Månedsmagasinet på Costa del Sol
Norwegian Steam – en tradisjon i America’s Cup

Norwegian Steam - en tradisjon i America’s Cup

Av Michael Jepsen

Verdens største kappseilas, America’s Cup, avgjøres i disse dager i Valencia. Bare de færreste vet at det i nesten 50 år var en overvekt av nordmenn på de amerikanske båtene som deltok America’s Cup.

Norske båter har aldri deltatt i America’s Cup, men mange nordmenn har spilt en svært viktig rolle i denne regattaen. Utover på 1870 og -80-talet ble nemlig mange skandinaver med en stor overvekt av nordmenn leid inn til alt fra kaptein, styrmann og til mannskap på de amerikanske båtene. På grunn av gode prestasjoner fekk de fra 1893 anledning til å spille hovedrolle i det største innenfor seilsporten: America´s Cup. De norske sjøfolkene kom gjerne fra Horten, Arendal, Egersund, Stavanger, Karmøy, Bømlo og ikke minst Tysnes.
Tysnes er en øykommune i Sunnhordland med mindre enn 3.000 innbyggere. Fra 1900 og fram til 1940 var det flere og flere sjøfolk frå Tysnes som deltok som mannskap på de amerikanske båtene. Frå 1920-åra av var flertallet av mannskapet i America’s Cup fra nettopp denne kommunen.
Årsakene var flere: Sjøfolkene fra Tysnes var svært båtvante alt fra barndommen og drog gjerne til sjøs allerede som 14-15 åringer. Senere utvandra mange til USA der de traff kjente som visste hvor det var jobb å få.

Fokus på norske seilere
Norwegian Steam var kallenamnet på de norske sjøfolkene som arbeidet på de amerikanske kappseilingsbåtene. Samme navn bruker nå også en gruppe unge seilere på sitt prosjekt der de prøver å skape ny blest om innsatsen til disse norske pionerseilerne. I nesten 50 år var mannskapet på de amerikanske båtene som konkurrerte om America’s Cup for det meste norske sjøfolk.
– Denne historien er lite kjent, og det er en skam, mener Kjell Magnus Økland. Han er cand.mag i kulturvitskap, historie og mediefag fra Universitet i Bergen, og er leder for Norwegian Steam-prosjektet som setter fokus på norske seilere i America’s Cup.
– At verdens største regatta lenge var preget av folk fra en liten øy med færre enn 3.000 innbyggere, synes jeg er imponerende. At vi i Norge har klart å overse prestasjonene som de sto for i flere mannsaldre, synes jeg er skremmende. De norske tradisjonene burde ha nasjonal interesse i sjøfartsnasjonen Norge, og internasjonal interesse hos folk som er opptatt av kappseiling og maritim historie, sier Kjell Magnus Økland.
Han har laget en tv-dokumentar og har nettopp skrevet bok om Norwegian Steam. I boka intervjuer han noen av seilerne fra Norwegian Steam, som fortsatt lever. Han holder også foredrag om emnet.

Det ypperste
America’s Cup er det ultimative innen seilsporten. I to år har 11 av verdens ypperste både forberedt seg til kampen om å få retten til å møte den forsvarende mesteren i en direkte matchseilas om America’s Cup trofeet.
I den ene semifinale tapte den spanske båten Desafio Español mot favorittene fra New Zealand. De har nå møtt vinneren av den andre semifinalen, den italienske båten Luna Rossa som overraskende vant over de amerikanske favorittene fra BMW Oracle. Med et budsjett på nesten en milliard norske kroner er amerikanerne det laget som har satset mest på America’s Cup.
Vinnerne av de to semifinalene møttes til dyst etter at denne utgaven av Det Norske Magasinet gikk i trykken. Vinneren av denne duellen får møte den mesterbåten fra forrige America’s Cup.
I denne utgave av America’s Cup har det bare vært én norsk deltager. Det er Michael W. Henriksen, som er seilmaker for det italienske team Mascalzone Latino Capitalia, som var med i de innledende rundene. Den 32-årige blonde nordmannen kommer fra Kristiansand.

Investeringer på 16 milliarder
America’s Cup avikles i det landet som sist vinner kommer fra. Siste turnering som ble avviklet, ble vunnet av den sveitsiske båten Alinghi. Fordi dette alpelandet ikke har egen kyststrekning, falt valget på Valencia. Hvis den sveitsiske båten igjen vinner finalen, har Valencia mulighet for å bli vert også for neste America’s Cup.
Det er første gang siden 1851 at America’s Cup-regattaen foregår i Europa.
Valencia har investert 16 milliarder norske kroner i arrangementet. Besøkstallet i perioden 2005-07 er anslått til 3,5 millioner mennesker, fire ganger innbyggertallet i byen. Hver turist bruker i snitt 100 euro per døgn, mens seillagene til sammen trolig vil bruke 70 millioner euro i perioden.

• Deltok på kjente båter som J-båtene Weetamoe og Rainbow, samt skonnerten Atlantic
• I 1934 var han med og vant America’s Cup som mannskap om bord på Rainbow.

Historien bak America´s Cup
Dronning Victoria satte opp pokalen i 1851. I en regatta rundt Isle of Whight vant den amerikanske båten America mot 15 engelske båter. Pokalen fikk deretter navn etter denne båten, America’s Cup. For å bli med i konkurransen om Cup´en, måtte en seilklubb fra et annet land enn det landet som sist vant, utfordre den seilklubben som sist vant pokalen. Mot slutten av 1800-talet kom det mange utfordringer frå både engelske og canadiske syndikat som ville slå amerikanerne. Men amerikanerne forsvarte Cup´en gang på gang. Først i 1983 klarte en utfordrer å vinna Cup´en. Australia vant med båten Australia II. Dermed var den lengste seiersrekken i idrettshistorien brutt.

32. utgave i Valencia: Louis Vuitton Cup
11 utfordrere har møtt hverandre to ganger. De fire beste gikk videre til semifinalene, som ble vunnet av New Zealand og den italienske båten Luna Rossa. De kjempet i begynnelsen av juni om retten til å møte mesterbåten Alinghi i den endelige finale; America’s Cup

America´s Cup
23. juni – 7. juli: America’s Cup er en direkte matchseilas mellom den forsvarende mesteren Alinghi og den beste av utfordrerne, New Zealand eller Luna Rossa. Den båten som først får fem seire i de innbyrdes oppgjørene, vinner America’s Cup. 1326__MainPicture__MmxiyZnNcDzMToLDnZIMQ.jpg

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.