Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Foto fra Laila Finholths blomsterterrasse.

Det nærmer seg sommerstengning. Lørdag 30. april er siste dagen. 

I fjor sommer åpnet Helen og Jarle Gusjås Norsk Forening noen dager. Vi får følge med om det samme skjer i år. Helen og Jarle har besluttet at 17. mai må markeres. Da åpner de dørene for en 17. mai-middag kl. 16.00. Påmelding i Foreningen.

Enn så lenge holder Norsk Forening åpent mandag til fredag kl. 12.00 – 17.00 og lørdager kl. 11.00 – 15.00. Hver dag serverer kjøkkensjef Helen Gusjås norsk hjemmelaget middag, smørbrød og vafler.

Quizen varierer mellom søndager og onsdager, alt etter som smittevernreglene skifter. For tiden møtes deltagerne onsdager kl. 18.00. Som vanlig tilbys det småretter og smørbrød mellom slagene.   

Fotballgruppa er oppgående og på Facebook holder den oss orienterte om det som skjer i fotballverdenen. Den 27. mars arrangerte Foreningen ved Helen og Jarle åpent hus med servering for de som ville møtes og overvære kampen mellom Norge og Tyrkia.  

Norsk Forening satser på at alt er ved det normale når den åpner igjen i midten av september.

Quize-master Arne Bjørndal med et fornøyd vinnerlag.

En samtale med Laila og Gunnar Finholth

Av Solveig Tandberg

Det er interessant å høre hvordan Laila og Gunnar Finholth har opplevd månedene i Norsk Forening og i Fuengirola, med de strenge smittereglene byen har hatt. De kom fra Norge i begynnelsen av oktober i fjor, og reiser hjem i slutten av april. 

Snø fikk de ikke oppleve hjemme i Norge, men det fikk de her! Plutselig en dag var det hvitt rundt huset. Fra vinduet så de et barn lage en snømann ved svømmebassengkanten. Riktig nok var snømannen laget av hagl.  

Begge er veldig positive og har følt seg trygge stort sett hele tiden. Norsk Forening har vært et hyggelig sted for dem og for mange andre i denne tiden, men de poengterer at de har savnet mange medlemmer og aktiviteter som det vanligvis er om vinteren i Spania.

I flere år nå har de tilbrakt vintrene her nede. De begge trivdes så godt på Solkysten, at de ganske raskt kjøpte seg en storartet leilighet med vidunderlig utsikt ut over Middelhavet. Herifra lan de høre bølgesuset når de sitter på terrassen, følge solas gang over himmelen og se over til fjellene i Marokko. 

Laila og Gunnar har reist mye rundt i verden. Bare Australia gjensto, men så dukket et besøk i Spania opp og reisepengene gikk i stedet til leiligheten i Mijas. Den store terrassen er Lailas blomsterhage. De siste tjue årene av sitt yrkesaktive liv, ble Laila kalt ‘Blomsterdamen’. Hun solgte og arrangerte blomster i Oslo til store og små bedrifter. Det er tydelig at hun har grønne fingre, for blomstene trives hos henne.

Laila og Gunnar meldte seg raskt inn i Norsk Forening Costa del Sol da de kom hit. De har deltatt i det frivillige arbeidet gjennom årene, både bak disken og i Foreningens styre. Gunnar har vært president i flere perioder. Ekteparet er utrolig aktive og er stort sett med i alt som finnes av aktiviteter i regi av Norsk Forening. 

Begge er også med i Odd Fellow i Fuengirola, noe de har stor glede av. Denne vinteren har det vært lite møteaktivitet, men Laila forteller at søstrene har møttes når det har vært mulighet for det.

I vinter ble de i Spania uten de vanlige Norgesbesøkene. Foreningen har vært åpen hele tiden, men aktivitetene har vært reduserte og har forandret seg etter som kommunen har forandret smittevernreglene. Julaften for eksempel, ble for første gang feiret tidlig på dagen. Folk forlot Foreningen da NRK ringte julen inn med sang fra Sølvguttene. De populære aktivitetene som bingo, rekeaftener, lutefiskaftener, medlemsmøter mm, har vært umulige å arrangere. For første gang kunne ikke Foreningen arrangere mandelblomstringstur i februar. Trond Høiklev har i stedet under hele Coronatiden lagt ut bilder på Facebook fra tidligere vellykkede turer og fotograf Ivar Johnsen har sendt ut bilder på Facebook fra Fuengirola.

Laila og Gunnar forteller at de forskjellige gruppene, Alpin-, Boule-, Male-, Skrive- og Fotballgruppa, har gjort sitt beste for å fungere. Hyggelig at Quizen i denne tiden kom tilbake til Foreningen, om enn til forskjellige tidspunkter. Gunnar sier at selv den viktige Generalforsamlingen måtte avlyses. Av praktiske grunner har styret selv foreslått noen omrokkeringer av det gamle styret. Årets Generalforsamling er nå lagt til oktober.  

Det aller beste, sier begge to, er at Foreningen har holdt åpent i hele denne perioden. Begge viser til Helen og Jarle Gusjås som har taklet alle vanskeligheter med arbeidsvilje og tålmodighet. Det ligger mye planlegging bak alt arbeidet de har gjort for at Foreningen har kunnet være åpen. De gjort en strålende jobb med gode støttespillere i Regina, Randi, Laila, Elisabeth, Bjørg, Anne Marie og Grete K. 

Ekteparet sender en hilsen til alle som har vært innom og støttet Foreningen. De er takknemlige for at alle har tatt hensyn og brukt munnbind, spritet hendene og holdt avstand.

«Blomsterdamen» Laila Finholth på terrassen sin.

De tre helt sentrale personene i Norsk Forening: Jarle, Helen og Gunnar. 

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.