Månedsmagasinet på Costa del Sol

Leveren har det hardt hos de fleste av oss. Når leveren blir overbelastet lider resten av kroppen også. Leverens mange funksjoner er bl.a. å fjerne og tilintetgjøre giftstoffer. Er leveren overbelastet og stresset mister den evnen til å avgifte, og giftstoffene må søke andre veier i kroppen.

 
Leveren påvirkes enten positivt eller negativt av alt som du velger å putte i munnen. Det er sommer, varmt, ferie – og party time, som ofte ledsages av energidrikker og alkohol i store mengder. Stopp før det blir for sent. Leveren skal vare hele livet og gjerne være i god form, så har vi det best. Leveren står for følelsen glede, så den er verdt å pleie.
Den 30.05.2018 var det et program i Danmarks radio i serien ”Kontant”. Programmet het ”Energidrikk – uegnet for barn”.
Som tidligere helsepleierske, som gjorde mitt beste for å ivareta barns interesser, valgte jeg å se programmet, selv om det etterlot meg frustrert og trist.
Det er på mote i øyeblikket, både hos barn og voksne, å drikke de såkalte koffein og sukkerholdige energidrikkene.
Barn som bl.a. spiller dataspill eller dyrker elitesport, er storforbrukere av disse drikkene, men de nytes også i stor stil på skoler, i klubber og blant voksne på arbeidsplassen.
I programmet kom det frem at barn som drikker disse drikkene kan få angst, og lide både av stress, allergi, depresjon, hodepine, søvnløshet, og ikke minst overvekt.
De samme symptomene gjelder for voksne, men som voksen er det opp til oss selv hva vi velger å forurense våre fine kropper med, mens det blant barn kan være vanskelig å bli holdt ”utenfor”.
 
I mange land er energidrikker forbudt for barn under 16 år, men ikke i Norge, til tross for alle mulige advarsler om bivirkninger. Man regner med at hvert tredje barn mellom 10 -17 år får kjenne på bivirkningene. Det refereres til at flere barn blir innlagt med bivirkninger fra energidrikker.
Det sies at barna er foreldrenes ansvar. Jeg skulle likt å vite hvordan du vil forhindre ditt barn i å være sammen med andre barn og være den eneste som ikke inntar energidrikker. Det er vanskelig, ja, nærmest umulig.
Akkurat nå stiger forbruket av ovenstående drikker voldsomt hos både voksne og barn. Det meldes om et økt salg på 41 % det siste året.
Mange voksne slurper i seg et par energidrikker når de har behov for å kvikne til. En kald energidrikk i sommervarmen smaker deilig, og kvikker opp her og nå. Pass på, og tenk nøye over om det er verdt å tilby dette for kroppen din. En undersøkelse viste at 42 % av de som jevnlig drikker energidrikker opplever bivirkninger.
Når jeg kommer inn i et supermarked fanges øyet ofte av de mange forskjellige fargestrålende og forlokkende store boksene med disse drikkene ved inngangen eller ved kasseapparatet.
En boks med energidrikk på 250 ml inneholder ca. 80 mg koffein. En kopp kaffe inneholder ca. 90 mg koffein. Koffein påvirker de unge mest. Det er også andre tilsetningsstoffer i disse drikkene, som vi ikke vet så mye om.
Dessuten er energidrikk fylt med sukker. I hver energidrikk kan det være mellom 14 – 17 sukkerbiter (ca. 50 g.)
Sukker er sterkt vanedannende, og neste steg er å kombinere energidrikk med alkohol, spesielt når sommerfest står på programmet. Det er en dårlig cocktail både for unge og eldre, og det refereres til flere hjertestans på grunn av dette. Flere forskere sammenligner endog kombinasjonen med alkohol og energidrikk til å ha samme virkning på hjernen som kokain.
Alkohol er et risikabelt rusmiddel. Energidrikk både uten og med alkohol kan medvirke til å skape furore i vår blodsukkerbalanse, vårt nervesystem, kretsløp, hjerne og hjerte. Veien er ikke lang til diabetes 2 og andre inflammatoriske sykdommer.
 

Kosten

Velger du noen ganger å drikke energidrikker, så drikk med omtanke og selvdisiplin og sørg for å supplere med blodsukker-stabiliserende mat og drikke, som hjelper leveren din, og dermed hele kroppen.
Forskjellige energidrikker kan fås sukkerfri. Det er kanskje bedre rent kalorimessig, men din hjerne trigges til og fortsatt like søtt, og det er ikke alle kunstige søtningsmidler som er sunne.
I august 2009 var det et team av israelske forskere som advarte barn mot å drikke sukkerholdig brus, saft og juice. De israelske forskerne opplyste at både vanlig brus og fruktjuice i større mengder kunne føre til fettlever, fordi leverens stoffskifte blir påvirket av sukkerinnholdet. Ifølge forskerne skal man ikke bytte over til light-produkter, som menes å være like farlige.
Bytt ut de søte drikkene med hel frukt og hold deg til en enkelt cola kanskje som en weekend-nytelse. Reduser inntaket av kaffe og alkohol. Hvis en fettlever blir vedvarende kan det etterhvert utvikles til skrumplever, og i verste fall leverkreft.
Drikk masse vann. Er du lei av vannsmaken, så sett en mugge vann i kjøleskapet med en skive sitron, og vannet får da en deilig frisk smak.
Drikk lever-vennlige urteteer, f.eks. med mariatistel, kjerringrokk, løvetann, lakrisrot osv.
Lag dine smoothies selv av masse grønnsaker, f.eks. gulrøtter, broccoli, bladselleri og grønnkål. Søt drikken med eple, lever-vennlige bær eller usøtet saft av sunne bær, og la litt sitron, som er lever-vennlig, styrke smaken.
Drikk gjerne et glass rødbetsaft daglig. Føles det for sterkt til å drikke rent, så bland ut med vann.
I videst mulig omfang så spis og drikk økologisk. La grønnsaker være en stor del av dagligkosten, og suppler med nøtter og mandler, rikelig med bær, og evt. litt lyst kjøtt.
 

