Månedsmagasinet på Costa del Sol
Spis 12 druer – og få et Godt Nytt År!

Spis 12 druer – og få et Godt Nytt År!

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Vinrankene står tett i tett i områdene rundt Novelda og Aspe i Alicante-provinsen. Men det er få druer å få øye på, selv om mange av dem fremdeles ikke er høstet. De er nemlig møysommelig pakket inn i hvite papirposer. 

Uvas embolsada – druer i pose. Druene pakkes inn når de er små som pepperkorn.
José Enrique Sánchez García fra Uvas Rosando har spesialisert seg på pose-druer.
Uvas embolsada – druer i pose. Druene pakkes inn når de er små som pepperkorn.

Mikroklima

Det var en ordfører i Novelda som for over hundre år siden fant ut at han ville prøve å beskytte druene mot druepest (en type møll som angrep og ødela frukten) ved å henge papirposer utenpå drueklasene. Én og én pose med åpen bunn ble møysommelig knyttet rundt hver drueklase mens druene fremdeles var små som pepperkorn. Og resultatet var en suksess. Ikke bare var druene fullstendig fri for pest, fuktskader og fugleskitt, men uten direkte sollys brukte druene lenger tid på å bli modne og ble dermed søtere og mer velsmakende. Det lille mikroklimaet inni hver pose sørget i tillegg for at alle druene ble modne samtidig slik at alle var like store.

Denne måten å dyrke druer på har blitt vanlig langs store deler av Rio Vinalopó, den mer eller mindre uttørkede elven som renner gjennom deler av Alicante-provinsen. Tidlig på sommeren kan man se ‘druepakkere’ i områdene rundt både Aspe og Novelda.  Etterspørselen etter raske hender som kan knytte poser, er et verdifullt supplement til sysselsettingen i området. 

Uvas embolsada – druer i pose. Druene pakkes inn når de er små som pepperkorn.
¡Mira!  Se!  Alle druene er like modne og like store. Og like perfekte! José Enrique Sánchez García holder stolt opp en drueklase som nettopp er pakket ut.
Spis én drue hvert sekund de siste tolv sekundene før det gamle året renner ut – og det vil gå deg godt i det nye!

Nyttårstradisjonen

Det sies at tradisjonen med å spise druer på nyttårsaften ble innført i 1909 som skal ha vært et ekstra godt drueår. På grunn av den store avlingen bestemte myndighetene at de skulle gi bort en del av druene i forbindelse med nyttår, og det å spise druer på nyttårsaften har siden blitt en tradisjon. Mange stiller seg imidlertid skeptisk til historien, da det den gangen ville ha vært nesten umulig å oppbevare vanlige druer som ble høstet i august/september helt frem til nyttårsaften. Uansett opphav så er det en tradisjon som har blitt mer og mer vanlig i Spania og som også har spredd seg til flere land i Sør-Amerika.

Det er hovedsakelig de grønne Aledo-druen som også brukes til produksjon av hvitvin, som nyter godt av den tidkrevende og omsorgsfulle behandlingen. Aledo er i utgangspunktet en robust drue med tykt skall, men i papirposens lune hi blir skallet noe tynnere.

Druene er i disse dager underveis til innbyggerne over hele den iberiske halvøya. Når klokka slår sine tolv ved inngangen til det nye året, skal de stå med tolv druer i hånden. For hvert klokkeslag må de spise én drue. På den måten sikrer de velstand for seg selv og sine nærmeste i det kommende året. 

Vi har selv stått blant festglade spanjoler og stappet i oss druer. Et godt råd er å fjerne skallet i forkant, for klokkene slår nemlig fortere enn du klarer å svelge unna …

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet