Månedsmagasinet på Costa del Sol
Jeg har et vennepar, Else og Arvid Grobæk, som har leilighet i Miraflores – Riviera, like ved stranden til deilige Middelhavet, og som begge er livsnytere.
De har skjønt poenget med å ha leilighet her nede, og benytter seg av denne muligheten så langt det er mulig å være her i landet, som norske statsborgere.
Else blir snart 81 år, og Arvid er ett år eldre, men de holder seg utrolig godt, og du ville ikke skjønne alderen deres, ved første øyekast.
Det er faktisk noen som påstår at Solkysten av Spania ikke har årstider, men etter mine snart 14 år her nede kan jeg bekrefte at her kan det være store værforandringer, med store endringer i luften innen svært kort tid.
I et ene øyeblikket kan sole skinne, hvorpå det 10 minutter senere kommer veltende inn tunge skyer, enten fra Middelhavet, eller fra fjellene bak Solkysten, og det kan regne så hardt at litt eldre biler av edel årgang, kan risikere små bulker i karosseriet!
Og når det hagler skikkelig kan det på veldig kort tid bygge seg opp et stort hvitt teppe av hagl, nesten som snø, og det er utrolig fascinerende og se på. Drømmer du deg litt bort kan du nesten tro at du er i Norge når det første snøfallet kommer.
Men du kommer nok fort tilbake til virkeligheten igjen, for varmen ligger hele tiden i luften her i Spania, og veldig snart forsvinner vinterdrømmen, da all haglen smelter bort.
Men ønsker du snø, kan du på vinterstid kjøre cirka et par timers tur, opp til Granada og videre opp til Sierra Nevada, og du vil tro du er på høyfjellet i Norge, eller i alle fall i alpene.
Vidunderlige fjell, masse snø, flotte hoteller og hyggelige restauranter, og ikke minst, mange slalåmbakker, men også muligheter for vanlig skigåing.
Snøen i Sierra Nevada kan komme allerede i slutten av oktober, begynnelsen av november, og ligger gjerne helt frem mot mai måned.
Men tilbake til snakket om årstider, så vil nok jeg si at sommeren begynner, som i Norge, en gang i løpet av juni måned.
Fra Sankt Hans og utover blir det bare varmere og varmere, og luften er på sitt varmeste mot slutten av juli, hele august, og ut cirka halve måneden i september.
Så går det sakte mot høst, fargene på blomster og trær skifter litt farge mot gult og oransje, og temperaturen synker gradvis, måned for måned.
Det som også kjennetegner at sommeren er på hell, er tørken i naturen etter en varm sommer.
Selve regntiden her, er å regne fra midten av november og frem til slutten av februar eller frem mot midten av mars måned.
Så kjære leser, vi HAR altså årstider også her i Spania!
Nå har jeg snakket mest om Solkysten, hvor våre lesere til magasinet hører hjemme, men Spania er et stort land, og med store værforskjeller.
I nord kan været variere mye mer enn på sørkysten, og de kan også ha store mengder av nedbør også midt på sommeren, på samme måte som i Norge.
Ekteparet Grobæk har altså skjønt poenget med å bruke alle de muligheter de har til opplevelser på Solkysten, Costa del Sol, også hele vinteren.
Else bader i Middelhavet nesten hver dag, og nesten uten bekymringer for været.
Begge to koser seg på stranden, hvor de finner seg et le, fri for vind, og har med seg termos med varm buljong eller noe attåt, og enten pølser og lomper, eller reker, smørbrød og alt som smaker himmelsk.
De inviterer gjerne med seg venner, og hygger seg alle sammen, enten de er på stranden, eller kjører en tur opp i fjellene bak Solkysten.
Dette er det jeg kaller å være livsnytere, og det er utrolig herlig å oppleve folk som finner nye muligheter og utfordringer.
Det er deilig hjemme i Norge både vår, sommer, høst og vinter.
Men også Solkysten av Spania har mange muligheter, og husk, så deilig å slippe snømåking og ned mot minus 20 grader eller mer, når forskjellen på samme årstid mellom Spania og Norge, kan være opp mot 40 grader.
Ja, da er vel valget egentlig tatt.
Kjære leser; Ha en deilig vår og førsommerstid!
Av Øystein Wiig Rambøl

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.