Norges største avis, Aftenposten, trykket nylig et innlegg der spanske Victoria Hermosa fra Almería forteller om sitt og familiens møte med Norge.
I april 2012 reiste hun, mannen og deres to små døtre fra Almería til Norge med åtte kofferter. Familien hadde bestemt seg for å starte på nytt i et fremmed land.
«Vi visste verken når krisen ville ta slutt eller om levestandarden noen gang ville bli den samme igjen. Vi måtte gjøre noe for oss selv og ikke minst for døtrene våre, som har hele livet foran seg. Det å sitte stille og vente var ikke løsningen for oss,» skriver Victoria i avisinnlegget.
Bakgrunnen for familiens dramatiske oppbrudd fra Spania, fra familie, venner og alt det andre som de er så glade i, var finanskrisen som rammet Spania i 2008 og som fortsatt – seks år senere – preger landet sterkt.
I 2012 mistet mannen som er ingeniør, jobben for andre gang på fire år. Nok er nok, tenkte den lille familien og tok den vanskelige beslutningen om å bryte opp og flytte ut.
«Nordmenn er ikke kalde. Vi føler at alle har lyst til å hjelpe oss og bli kjent med oss,» skriver Victoria og forteller om hvordan den norske husverten tok i mot dem med åpne armer og serverte norsk laks og vin til velkomstmiddagen.
Etter fire måneder i Norge fikk ektemannen jobb som prosjektingeniør i en norsk bedrift. Der jobber han fortsatt og har gode kolleger som siden første arbeidsdag har vernet om ham og hjulpet ham til å bli bedre i norsk. Et ypperlig eksempel på et godt arbeidsmiljø, skriver Victoria.
Parets to døtrer begynte i barnehage og fikk raskt gode venner.
«De har det gøy, lærer å leke og bli gode mennesker. Norge er et fantastisk land å oppdra barn i, alt er lagt til rette for dem, og her får de faktisk lov til å være barn!», forteller Victoria Hermosa videre.
«Det eneste hinderet jeg har møtt i Norge når det gjelder jobbsøking, er språket. For min del har det vært vanskelig, siden jeg trenger å kunne språket svært godt for å få en jobb som ligner den jeg hadde i Spania,» skriver hun videre.
Victoria er utdannet jurist med erfaring fra forskjellige områder som kommunikasjon, undervisning og PR. Da familien flyttet til Norge, måtte hun si opp lederstillingen hun hadde hatt i fem år. Men hun har på ingen måte gitt opp. Via Nav fikk hun praksisplass i barnehage for å forbedre norsken og jobber også for en bistandsorganisasjon. Når bare norsken blir bedre, håper hun å få en jobb som er relevant for juss-utdannelsen.
Men hvorfor akkurat Norge? Victoria Hermosa forklarer det slik:
«Det var slett ikke tilfeldig. Vi vurderte dette grundig før vi bestemte oss og oppdaget at Norge tilbyr den perfekte balanse mellom arbeid og familieliv.
Som avslutning på innlegget skriver hun: «Vi er svært takknemlige for den varmen vi er blitt møtt med av det norske samfunnet, og håper vi kan fortsette eventyret og nyte det norske livet!»
En utrolig suksesshistorie som står i sterk kontrast til det mange andre spanske jobbsøkere opplever i Norge!
For eksempel Darin Pedro Medina fra Málaga som har vært arbeidsledig i tre år og som i sprengkulda i februar måtte sove på gata i Oslo fordi det ikke var plass hos Kirkens bymisjon. Darin hadde dratt til Oslo for å få en jobb for å kunne brødfø familien i Spania. I 48 timer hadde han gått på dørene til utallige restauranter, uten å få jobb. Nå hadde han også stått i kø i tre timer for en seng for natta, til ingen nytte.
– Det er første gang i mitt liv jeg har opplevd å måtte stå i kø for å få sove. Og jeg kan ikke leve med den usikkerheten. I Spania har jeg ikke jobb, men jeg har i alle fall et hjem, sier Medina til avisen OsloBy. Heldigvis samlet familie og venner i Spania sammen nok penger til at Darin kunne reise hjem igjen.
Men fortsatt står kriserammede og arbeidsløse spanjoler i kø for å skape seg et nytt og bedre liv i Norge. I denne utgaven av Det Norske Magasinet kan du lese om den norske pensjonisten Lasse Mejländer Finstad i San Pedro som har gitt norskopplæring til 100 arbeidsløse spanjoler og som har sørget for at nesten 30 av dem har fått arbeid i Norge. Men Lasses venteliste er lang, for hele 1.865 arbeidsløse spanjoler står i kø for å lære seg norsk og deretter kanskje skaffe seg jobb i Norge!
Norge kan ikke redde alle. Men dette vitner om at en sterkt utsatt spansk befolkning ikke har mistet håpet om en bedre framtid. Heldigvis!