Kosttilskudd

• Det viktigste kosttilskuddet til leveren er mariatistel med dets høye innhold av silymarin. Det har vært brukt som et naturlig middel for å styrke leverfunksjonen i tusenvis av år. Den styrker lever-celle membranene, medvirker til å senke det dårlige kolesterolet, styrker immunsystemet og er en god antioksidant. Noen forskere mener at den kan endog medvirke til å hjelpe både lever og nyrer, hvis du går på cellegiftkur.
• Sørg for å spise en god vitamin/mineralpille daglig.
• Suppler evt. med en ekstra B- vitaminpille. Sørg for at produktet inneholder kolin, som er sunt for både lever og hjerne.
• Lecitin er et fettstoff som finnes i alle cellene våre. 30 % av hjernens tørrstoffvekt og 70 % av leverens fettvev består av lecitin. Det kan være til stor hjelp å ta lecitin daglig i en periode.
• Det kan være en god ide å drikke kombucha daglig. Kombucha er en fermentert, probiotisk te, som etter å ha gjæret har blitt en god drikk med futt i, som på smak kan minne om et glass hvitvin. Den inneholder en masse gode bakterier. Kombucha er en kraftig avgifter, og er med på å holde både bukspyttkjertel og lever sunn, og hjelper også til å få et stabilt blodsukker. Er leveren din syk, så vent til den er bedre med å drikke kombucha. Det er en kraftig avgifter, som kanskje kan være for hard ved en syk lever. Du kan selv lage kombucha, eller du kan velge å kjøpe den i en helsekostforretning. Kombuchaen finnes i forskjellige smaksvarianter. Dosering kan være som det passer deg, men 1 – 2 dl. daglig har de fleste av oss det bra med. Det er mange forslag til hvordan kombucha bør inntas. Kombucha bør ikke drikkes av gravide eller ammende. Du kan lese mer om kombucha på Kombuchasvampen.dk.
Vær oppmerksom på at kombucha inneholder litt alkohol, dog mindre enn 1 %. Så alkoholikere bør holde seg borte fra drikken. Det er også en anelse sukker i drikken. Det meste av sukkeret har blitt til andre bestanddeler under fermenteringen.
• Molkosan, er en populær drikk, hvor smaken de siste årene har endret seg, så drikken smaker litt som melk. Den smaker litt syrlig, men blir basisk i kroppen, og kan være en god motvekt til vår syredannende mat. Den kan brukes som en nytelsesdrikk, hvor du blander et par teskjeer i et glass vann.
 

Tips

• Ofte ses en sammenheng mellom øyne og lever. Lider leveren din, så nedsettes samtidig blodsirkulasjonen, og dine øyne tilføres for lite blod. Du må Et tips om din sundhed kan foretages ved en Crp blodprøve (C reactiv protein)e tidsrumm kl.1 og kl 3 om natten så tænk på at dinvære bevisst på at alt som du spiser og drikker har innflytelse på kroppen din. Velg derfor dine sommerdrikker med omhu.
• Ifølge den kinesiske lære har vi en organisk klokke i kroppen, så om du våkner regelmessig mellom kl.1 og kl. 3 om natten, så trenger din kropp kanskje pleie av leveren. Leveren jobber nemlig på høygir i dette tidsrommet.
• Et tips om din generelle helse kan foretas ved en C-rp blodprøve (C reaktiv protein) Det er et protein som produseres i leveren som indikasjon på inflammasjon i kroppen din og dermed din helse generelt.
• Vær oppmerksom på viktigheten av positive tanker. Glede er det viktigste levermiddelet. La kjærlighet, fred og glede være drivkraft i hverdagen din. Det kan være en vanskelig oppgave, men øvelse gjør mester.
Start kanskje med bare 10 minutter hver dag, og øk litt hver uke. Vår kropps funksjoner styres av følelser, og påvirker organene i vår kropp. Derfor er det viktig å være bevisst om våre tanker. For å nære dem best mulig er det bra med gode spise og drikkevaner.
Av Anni Dahms, Syke- & Helsepleierske, Biopat og Ernæringsveileder. Innehaver av butikkjeden Annis Vitalshop

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.