Månedsmagasinet på Costa del Sol
Du – en eiendomsinvestor på Solkysten?!

Skattelettelser ved kjøp og utvikling av eiendom på Costa del Sol gir gode muligheter for dem som vil investere profesjonelt. Men også om du er ute etter drømmeboligen til familien din, finner du nyttig tips her! 


La oss begynne med det enkleste: Du som er på jakt etter den ideelle familieboligen på Costa del Sol for å nyte lange, varme, bekymringsløse og solrike dager langs Middelhavets bredder sammen med de viktigste menneskene i livet ditt, først og fremst familie og venner.

Finn ut hva du vil ha!

Sett først opp en liste med ønsker og krav som du og familien stiller til den nye Sydenboligen. Det handler om alt fra de økonomiske rammer du og familien din har, men også om beliggenhet, nærhet til strender, bysentrum, natur, golf, restauranter og shopping. Dessuten om størrelsen på din nye feriebolig. 

Ganske sikkert har familiemedlemmene – alt fra barn til foreldre – ulike ønsker og behov når det viktige valget av feriebolig skal avgjøres!

Kjøp og oppussing

De ulike finansieringsmulighetene for en Sydenbolig, bør også sjekkes ut før boligjakten begynner. Vi i Real Estate Segarra & Bråteng kan, med utgangspunkt i populære Marbella, hjelpe dere med å finne den etterlengtede drømmeboligen på Costa del Sol.

Flertallet av våre kunder er familier som ønsker feriebolig til seg selv. Ofte er det et behov for oppgradering i drømmeboligen som ellers har alt, men som kanskje trenger nye bad, kjøkken, vinduer eller annet. 

Ikke vær redd for å oppgradere når det øvrige på sjekklistene ellers stemmer. Spania produserer byggemateriale av høy kvalitet, design og til meget gode priser. Vi er tilknyttet byggefirma og har mange erfarne håndverkere klare for oppdrag når man finner ferieboligen man har jaktet på – selv om drømmeboligen ikke er nybygd.

Investeringer og fortjeneste

Ved profesjonelle boliginvesteringer er det spørsmål om fortjenesten og hva slags muligheter et boligkjøp på Costa del Sol har for å gi sikker og god avkastning. 

Fortsatt gir eiendomsmarkedet langs Middelhavskysten mange gode muligheter for dem som ønsker å investere for å tjene penger. Og at et opphold her på Solkysten er svært populært med all sin gode mat og drikke, nærmere 100 golfbaner, kilometerlange strender, fantastisk kultur og historie, attraksjoner og natur, er det liten tvil om. Sånn sett vil den rette fritidsboligen med riktig beliggenhet tiltrekke seg mange kommende kjøpere og interessenter.

Mange mener at de gangene man kan gjøre gode investeringer er når man lytter mer til hodet enn til hjertet. Vår egen erfaring er imidlertid at følelsene også må tas hensyn til. Ideelt sett er det viktig at en økonomisk god investering stemmer overens med de krav og ønsker som boligkjøperne i siste ledd har.

«Cash is king»

Etter nesten 30 år som eiendomsmegler på Costa del Sol, har vårt selskap opparbeidet mye erfaring. Tendensene i dagens boligmarked er klare, og mange norske investorer har sett mulighetene og gjort det svært bra. Flott beliggende eiendommer i alle prisklasser som er åpne for bud til en pris under markedsverdi har raskt blitt kjøpt opp av dem som har ledig kapital og som er klare for en rask handel. 

Hva kan vi lære av dette? Jo, at den som ikke kan snu seg raskt, ofte kommer for sent. For, de som virkelig trenger å selge unna, er alltid opptatt av raske oppgjør.

Eksempelet Marbella

Marbella har de siste tre årene vært preget av strenge restriksjoner for nye byggetillatelser for ferieboliger. Dermed har boligkjøpere som ute etter moderne og nye eneboliger isteden kastet sine øyne på eldre eneboliger som er «gått ut på dato» når det gjelder boligstil, kjøkken, bad, installasjoner og generell «finish».

Smarte investorer har kjøpt opp disse eneboligene av eldre årgang som gjerne er bygget i 1970- 1980- eller 1990-årene. Boligene legges ofte ut for salg på grunn av et generasjonsskifte blant eierne, arveoppgjør eller av andre økonomiske årsaker. 

