Man kan kjøpe de proteinrike, soyabaserte matvarer i de fleste supermarkeder. Noen ganger kalles det tofu, andre ganger kvark, men uansett navnet er det svært bra å putte i salatskålen eller til andre retter.
• Fibre
Det bør også stå valset havregryn på innkjøpslisten. En av de mange gode tingene fibre gjør for kroppen, er å framskynde fordøyelsen og gjennomstrømmingen av avfallsstoffer fra maten gjennom tynntarmen. Og det sikrer at kroppen tar opp mindre kolesterol fra maten.
• Epler og pektin
Atskillige forskere har beskrevet den reduserende virkningen som et daglig eple har på kolesteroltallet. Pektin er med på å redusere mengden av kolesterol i blodet ved å få ned opptaket av kolesterolholdige, fettrike matvarer.
• Flerumettede oljer
Når det finnes flerumettede oljer i maten, kan man måle en betydelig reduksjon i kolesteroltallet – både det samlede kolesteroltallet og LDL-kolesteroltallet, mens det gode HDL-kolesterol forble uendret høyt. Blant de oljene man undersøkte, lå bl.a. solsikker- og maisolje øverst på listen, tett fulgt av let ikke-hydrogeneret sojaolje.
• Skummet melk
Melk øker faktisk innholdet av kolesterol i blodet.
• Yoghurt
Man har funnet ut at man ved å spise yoghurt er i stand til å redusere mengden av kolesterol i blodet.
• Krom, C- og E-vitamin
Disse stoffene er alle med til på å redusere mengden av kolesterol i blodet, og her i Spania er det C-vitaminer overalt.
• Mosjon
Regelmessig mosjon er med på å holde kolesteroltallet på et riktig nivå. Men du behøver ikke løpe eller jogge. Selv moderat mosjon – f.eks. en rask spasertur – synes å ha en god innflytelse på kolesteroltallet.
 

Av cand. pharm. Hanne Rothe, audiolog, AudioMas, Fuengirola

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet