Månedsmagasinet på Costa del Sol

Jeg er trett for øyeblikket, men heldigvis er jeg klar over årsaken til trettheten og vet at den bare er midlertidig. Min trofaste følgesvenn siden 2006, min sortpelsede Bobby, har blitt veldig gammel. Vi vet ikke sikkert hvor gammel han er, men rundt 17 år. Han sover alltid i sin hundekurv på rommet mitt. På hans alder må han luftes et par ganger om natten. Han er så dement at jeg må ha ham i bånd når han skal ut på natten, ellers finner han ikke veien inn igjen. Jeg tror ikke han har smerter, men han går ofte litt hvileløst rundt om natten og danser ‘samba’ i vannskålen sin, fordi han ikke kan se den. Så må jeg legge ham i sengen. Her gir jeg ham en massasje og brer et lite teppe omkring ham, slik at han faller til ro. Om dagen er den før så renslige hunden ille til å gå og tisse store innsjøer rundt omkring. Jeg kan ikke lenger bare lukke ham ute i hagen, for han husker ikke veien tilbake, og lander av og til i bassenget som han ikke lenger kan komme opp av selv. Men når jeg går på kjøkkenet, er han på forunderlig vis alltid på pletten. Hans luktesans og matglede er stadig intakt.

Jeg passer ham så gjerne i takknemlighet over alle de mange årene han har brakt meg så mye glede. Jeg minnes hans kjærlighet og iver over de lange gåturene vi tok da vi begge var unge og spreke, og hans glede når familiene kom på besøk. Hans tålmodighet når småbarn noen ganger var litt hardhendte. De smilene han fremkalte hos mange kunder når de handlet i butikken, da han lå i hundekurven sin og nøt de mange kjærtegnene fra barn og voksne.

Jeg passer ham gjerne til den dagen hvor det er hans tid til å gå over til sitt neste hjem. Trettheten unngår jeg fra så godt jeg kan med gode kosttilskudd, små-lurer og sunn kost i den største grad jeg har overskudd til.

Alle mennesker er trette av og til. Nå spirer våren, og mange begynner å snakke om den årlige vårtrettheten. Tretthet finnes i mange former. Det kan være den mest alminnelige, hvor trettheten skyldes at du av én eller annen grunn ikke tar godt nok vare på deg selv. Den kan også skyldes vitamin- og mineralmangel. Mange sykdommer utløser også tretthet f.eks. gikt, Parkinson, forskjellige kreftformer, kretsløpssykdommer og tarmsykdommer osv. Tretthet kan være veldig hemmende og skyldes trettheten sykdom, må den behandles individuelt.

For lite søvn

Søvn virker restituerende for hjernen og hele nervesystemet. Vår søvns innflytelse på vår helse er veldokumentert. Sørg for at du går tidlig til sengs. De fleste mennesker har det best med ca. 8 timers nattesøvn, og timene før midnatt er de viktigste. 

Vi trenger alle å gå ut og dyrke vårt sosiale liv en gang iblant, men gjør det med måte, og ha selvdisiplin både når det angår spise- og drikkevaner, også når du er ute og morer deg. Det er ubehagelig å våkne med bakrus, og hverken godt for lever eller hjerne.

 • Melatonin er den viktigste antioksidanten kroppen produserer. Den har betydning for ditt hormonsystem, ditt overskudd og din livsglede. For at du selv produserer tilstrekkelig med Melatonin, er det viktig at du sover i fullstendig mørke og får nok dagslys. Balansen mellom lys og mørke er viktig for tilstrekkelig produksjon av Melatonin. Heldigvis fås Melatonin også som tilskudd – både flytende og som kapsler.
 • B-vitaminer er noe mange mennesker mangler. De bør tas om morgenen.
 • D-vitaminer kan være en god hjelp.
 • Av mineraler kan magnesium, kalk og silisium være godt. 
 • Likeledes kan produkter med humle og baldrian være gode støtte. De bør som Melatonin tas om kvelden.

Stress

Stress tapper deg for energi. Alt for mange mennesker kjører på høygir hele dagen, hver eneste dag i uken. Det sliter på kroppen og kan utløse mange lidelser. Er du stresset, så stopp og tving deg selv til å ta pauser slik at kroppen og hjernen din kan lade opp batteriene igjen.

Det finnes gode hjelpemidler som kan støtte deg med å håndtere stress.

