Tilsetninger, økologisk konserveringsmiddel og en hel del økoprodukter
I en familiebedrift med kontor og laboratorium i utkanten av det sentrale Málaga tar den økonomi- og administrasjonsansvarlige Macarena Castaño Manotas imot Det Norske Magasinets utsendte, for å fortelle om bedriften Campo Bética, som har et stort utvalg av interessante produkter.
”I ikke mindre enn 25 år har Campo Bética vært en bedrift som har dedikert sin tid til teknisk utvikling og produksjon av forskjellige slags ingredienser til bakverk. Det var min far og mor, Aquilino Castaño og Alicia Manotas, som startet firmaet. Og for cirka ti år siden fikk vi øynene opp for økologisk produksjon,” sier Macarena innledningsvis i møtet, og tar frem forskjellige produktfoldere med alle mulige produkter som alle er skapt av Campo Bética eller datterselskapet Biobética (som produserer de økologiske produktene) og hun fortsetter: ”Det siste i rekken av økologiske produkter er Biogoc, som er et smørbart sjokoladepålegg i forskjellige smaksvarianter. Det som gjør Biogoc unik på markedet er at det tilberedes med jomfru olivenolje og er 100 prosent biologisk, helt fri fra palmeolje, uten hverken gluten eller laktose, og så inneholder den heller ikke noen spor av tørket frukt og nøtter, med unntak av to av smakene.” Macarena stiller frem forskjellige glass, alle merket med øko-bladet og CAEE; en naturell, en med appelsinsmak, en annen med gojibær, en med mint, en med hasselnøtter og den siste med sesam (de to siste er dem som inneholder tørket frukt og nøtter).
Med brosjyrene i hånden kan det konstateres at Campo Bética med Biobética følger trenden i markedet. Dette er faktisk den tredje bedriften i Spania som har biodynamiske marker, selv om det fremdeles går tre år før de kan markedsføre sine produkter som biodynamiske, ifølge meget strenge regler om blant annet hvor lang tid det må gå før marker dyrkes på annet vis, etc.
”Det virker kanskje litt underlig at vi har biodynamiske marker når vi her sitter på et kontor og kikker rett inn i et klinisk rent laboratorium, men arbeidet er oppdelt, så jeg passer kontoret og min søster Patricia, som er biolog, passer laboratoriet hvor vi utvikler våre produkter, og far tar hånd om familiens finca med tilhørende marker”, forklarer Macarena. Og det har hun rett i – her på kontoret føles alt meget industrielt, og det er ikke det minste verken økologisk eller spesielt ”Sabor a Málaga-aktig”.
Men laboratoriet er faktisk bedriftens vugge. Det hele begynte med at Macarenas og Patricias far og mor hadde et lite laboratorium i Córdoba. Her tilbød de bakerier og andre som fremstilte bakverk å undersøke produkter som var blitt dårlige før salgsdatoen. De studerte produktene i laboratoriet, og når de fant problemet, tilbød de løsninger. Problemet kunne f.eks. ha vært for lite surhetsregulerende middel eller kontaminert vann. I arbeidsprosessen skapte de også egne produkter for å hjelpe kundene, og bygde således opp tilbudet av Campo Béticas egne produkter innenfor tilsetningsmidler til f.eks. konservering, holdbarhet og smak. Dette inngår fremdeles i Campo Béticas arbeid og i dag, takket være iherdig utviklingsarbeid og nøye studier av trender, er bedriften faktisk den første i Spania som kan tilby et økologisk konserveringsmiddel. Videre har de også fargestoffer, aromaer, antioksidanter, stabiliseringsmiddel, søtningsmiddel og mye mer, alt tilpasset til matvarer. ”Akkurat som våre foreldre begynte med, jobber en av bedriftens forgreininger fremdeles i dag med å tilby tilsetningsstoffer til andre bedrifter, noe som gjør deres matvarer bedre”, forteller Macarena og kikker over mot laboratoriet.
Macarena stiller et annet av Biobéticas produkter frem på bordet. ”Dette er et produkt som mange har vist stor interesse for på markedet. Det er en Aloe Vera juice. I motsetning til de tilsetningsstoffene som vi lager for produsenter, henvender Biobética-produktene seg til sluttbrukeren. Flere av produktene kan allerede finnes i supermarkedenes hyller, blant annet i Carrefour, f.eks. Biogoc og Aloe Vera juicen. Juicen består utelukkende av 98 prosent ren Aloe Vera og 2 prosent ren sitronjuice, og den er merket med både det grønne øko-bladet og CAEE-stemplet, og naturligvis også Sabor a Málaga,” beretter Macarena. Hun fortsetter med å fortelle at juicen utvinnes direkte fra den plukkede Aloe Vera – bladet skjæres og henges opp, så den sunne saften renner ut. Deretter skjæres kjøttet ut av bladet og blir presset ned i en karaffel hvor saften hviler, inntil alle fibre har sunket til bunnen. Deretter tilsettes sitron, og så blir det tappet på flaske, klar til å drikkes.
Macarena forteller: ”Vår anbefaling er å drikke ca. en til to fulle spiseskjeer før hvert måltid i en periode, f.eks. i overgangen til en ny årstid, for å oppnå maksimalt effekt. Aloe Vera er godt for så mye. Man kan anvende kjøttet fra bladet f.eks. i en juice eller smoothie, men mange synes at det er lettere å kjøpe det på flaske. Allikevel er de sunnhetsmessige fordelene mange, blant annet har Aloe Vera positive fordeler for tarmsystemet, og det hjelper til med å senke blodsukkeret, kolesterol, triglycerider og urinsyre. Den virker anti-inflammatorisk og har antimikrobielle effekter mot mange mikroorganismer. Den forhindrer dessuten luftveisinfeksjoner, den kan ha positiv effekt mot kreft, den hjelper til med å regulere blodtrykket, og så regulerer den metabolismen, bare for å nevne noen få positive egenskaper.” Hun fortsetter med å forklare at hun alltid selv tar produktet ved overgangen til en ny årstid for å styrke immunforsvaret. Hun er dessuten omhyggelig med å fremheve at ingenting går til spille i produksjonen: ”Selv om vi ikke anvender skallet til å fremstille produktet er vi omhyggelige med å utnytte alt, så etterpå blir Aloe Vera skallrester spredt på markene.”
Deretter tilføyer hun at Biobética også har kosmetiske Aloe Vera produkter, som såpe og fuktgivende gelé, og at hun selv har vært med på å teste produktene under fremstillingen, før de lanseres på markedet. Dette er produkter som hun naturligvis fremdeles anvender hver dag. Hos Campo Bética og Biobética gjennomsyres mentaliteten av at de ikke selger noe som de ikke selv ville ha brukt.
Jeg måtte spørre Macarenan om hvordan det er mulig at en relativt liten familiebedrift med 13 ansatte i Málaga overlever i konkurransen fra store multinasjonale selskap. Hennes svar er enkelt: ”Vi lytter til våre kunder, og vi vil deres beste, for vi vet at vi ikke har råd til å miste dem.”
Det finnes appelsinmarmelade og aprikosmarmelade. Andre foretrekker jordbærmarmelade eller kanskje tomatmarmelade. Men hvem har prøvd Gin & Tonic-marmelade? Denne måneden…
Planlagt vedlikeholdsarbeid:
Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.