Månedsmagasinet på Costa del Sol

 

Etter overgangsalderen holder kvinner mange ganger opp med å snakke med legen sin om problemer i underlivet, dels fordi de skammer seg og dels fordi de ikke vet at det er hjelp å få.
Når en kvinne kommer i overgangsalderen, holder kroppen gradvis opp med å produsere de to kjønnshormonene østrogen og progesteron. Det får menstruasjonene til å bli uregelmessige for etter hvert å stanse helt. Det er også derfor at noen kvinner får tørre slimhinner. Gjennomsnittsalderen for overgangsalderen er 51 år, og den varer normalt mellom fem og 10 år. Det varierer mye hvor plaget kvinner er av forandringene i kroppen.
Når overgangsalderen er overstått, tror mange kvinner at underlivet er et overstått kapitel uten særlig funksjon. Det kan bety at de ikke går til legen hvis de får plager som tørrhet og smerter i skjeden. De tror at det er en naturlig utvikling som hører alderen til og som man bare må lære seg å leve med.
En stor internasjonalt studie der over 4.000 kvinner i alderen 55 til 65 år har deltatt i, viser at rundt 40 prosent av kvinnene får plager i vagina, og at sju av 10 kvinner med slike problemer ikke oppsøker legen før det har gått ett år – da har problemet blitt så stort at de ikke kan ignorere det lengre. Ifølge studiet skammer kvinner seg over å bringe problemene på bane, og de vet ikke at det er hjelp å få.

Fem behandlingsformer
Som alltid er det opp til kvinnen selv å velge om hun vil leve med plagene eller la seg behandle. Det er mange muligheter, og her skisserer jeg bare fem av dem. Forslagene hjelper bare mot tørre slimhinner og kan ikke sammenlignes med hormonbehandlinger som man kan få for klimakterielle plager og der bivirkninger kan forekomme.
Vagifem: Er en stikkpille til vagina som man tar to til tre ganger i uken. Den inneholder en liten mengde estradiol – et naturlig forekommende kvinnelig kjønnshormon og er reseptpliktig.
Ovestin: Tas også noe gange i uken, enten som stikkpille eller krem og inneholder et stoff, som heter østriol, og det virker lokalt i vaginaområdet. Det har stort sett ingen påvirkning på resten av kroppen.
Estring: Er en fire cm bred ring, som også inneholder estradiol som Vagifem. Forskjellen er, at man legger ringen opp i skjeden. Ringen fornyes hver tredje måned. Av det aktive stoffet frigis 7,5 mikrogram/døgn, så det er ganske små mengder som frigis daglig over tre måneder.
Cicatridina: Er en hormonfri behandling som lindrer tørrhet i skjeden og samtidig gjenoppbygger slimhinnens normale funksjon. Cicatridina inneholder hyaluronsyre som finnes i kroppen allerede og som er nødvendig for slimhinnens funksjoner. Dessuten inneholder Cicatridina en rekke naturlige oljer som virker bakterienedsettende og infeksjonshemmende.
Mandelolje: Kan alternativt påføres på de tørre områdene om man ikke vil til legen eller på apoteket.

Av Hanne Rothe, farmasøyt og audiolog, AudioMas Spain SL

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.