Månedsmagasinet på Costa del Sol

 

De fleste av oss har flyttet til Costa del Sol etter et langt yrkesaktivt liv i hjemlandet for å nyte sol og varme, god mat og drikke. Vi har til og med forlatt barn og barnbarn, samt slekt, alt for å få nyte vårt ”nye liv”. Vi drikker vin til maten stort sett hver dag og av og til blir det også en drink før maten. Man har jo blitt pensjonist og trenger ikke komme seg opp klokken seks hver morgen for å dra på jobben. For de aller fleste blir livet i Spania en fantastisk opplevelse, men for andre blir det ikke i nærheten av det man har planlagt.

Utviklingen av alkoholavhengighet
Alkohol påvirker signalene i hjernen med økt produksjon av blant annet dopamin. De aller fleste reagerer på detta med velbehag og vi kjenner at uro og angst forsvinner. Da er det ikke så rart at alkohol fort kan bli en daglig vane. Om alkoholkonsumet blir stort, er det store forskjeller i hvor lenge og hvor mye ulike mennesker kan drikke før de utvikler anhengighet til alkohol. Kvinner har tradisjonelt drukket mindre alkohol enn menn. I dag tilpasser kvinnene seg mannens alkoholvaner. Kvinnens kropp inneholder prosentvis mindre vann enn hos menn. Det gjør at en kvinne tåler alkohol dårligere, selv om hun kan ha samme kroppsvekt som menn. Det gjør at kvinner lettere blir alkoholavhengige og oftere får skader av drikkingen.
Ved en etablert alkoholavhengighet har man ofte utviklet flere av disse symptomene:
Økt toleranse: Man må drikke mer alkohol for å bli like beruset som tidligere.
”Blackouts”: Noen timer av kvelden dagen i forveien er ”borte”, til tross for at man ikke drakk mer enn vanlig.
Tap av kontroll: En drink fører til flere, til tross for at man bestemte seg for bare å drikke en mindre mengde.
Abstinenssymptom: Man kjenner uro og angst når man slutter å drikke. Man må ta seg en ”oppkvikker” for å føle seg bra igjen.

Alkoholrelaterte sykdommer
Det finnes knapt noe organ i kroppen som ikke risikerer å bli skadet av alkoholmisbruk. Mellom 5 – 6.000 personer dør årlig i Sverige av alkoholrelaterte sykdommer. Det er rundt ti ganger flere enn de som dør i trafikken.
Listen over alkoholrelaterte sykdommer kan gjøres svært lang. Jeg nøyer meg med noen av viktigste:
Hjertet/sirkulasjon: Uregelmessig hjertevirksomhet, høyt blodtrykk, hjerteforstyrrelser (alkoholkardiomyopati) med svært dårlig prognose.
Skader på indre organer: Leverskader som fettlever, leverbetennelser og skrumplever (cirros). Inflammasjon av bukspyttkjertel (pankreatit), riskiko for nye betennelser og utvikling av diabetes.
Hormonpåvirkning: Nedsatt testosteronproduksjon med nedsatt potens, tilbakeføring av testikler og feminisering (utvikling av bryst hos menn). Nedsatt fruktbarhet hos kvinner.
Hjerneskader: Alkoholdemens, skader på lillehjernen med tilhørende problemer med gangen, epileptiske anfall.

Gode råd
Alkohol i passe doser kan være fantastisk bra i sosiale sammenhenger og trenger ikke i det hele tatt å tilskrives like negativt som over. Den anbefalte daglige dosen er halvannet glass vin til kvinner og to glass til menn.
Andre gode råd ved alkoholforbruk:
• Annen hvert glass er vann.
• Drikk vann før du sovner.
• Drikk ikke etter midnatt.
• Drikk aldri på fastende mage.
De fleste av oss lever tross alt et bra og relativt sunt liv her i Spania – og vll gjerne fortsette å gjør det. Det vil jeg som lege gjerne bidra til. Derfor anbefaler jeg at man, i tillegg til regelmessig mosjon og inntak av god og nyttig Middelhavsmat, tar en forebyggende helsekontroll. Da kan man nemlig se om det finnes noen helsemessige faresignaler og i tide korrigere levesett eller begynne å ta forebyggende medisin. Ved en slik kontroll får du blant mye annet greie på hvordan leveren din har det, holde blodsukkeret, PSA-verdien (prostata) og blodtrykket under kontroll, samt at hjertet er frisk og slår rolig og regelmessig (EKG).
En helsekontroll kan vise seg å være ditt livs beste investering.
 

Av Dr. Anders Carlsson, Nordic Medical Clinic, Nerja, www.nordicmedicalclinic.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.