Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

NY START: Málaga CF strammer det økonomiske beltet 


Med sin dedikasjon, oppofringsevne og sin vennlige personlighet, skiller han seg ut blant folk. Beskrivelsen gjelder den 39-årige Manolo Gaspar, født i El Palo i Málaga og tidligere divisjonsspiller i Málaga CF, Almeria, Cartagena, Levante og Nicosia FC på Kypros. Med sine bare 1,76 meter er han kortvokst, men hjertet hans banker alltid for Málaga Club de Futbol. Han ble ansatt som sportsdirektør i klubben i oktober 2019. Vi kommer snart tilbake til han.


Sjokk og redning

Kvelden fredag den 17. juli sikret storklubben Málaga CF sin eksistens i den nest beste fotballigaen i Spania med en 2-0 seier på et mennesketomt Estadio La Rosaleda i Málaga mot Madrid-laget Alcorcón. Det var i den nest siste spillerunden av en dramatisk og følelsesladet sesong, som man ikke har sett maken til i noen annen klubb i den brokete fotballverdenen.

På begynnelsen av året ble klubbeier og president sjeik Al-Thani og hans sønner i styret avslørt for bedrageri ble ved en politiransakning i Málaga CF og utestengt av retten. Før dette hadde Al-Thani sagt opp  sportsdirektøren Caminero, klubbens juridiske rådgiver og økonomi-ansvarlige, advokaten Jofre sa nei til La Liga om lisens for innkjøpte toppspillere, og den populære treneren med internasjonal erfaring, Victor, ble sagt opp.

Alle disse dramaene sjokkerte spillerne og de fikk roet seg først noenlunde da retten i Málaga satte forretningsadvokaten Jose Maria Munoz Jiménez som en særdeles kompetent klubbstyreformann med en viss sportslig kvalitet, dog i økonomisk vanskeligheter. Han kom til å agere raskt i den dramatiske Corona-tiden, først med fotball lockdown og så gjenopptagelse av turneringene uten adgang for tilskuere.  Å ikke ha publikum på tribunen er et stor tap, ikke minst for Málaga CF, som har en av de beste tolv mennene innen spansk fotball blant sine fantastiske støttere på benken. 

Spilleselskapet William Hill ønsker på ny å sponse Málaga CF. Sist var Gaspar aktiv på laget. Han ses her sammen med Apoño y Juanito fra den gang

Tap og krav

Jose Maria Munoz Jiménez sa umiddelbart opp Al-Thanis høyre hånd, den amerikanske advokaten Shaheen. Deretter sparket han halvparten av det administrative personalet – stabben var på forhånd den langt største i 2. divisjon. Han presenterte også gjennomskuelige regnskaper som ble roset av La Liga-organisasjonen, og konstaterte at Coronakirsen ville koste Málaga CF mellom 5-10 millioner euro i tapt fortjeneste på bl.a. tv og publikumsinntekter. Al-Thani-klanens bedrag mot klubben lyder foreløpig på 5.4 millioner euro, men advokaten Valverde som representerer mindretallsaksjonærene mener at beløpet kan vœre bortimot 11.7 millioner euro!

”Vi er alle begeistret for å spille for Málaga CF og vil gjerne være med i å hjelpe La Liga’”.

– Luiz Hernandez, senterforsvarer

På grunn av den anstrengte økonomien i klubben har La Liga etter sine finansielle fair-play prinsipper diktert Málaga CF et samlet budsjett på knappe 5 millioner euro for spillerlønninger i den kommende sesongen 2020-21, mot det dobbelte i den siste spillesesongen. 

Ny kapital kan tilføres etter et aksjonærmøte med den nye storaksjonæren, hotellkjeden BlueVay holdes etter redaksjonell stopp.

Juanpi den klart høyest lønnede spilleren med 2 millioner euro per sesong.

Farvel til fem

Sportsdirektør Manolo Gaspar jobber døgnet rundt på grunn av nødsituasjonen.

Hans første manøver var å sparke to afrikanske midtbanespillere, Boulahroud, 27 år, fra Rabat i Marokko, og Benkhemassa, 27 år, fra Oran i Algerie.

Deretter sa han farvel til fem spillere med kontraktutløp:

Villanueva, 27 år, forsvarer fra San Cristobal i Venezuela. Landslagspiller.Luiz Munoz, 23 år, stort midtbane-talent fra Málaga.Sadiku, 30 år, forward fra Elbansan i Albania. Landslagsspiller og Málaga CFs toppscorer i siste sesong med 13 fulltreffere. Eies av Levante i La Liga. Partnerne er blitt enige om å avslutte samarbeidet.Buenacasa, 24 år, fra Zaragoza. Eies av Mallorca.Aaron, 31 år, fra Elche. Nå fri på markedet.

Målmannen Munir klar til å flytte, kanskje tilbake til Leganes i Madrid.

Lønnssenkning eller sparken

Så kom de dramatiske dagene hvor de faste spillerne fikk beskjed om at de måtte gå ned i lønn – ellers bli sagt opp. En lønnsnedgang på opp til 80-90 %!