 • Et kompleks av B-vitaminer kan være god hjelp.
 • D-vitaminer har også vist å kunne hjelpe mot stress.
 • Omega-3 oljer virker stressdempende.
 • Likeledes kan mineralene kalium, kalsium og magnesium og zink hjelpe.
 • Ashwagandha er en must hvis du virkelig føler deg stresset. Ashwagandha er en ayurvedisk urte og hører hjemme i nattskyggefamilien.
 • I disse litt utmattende tider med tretthet og medfølgende stress bruker jeg et produkt som jeg føler hjelper meg utrolig mye. Produktet består av Russisk Rot for mental og fysisk yteevne og Schisandra som minsker tretthet og utmattelse. Astragalus hjelper immunsystemet og minsker tretthet og utmattelse, og jeg føler også den er med på å gi glede. Rosenrot føler jeg minimaliserer min stress, samt virker oppkvikkende fysisk og mentalt.

Bekymringer

For mange mennesker er bekymringer en vesentlig del av hverdagen. Jeg er også veldig flink til å bekymre meg, men årene har lært meg å legge bekymringene på hyllen og være bedre til å nyte dagliglivets gleder og glemme engstelsene. Bekymringer suger all kraft, glede og energi ut av deg, hvis du er typen. Husk på at det meste du bekymrer deg for aldri skjer!!! Det kan evt. være en god idé å få hjelp fra en terapeut, hvis du ikke synes du kan håndtere det selv.

Mange bekymringer går også ut på om du er god nok. Kan du klare jobben og er du god nok til å beholde den? Rekker du til som familiefar/mor? Lær deg å slappe av. Ingen er feilfri eller perfekte. Vi er alle elever i livets skole. Så vær snill mot deg selv. Kikk på deg selv i speilet mens du sier til deg selv:” Jeg elsker deg”. Det kan være en veldig vanskelig øvelse, men når du har gjort det tilstrekkelig mange ganger, merker du en kjærlighet og toleranse overfor deg selv som bidrar til en bedre hverdag. 

Av hjelpsomme kosttilskudd kan jeg anbefale å ta magnesium om kvelden. Det gjelder spesielt hvis bekymringene dine har en tendens til å poppe opp når du skal sove. Våkner du om natten og merker at bekymringene sniker seg inn over deg og forhindrer deg fra å sovne igjen, kan det være en god idé med et sterkt tilskudd av pantotensyre.

Det kan også være en god idé med en avslappende urtete, for eksempel produkter med sitronmelisse som kan bidra til å lette litt på bekymringene.

Kosten

Kosten er brennstoffet som skal holde deg i gang gjennom dagen. Sørg for å ha sunne kostvaner. Unngå sukkerholdige matvarer, samt hvitt brød og pasta. Unngå Cola og andre energidrikker og for mye kaffe. Det overstående gir umiddelbar energi, men du blir raskt trett igjen. Nyt gjerne et enkelt glass god rødvin, men ungå for mye alkohol.

Alt for mange av oss drikker for lite vann i løpet av dagen. Sørg for å drikke ca. 1 ½ liter vann. Kaffe og juice teller ikke.

Mange spiser ikke frokost. Jeg har undervist reiseguider og minst halvparten hoppet over frokosten. Spis godt om morgenen. Kroppen må fylles opp med energi om morgenen, ellers blir du lett trett og uopplagt i løpet av dagen.

Føler du deg sulten mellom måltidene, så spis et eple, et stykke grovt knekkebrød eller en rugbrødsskive med litt sunt pålegg.

Jeg har stor glede av å starte dagen med et stort glass lunkent vann med sitronsaft. Det hjelper med å skille ut avfallsstoffer, og så får jeg i meg litt væske som jeg ellers mange ganger glemmer.

Mosjon

Bobby kan ikke være med på gåturer lenger. Han går hele tiden i sirkler og kan ikke orientere seg. Heldigvis har jeg min andre hund, Pixie, som er veldig flink til å få meg ut på den daglige morgenturen. Noen ganger blir det også tid til litt lek på stranden. Jeg har i øyeblikket ikke overskudd til andre mosjonsformer. Det må være nok å komme ut i frisk luft. Lider du av sterk tretthet, så finn selvdisiplin til en daglig gåtur hvor du fyller lungene med frisk luft. Du bør sørge for minst en halvtime med mosjon daglig, hvor du får trukket pusten helt ned i magen og merker at blodet flyter rundt i årene. 

På den 12. februar går vi inn i det kinesiske nyttåret som kalles metall-oksens år. For det året sies det at fokuset er på lungene på godt og vondt. Pass godt på dem, hvilket kan gjøres greit med en tur i frisk luft. Husk hver dag å ta et allsidig vitamin/mineralprodukt samt et tilskudd med omega-3 oljer, så du er parat til å gå våren i møte.

Av Anni Dahms

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.