Månedsmagasinet på Costa del Sol
For tiden har Norsk Forenings skrivegruppe påtatt seg oppdraget med å sende inn litt stoff fra det som skjer i foreningen. Inger Jakhelln som har skrevet til magasinet gjennom flere år, har sagt fra seg dette arbeidet. Det var mye denne gangen, men det er ikke lett å begrense seg når det gjelder oss skrivere.
Bilder vil bli sendt for seg. Håper at de er brukbare. Først sendes en del bilder, så vil bilder fra musikk-gjetteleken bli sendt for seg.
 
Kontaktperson denne gangen er:
Solveig Tandberg
Tlf. 0047 41107882
 
Vennlig hilsen oss alle i skrivegruppa Skriverne på Solkysten
 
Nytt styre i Norsk Forening valgt på Generalforsamlingen 21. februar
President Herman Larssen
Visepresident Vigdis Holmeide
Sekretær Britt Helen Johansen
Kasserer Anette Langfeldt
Styremedlemmer
Elisabeth Petterson
Marit Braute
Grete Klavenes
Varamedlemmer
Bjørg Størkersen
Helen Gusjås
 
Medlemsmøtet torsdag 14. mars
Journalist og forfatter Alf R. Jacobsen besøker på nytt Norsk Forening for å fortelle oss om sine bøker. Denne gang fra siste boka: ”I skyggen av Stalin”, perioden 1946 – 1949. En uhyre spennende bok for oss nordmenn. Stadig nye arkiver åpner seg og ny dokumentasjon kommer fram. Lettlest fordi mye kan være gjenkjennende for mange i foreningens generasjon. I aprilnummeret vil vi komme tilbake med et lite referat fra foredraget.

Pubaften fredag 29. mars

Pubaftener i foreningen er populære. Her kan du høre sang og musikk, ta deg en svingom, få mat og drikke og ikke minst treffe kjente og ha det hyggelig. Alle er hjertelig velkommen.
Bli med på Dagstur til Sitrus-gård i Pizarra Malaga 20. Mars med Trond Høiklev
Turen starter fra Feriaplassen kl. 10.00.
Prisen er 50 euro for medlemmer, 55 euro for ikke-medlemmer. Skriftlig informasjon og påmelding i foreningen.
Vi vil få en rundtur i den vakre og fruktbare Guadalhorcedalen. Pizarra ligger ca. 25 km fra Malaga by. Her vil vi bli tatt i mot av Juanito som holder til på en sitrus-gård. Vi vil vandre mellom busker og trær, lære om sitrusfrukter og smake oss gjennom en rekke varianter av disse. Vi vil også få lære om andre nyttevekster i dalen. Hjemmelaget Paella er på menyen denne gangen.

Flere turer:

Det planlegges dagstur til Lorca og Cartagena nå i vår. Høstturer planlegges og vil bli publisert før sommeren.
Bildet av Juanita kan sløyfes, er kanskje ikke bra nok heller?
Gratis kaffe har som en midlertidig ordning blitt servert til alle lunsj/middagsgjester. Middagen er laget av de beste råvarer som er blitt forholdsvis mye dyrere det siste året. I stedet for å legge på matprisene, vil foreningen i stedet at gjestene betaler en euro for kaffen fra og med 23 mars. Det håper vi at alle har forståelse for.

Hjerte/lungeredning i Norsk Forening 4. februar

Norsk Forening har gått til innkjøp av hjertestarter. Vi håper selvsagt at det ikke blir bruk for den, men nordmenn er foran på dette området. Hjemme i Norge henger disse synlig på steder der folk ferdes.
En hjertestarter er i seg selv enkel å bruke, en stemme forteller deg hele tiden hva du skal gjøre. Men selve apparatet er bare en del av det hele. Den skal kombineres med to innblåsninger i lungene og tredve hjertekompressjoner. Og denne behandlingen må utføres helt til personen med hjertestans kan puste selv. Eller man fortsetter helt til ambulansepersonell kommer. Derfor er det viktig at man i Spania vet at man straks ringer 112, ikke 113 som i Norge, dersom en person faller bevisstløs om, og i verste tilfelle får hjertestans.
De frivillige i Norsk Forening har startet opplæringen av hjerte/lungeredning med hjertestarter. Ambulanseansatt og kursholder Finn Johansen, blant annet i Norsk Luftambulanse, holdt kurs i foreningen ved overleveringen av hjertestarteren. Forelesning og praktiske øvelser gikk over vel fem timer.
De som i første omgang deltok, fikk bevis for at de er godkjente hjerte/lungereddere med hjertestarter, godkjent etter European Resuscitation Guidelines Council.
Nå er det om å gjøre at alle frivillige i foreningen får opplæring. Det er bestilt en oppblåsbar øvingsdukke.

