Månedsmagasinet på Costa del Sol
En «svipptur» til Danmark!
Så står sommeren for tur atter en gang, og norske residenter reiser hjem til Norge, etter sin vinterdvale her nede i Spania.
Slik er det jo med denne ordningen, hvor nordmenn kan bo i utlandet i 6 måneder av året, og denne legges jo da som oftest til vintermånedene.
Etter å ha drevet min Bistro på det norske området Elviria del Sol i mer enn 12 år nå, kommer jeg stadig i kontakt med nordmenn som bor her nede. Jeg får høre mange historier om deres liv og aktiviteter de driver med, både her i Spania og hjemme i Norge.
Jeg ville jo trodd at de fleste som var her om vinteren, med masse golf, turgåing, vinterbad i Middelhavet og mye annen sosial omgang med klubber og kortspill, ville da roe seg ned på sommeren i Norge.
Men nei, aktivitetsnivået virker jo enda høyere når de kommer seg opp mot nord!
Da skal venner og kjente besøkes, familie, barn og barnebarn, enda mer golfspilling, vasking av hus og terrasser, pussing av båt og turer rundt i de norske fjorder og fjell, og for ikke å glemme, ut og reise på nye turer og gjerne på cruise!
 
Selv var jeg en «svipptur» til Danmark for noen få uker siden, da min bror valgte for mange år siden å bosette seg der. Han bor i Odense, og personlig er jeg blitt veldig glad i Fyn.
Sønnen Andreas, som jeg som stolt onkel til har skrevet om tidligere, er både verdensmester og europamester i roing i U23, men da ikke for Norge, men for Danmark.
Han har fått en sønn, som nå da skulle få sitt navn offentlig, og han ble innskrevet som Oscar i kirkebøkene da jeg var på besøk i Lyngby, like utenfor København.
Og nå kommer jeg da til selve hovedpoenget; Danmark er et deilig land!
Og da, til alle dere trofaste lesere av dette magasinet, og alle dere andre som er inne her på nettet; Hvis rastløsheten blir for voldsom kommende sommer, så ta en «svipptur» til Danmark.
Vi nordmenn er jo oppvokst med at Danmark er deilig, måten danskene er på, smilende, mye latter, og med en «potet» i halsen, slik at vi nordmenn nesten ikke skjønner hva de sier.
Men, det er jo SÅ fascinerende, og all maten, all den deilige drikken, som mange nordmenn burde være mer forsiktig med når de er i Danmark.
«Men snapsen er jo så god» sier mange, «og den hører jo med til det deilige ølet»!
Ja faktisk, det er en del av kulturen, og den kom til Danmark mye tidligere enn til Norge, og danskene kan kose seg skikkelig med mat og drikke, uten å bli alt for mye beruset.
Ved mitt besøk i Lyngby denne gangen, bodde jeg på Hotel Postgaarden.
Dette er et gammelt posthus, som nå er gjort om til hotell og pub, og kjære leser, utrolig fascinerende, enkelt, gjennomgående rent og fint, og en todelt restaurant, som serverer akkurat det de fleste nordmenn ønsker når de kommer til Danmark.
 
Bare hør litt fra menyen; Marinert sild, Christiansøpigens kryddersild, Rødspette filet, Varm Leverpostei med Bacon, Flæskesteg, Hakkebøf, Svinemørbrad, Gammel ost med fedt, og ikke minst da pubens «Gamle Ole», en ost du helst ikke bør ta meg deg på flyreisen…
Prisene på hotellet er meget bra, og det samme når du skal spise et godt måltid i Post Puben. Dette stedet vil jeg få anbefale på det sterkeste, og det er vel verdt et besøk over fjorden til Danmark, for å oppleve det.
Bare 100 meter fra dette hotellet ligger jernbanen, og du er inne i midten av København sentrum på 15 minutter, hvor du igjen møter restauranter, barer og puber, i alle kvartaler og kroker. Veldig dansk og veldig sjarmerende.
 
Kos dere masse i sommer, uansett hvor dere måtte være.
Hvis du synes det blir for langt å reise til Danmark, kan du jo bare ta en tur over grensen til Sverige, som også har sine tradisjoner, eller nyte norsk natur og hjemmelaget mat, norskprodusert drikke og akevitt av edle årganger, gjerne da med kjøttkaker i brun saus, fiskegrateng med smør og bacon, karbonade med løk, eller som meg; nyte en deilig pølse med lompe – da er jeg i himmelen.
Eller, kanskje vi ses på Bistroen i Elviria, der har vi også akevitt fra Norge og Danmark!
God Sommer!
Av Øystein Wiig Rambøl

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.