Noen boliger kan ha ligget ute i markedet i lengre tid fordi de var umoderne og ofte i dårlig stand. Men de hadde altså det aller viktigste: Et stort potensial som ofte bare ble sett og forstått av profesjonelle eiendomsinvestorer.

Her er oppskriften

For dem som vil bli profesjonell eiendomsinvestor, er første bud at må man ha kapital til å fronte prosjektet. Banken begynner først å tro på deg som investor når du kan vise til lønnsomme prosjekter som du har dratt i land med egne midler. Men deretter åpner gjerne bankene pengesekken. 

Hvert prosjekt må gjennomgås nøye – også når det gjelder skattemessige forhold. Et oppussingsprosjekt kan i dag gjennomføres forholdsvis raskt, for tillatelse til oppgraderinger av eldre boliger kan nå oppnås ganske uproblematisk i de fleste kommuner på kysten.    

Derimot har det å få byggetillatelse på en ubebygd tomt i Marbella, fram til i dag tatt lang tid fordi kommunen har ventet på godkjenning av den nye byplanen. Nettopp derfor har det blitt solgt flere hundre brukte eneboliger, leiligheter og rekkehus de siste 3-4 årene.  

Hva er trikset? Jo, når man pusser opp en enebolig kan man også utbedre fasader, tak, bassenger, og gjerder. Ofte beholder man bare «skallet av» bygningen fordi gulv, dører og vinduer blir byttet ut. Da er det nesten som å bygge ny bolig.    

Er det snakk om leiligheter og rekkehus, er det bare innvendig at man kan bytte ut alt. Fasadene fortsetter å være de samme som for hele sameiet.   

Nettopp ved kjøp i et sameie kan man lett bli profesjonell eiendomsinvestor, i tillegg til at man selvsagt også kan jakte på familiens drømmebolig for framtidige ferier! 

Det viktigste

Når du omsider har funnet drømmeboligen du søkte etter bør det meste stemme når det gjelder beliggenhet, solforhold og utearealer. At bad, kjøkken, og stort sett alt annet innvendig har gått ut på dato, betyr lite i denne sammenhengen. Nesten alt innendørs kan du jo rette opp og endre! 

Derimot skal du sjekke nøye at sameiet drives godt og er uten gjeld, at vedlikeholdet i sameiet er bra, og at boligområdet er hyggelig og godt etablert i nærmiljøet. Velg områder der du finner nabolag som du ønsker å være del av! 

Skatt- og avgifter

Vi kan likevel ikke sette punktum for denne artikkelen uten å nevne de viktige skatte- og avgiftsfordelene som gjelder når man er eiendomsinvestor: 

Hvis man kjøper en brukt bolig for rehabilitering og videresalg bør man danne et eiendomsselskap. Da betaler du bare 2% i omsetningsavgift, i stedet for den progressive skatten på toppen av kjøpesummen som er enten 8, 9 eller 10%. Kravene fra myndighetene er også at eiendommen må bytte eier innen fem år. Med et investerings-/eiendomsselskap får man bokføre alle utgifter ved oppussingen!

Når man kjøper bolig på kysten for eget bruk, må man legge til ca. 10% på kjøpesummen til skatter og avgifter ved tinglysning hvis det er brukt bolig. Ved nye boliger er satsen ca. 13%.

Vinn-vinn-situasjon

Med slike betingelser er det slett ikke merkelig at etterspørselen etter aktuelle rehabiliteringsprosjekter er blitt svært høy og at arkitekter, byggefirmaer, håndverkere og ikke minst meglerbransjen, opplever en solid økning i aktiviteten. Også norske firmaer har gjort det bra som eiendomsinvestorer og gjennomført fantastiske boligprosjekter her på kysten under slike vilkår og forutsetninger.

Forklaringen er at den samme boligen blir solgt minst to ganger og blir et «vinn-vinn-prosjekt» for flere parter, fra den opprinnelige eiendomsinvestoren til boligkjøperen i siste ledd som kjøper en nyoppusset feriebolig i et allerede ferdig utviklet og velfungerende boområde.

Snakk med boligmegleren og advokaten din for mer informasjon! Jeg og mitt eiendomsforetak ønsker alle en riktig god eiendomshandel!

Av Heidi Ch Bråteng, Real Estate Segarra & Bråteng

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.