Dette gjaldt:

Juanpi, landslagsspiller fra Venezuela. Angriper.Luis Hernandez, spanjol med en fortid i engelske Leicester. Senterforsvarer.Adrian, spanjol, og kaptein. Midtbanespiller.Pachecco, spanjol med en fortid i flere engelske klubber. Midtbanespiller.Munir, marokkanske landslagskeeper og den i 2. divisjonen som det ble scoret færrest mål mot i den siste sesongen.Juan Carlos, spanjol, Back.Diego Gonzalez, spanjol, senterforsvarer.Renato Santos, portugiser, høyreving.Esteban Rolon, argentiner, midtbanespiller.I tillegg kommer Mula og Rodiquez, som Málaga har hatt leid ut til Fuenlabrada i Madrid.Flere av de nevnte var Al-Thanis idé.

Formann Adrian er klar for en lønnsreduksjon.

Høyest betalt av disse er Juanpi, med en årslønn på 2 millioner euro. Kontrakten ble skrevet i Málaga CFs La Liga-tid med den tidligere målmannen Arnau som sportsdirektør. Han jobber nå i Oviedo.

Adrian har sagt seg villig til en vesentlig lønnsreduksjon, og Leganes fra Madrid, som rykket ned i La Liga-klubben, er interessert i målmannen Munir.

Fra den eldste og største supporterklubben i Málagas fotballhistorie, Bokeron Front, har det kommet en hilsen til spillerne:

”Hvis dere ikke ønsker å tilpasse dere den nye økonomiske situasjonen, er dere ikke i Málaga CF for kjœrlighet til klubben, men for pengenes skyld. Nå er dørene åpne for de som vil gå. Dere vet at dere ikke har kunnet tjene så mye som dere har gjort i Málaga, som har gitt mange av dere millionœrstatus”.

Keidi Bare skal selges – trolig til Espanyol

Keidi Bare selges

Finnes det så spillere som Málaga CF kan tjene på innen transfervinduet lukkes i slutten av september?

Mest opplagt er den albanske midtbanespilleren Keidi Bare, 23 år, med landslagsstatus. Denne lille fighteren med de mange advarslene er i kikkerten til Espanyol i Barcelona. Espanyol er dumpet ned i 2. divisjon og behøver forsterkning.

Málaga CF krever minst 2 millioner euro for Bare, hvorav klubben må betale 20 % til Atletico Madrid, klubben som Bare kom fra.

”Vi vil kunne komme til å stille med et enormt konkurransedyktig lag i sesongen 2020-21 – selv om vi trenger å tilpasse oss”.

– Sergio Pellicer, hovedtrener

I laget fra 2019-20 sesongen har de øvrige kontraktfortsettelser:

Lomban, 33 år, spanjol i senterforsvar.Cifu, 30 år, høyre, høyreback.Morente, 24 år, spanjol, angriper.Hicham, 21 år, angriper, marokkansk U-landslagspiller.Juande, 21 år, spanjol i senterforsvaret.I tillegg kommer talentene fra akademiet som hadde debut i 2019-20: Cristo, Ismael Casas, Ramon, Juande og Julio. Herfra er målmannen Kellyan leiet ut til 3. divisjon i Ibiza. 

Nye spillere som finner Málaga CF og Málaga by interessant, ankom i løpet av august. Herav finnes flere spennende forsterkninger.

Det er altså litt av en kabal å legge for den iherdige Gaspar. En støtte for han er at en tidligere hovedsponsor vil komme tilbake. Det handler om spilleselskapet William Hill, som Al-Thani droppet da han overtok klubben på den tiden da Gaspar spilte på laget!


Ny kamp på Estadio La Rosaleda i Málaga uten tilskuere. Her gjøres banen klar.

Turneringstart midt september for lukkede dører

2. divisjon med Málaga CF blåses i gang på helgen den 12. -13. september.

Corona-tilstanden i Spania anses fortsatt å være slik at starten og flere spillerunder deretter skjer for lukkede dører – altså uten tilskuere på tribunene.

Med 22 lag er det snakk om 42 spillerunder med den siste i slutten av mai 2021.

4 lag rykker ut og tre går opp i La Liga. Opprykning skjer direkte for de to best-plasserte klubbene, mens lag nummer 3,4,5 og 6 spiller play off-kamper om den siste plassen i La Liga.


La Peña de Dinamarca selger elegante t-skjorter i Málaga CFs farger til inntekt for hardt rammete COVID-19-familier i Málaga. Her viser medlem Preben Nielsen fra Holbæk de frem. Han tripper for å komme på tribunen igjen.

Tribuneplasser finnes hos La Peña de Dinamarca

Fotballinteresserte både på Costa del Sol i Spania og fra andre land er velkomne til å kontakte La Peña de Dinamarca for billetter til kamper på Estadio La Rosaleda i Málaga. Klubben råder over fine tribuneplasser på midten på den ene langsiden – beskyttet mot eventuelt regn. 

Et lett måltid og matchopplegg på forhånd i restauranten Casa Danesa/Club Danés på Mijas-veien og bus tur-retur til stadion. 

Medlemsrabatter til alle kamper.

Kontaktpersoner:

Formann Morten Møller

 +34 617 700 424

info@Málaga-support.dk

Sekretær Ole Hansen

+34 621 214 983

kontakt@Málaga-support.dk

La Peña de Dinamarca er den eneste offisielle danske supporterklubben for Málaga CF som er tatt opp i Federación De Peñas Malaguistas i Málaga CF. Den støtter kreftsenteret Cudeca i Benalmádena.  

Klubben tar fortsatt opp nye medlemmer.

La Liga-organisasjonen og de spanske helsemyndigheter har ennå ikke avgjort når tilskuere på ny blir sluppet inn.

Sjekk: www.Málaga-support.dk

Av Morten Møller

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.