Årets Mandelblomstringstur, Colmenar og Montes Malaga, 6. Februar

gikk til den hvite byen Colmenar og naturparken Montes Malaga med Trond Høiklev som reiseleder. 52 hadde meldt seg på, de fleste våre medlemmer. Vi startet i strålende vær, toppen av Sierra Nevada, 3000 meter over havet, skinte hvit i mot oss. Det 1000 meter høye Montes Malaga er det nærmeste fjellet for oss.
Fra gammelt av ble det dyrket vindruer langs veien dit. Vår spanske guide Anna, fortalte det fornøyelige i at også maurerne drakk vin, men den gangen kalte de vinen for helsedrikk, og alle koste seg med den.
Det hadde nylig vært storm i Montes Malaga, vi ble forberedt på at vi kanskje ikke fikk sett så mye av de vakre mandelblomstene.
Den forholdsvis unge byen Colmenar, 700 meter over havet, er oppkalt etter La Colmena, bikuben. Her finnes stor honningproduksjon. Vi besøkte et honningmuseum, Museo de la Miel. Også museet understreket at mange biearter er i ferd med å dø ut, noe som er katastrofalt for alt liv.
Et besøk på Bodega Molina fikk vi også med oss.
Turen gikk videre til toppen av Montes Malaga. En enorm porsjon tradisjonsrik ”Plato de la Montana” spiste vi på Venta El Pinar. Det er marinert Ibericokjøtt, lokallaget Chorizo, grillet paprika, stekt egg og hjemmelaget patatas fritas.
Trond hadde laget ”Solkystens vals” til Norsk Forening for anledningen. Han hadde med trekkspillet sitt og det ble allsang.
Bak ventaen fikk vi heldigvis nærkontakt med mandelblomstringen. På veien ned fra fjellet til Malaga, så vi at dalsidene var fulle av mandeltrær og stedvis full blomstring. Den svingede veien nedover blant pinjetrær og korktrær, var et eventyr i seg selv.

Musikalsk gjettelek 15.februar

Allerede en time før den annonserte musikalske gjetteleken skulle starte, strømmet folk inn for å sikre seg plass til kveldens begivenhet, og klokka sju var det fullt. Den første musikk-quiz i Den Norske Forenings regi var i gang.
Trond Høiklev og Yngvar Sofiedahl hadde tatt på seg oppgaven å strø sine spørsmål utover et musikkhungrig publikum. Med piano, keyboard og trekkspill spilte de kjente sanger alt fra Egners Sjørøvervise, Nidelven, Tulipaner fra Amsterdam og til Solveigs sang. Og spørsmål om artister som Willy Nelson, Jonas Fjeld, Dolly Parton, Elvis Presly med flere. Åtti spørsmål totalt måtte gruppene svare på. Allsang ble det også inn i mellom. Gruppen ”Kela ” ble kveldens vinnere med sekstisju riktige svar.
Musikk-gjetteleken ble så morsom at det nå er et krav om at dette på gjentas. Hjertelig takk til Trond og Yngvar som var så flinke.
BILDE med spillemennene og vinnergruppen ”Kela”
Noruegos boulekonkurranse 11. til 20. februar
Hyggelig er det at i år ville mange være med å konkurrere, til sammen tolv lag. Det passet akkurat til de seks smale banene vi nå disponerer. Andreas Eriksen hadde ansvaret for gjennomføringen, med god hjelp av banemester Ingvar Thorsholt. ”Det viktigste er ikke å vinne, men å delta”, og ”Tap og vinn med samme sinn”, kunne vært mottoer på den gruppen av boulespillere som tre ganger i uka flokker seg ved banene for å konkurrere seg imellom i dette fascinerende spillet.
 
Vinnerne ble:
1. Premie Liv Grønlien og Laila Finholth
2. Premie Olaf Jakhelln og Lisbeth Hanisch
3. Premie Roal Kjønstad og John Danielsen
Premier skal de få på Noruegos 25 års-jubileumsfest på Lucia den 16. mars.

Årets Honnørfest 23. februar

Norsk Forening er helt og holdent basert på frivillighet. Gjennom årene har medlemmer kommet og gått. Noen av disse ser en mening i å la seg verve til forskjellige oppgaver i foreningen. Her har man det hyggelig og man blir venner med så mange.
Styret i foreningen er helt avhengige av de mange frivillige og en gang i året blir disse feiret med en hyggelig fest, en Honnørfest. I år gikk festen av stabelen på Restaurant Aquavit. Riktig vellykket ble den. Trond Høiklev stilte opp med trekkspillet sitt og trakk i gang allsangen med foreningens ”Solkystens vals”, som han komponerte til Mandelblomstringsturen vår.
Av Skriverne på Solkysten

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.