I de nesten ti årene Den norske hjelpe-/støttegruppa på Costa del Sol har eksistert, har den stilt opp og hjulpet nordmenn ut av vanskelige situasjoner godt over 3.000 ganger.
– Det hele begynte med en gave på 100.000 norske kroner i 2004, forteller daglig leder av hjelpe-/støttegruppa, Ivar Johnsen:
– Giveren ville ikke framheve seg selv, og kravet var at ingen skulle få vite hvem han var.
– Imidlertid gikk den ukjente giveren bort julen 2011, og etterlatte har nå sagt ja til at navnet kan offentliggjøres, sier Johnsen:
– Det var gaven fra Botolv Laudal fra Kirkenes som gjorde det mulig å sette i gang Den norske hjelpe-/støttegruppa. Botolv bodde sine siste år i Torremolinos. Han var opptatt av nordmenns ve og vel her på kysten og ville gjerne gi bort penger til hjelpearbeidet vårt.
Rullestoler, rullatorer og krykker…
– Se her, sier Ivar og viser fram en rullator, barneseter, krykker, en elektrisk heis, oksygenapparat, barneseng, rullestoler og annet hjelpeutstyr som finnes på hjelpe- og støttegruppas lager i en garasjekjeller sentralt i Fuengirola. Her kan nordmenn på kort- eller langt opphold på kysten få leie hjelpeutstyr når behovet måtte melde seg.
– Uten gaven fra Botolv Laudal hadde vi ikke kunnet gått til anskaffelse av disse hjelpemidlene og satt i gang hjelpetilbudet vårt, sier Ivar:
– Pengene har vi brukt til å kjøpe inn ulike typer utstyr, noe pent brukt, annet helt nytt. Vi tar imot alle hjelpemidler som kan brukes i arbeidet vårt.
Leieprisene på rullestoler og rullatorer er det lite å si på: 25 euro for to måneder.
24-timers service
– Størst er etterspørselen etter rullatorer, dernest krykker og så rullestoler. I alt disponerer hjelpe- og støtteforeningen bl.a. et dusin rullatorer og rullestoler. Men vi driver jo med mer enn dette, forklarer Ivar. For er du nordmann på denne delen av Solkysten og har et stort eller lite problem, ja så ringer du bare til hjelpe-/og støttegruppa.
– Vi har i snart ti år hatt en slags 24-timers service. Vi gir direkte hjelp, kan gi praktiske råd og tips, og vi kobler gjerne hjelpetrengende nordmenn videre til Grete Klavenes som er vår omsorgs- og hjelpearbeider, forteller Ivar Johnsen som er stolt av hjelpe- og støttegruppas arbeid gjennom snart ti år.
– Det er på en måte ”barnet mitt”, sier Ivar som har hatt ansvaret for gruppa sammen med ildsjelene Ivar Brekke, Solveig Haakensen og Grete Klavenes.
– Ingen dag er lik
Størst er etterspørselen etter gruppas arbeid i perioden fra oktober til påske da flere tusen ”trekkfugler” fra Norge – oftest i form av pensjonister – bor halve året her på denne delen av den spanske Middelhavskysten.
– På sommeren er det langt roligere, forklarer Ivar Johnsen.
Da Det Norske Magasinet intervjuet Ivar Johnsen i 2007, uttalte den daglige lederen for hjelpe- og støttegruppa at ”ingen dag er lik”. Slik er det fortsatt, bedyrer han:
– Ja, fortsatt er det ikke godt å vite hva morgendagen bringer. Og, i grunnen er det like greit, sier Ivar.
Han forteller historier om hvordan folk til alle tider – nesten døgnet rundt – har ringt ham og de andre i hjelpe- og støttegruppa for å spørre om ting de lurer på, be om hjelp fordi de har låst seg ute, falt på gulvet eller er på sykehus og sårt trenger noen som kan komme på besøk.
Godt kontaktnett
Den norske hjelpe-/støttegruppa har i alle år hatt papirene i orden i forhold til spanske myndigheter. Dermed har de lov til å arrangere både lotterier og bussturer. Ansvaret for bankkontoen som gruppa disponerer er delt på de Ivar Brekke og Ivar Johnsen. Gruppa har gode kontakter til medarbeidere og samarbeidspartnere med spesielle kvalifikasjoner, bl.a. ulike typer håndverkere som har lovt å stille opp etter behov.
– Men vi har klare grenser; vi verken gir bort eller låner ut penger. Har man mistet eller blitt frastjålet penger, må man prøve å få hjelp andre steder enn hos oss, sier Ivar.
– Vi sløser ikke med midlene og holder liv i virksomheten ved gaver og leieinntekter fra utstyret vi låner ut, forteller Ivar.
For telefonutgiftene løper og gruppa må betale husleie for ”hjelpemiddelsentralen” midt i Fuengirola. Dessuten skal rullestoler, rullatorer, krykker og alt det andre utstyret kjøpes inn og vedlikeholdes.
– Alt koster penger, også her i Spania, sier Ivar.
Den norske hjelpe-/støttegruppa er organisert som en stiftelse, og dermed er det ingen som eier gruppa og som kan ta ut eventuelle overskudd dersom stiftelsen skulle gå med overskudd.
Botolv Laudal var selv ikke opptatt av å bli knyttet til gaven som ble starten på Den norske hjelpe-/støttegruppa i 2004. Foto: Privat
Løst sammensatt
– Leieprisene for ulike typer av våre hjelpemidler er fastsatt slik at de skal dekke løpende utgifter. Ingen i hjelpe- og støttegruppa tar ut lønn, og gruppa har heller ikke betalende medlemmer, sier Ivar.
Han opplyser at gruppa er løst sammensatt og møtes en gang i måneden i sesongen – den siste mandagen i måneden klokka 18 – i Norsk forenings lokaler i Fuengirola.
– Da har vi gjerne et aktuelt tema som vi belyser, i tillegg til at vi har utlodning og samler inn penger til driften.
Vil du ha kontakt med Den norske hjelpe-/støttegruppa Costa del Sol, ring:
952 666 495 eller 616 188 481
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001