Månedsmagasinet på Costa del Sol
Norsk Forening har lukket og låst, og kjøkkensjef Arne Holmeide og hans fantastiske stab av frivillige hjelpere har tatt ferie. Avslutningen ble markert med jordbær og champagne for alle som kom innom for å si farvel og ønske hverandre god sommer. Mange medlemmer har reist hjem til Norge, men en hel del er fastboende og finner andre møteplasser for en hyggelig prat over en kaffekopp i sommerhalvåret.
Alle har vi vært enige om at vinteren som gikk har vært den kaldeste og gråeste vi har opplevd i Spania, og for mange dreier det seg om flere tiår.
Her hjemme i Norge har også vinteren vært ualminnelig kald, men det har vært rikelig med snø, og det har vært mye sol. Så selv om kuldegradene har vært mange, så er det jo slik mange vil en norsk vinter skal være.
I skrivende stund, rundt 1. mai, venter vi som har kommet nordover ennå på våren. Joda, krokusen står i blomst, men det er nattefrost og isende vind, og det har ikke fristet med en kopp kaffe ute i vårsolen. Naturen er ennå grå, uten antydning til grønnskjær. Men vi er fulle av forventninger.
Vi tenker tilbake på vinteren i Norsk Forening. Aktiviteten har vært stor på alle fronter. Besøket har vært godt. Vi er bare lei for at vi ikke lenger kan servere middag alle dager. Vi mangler noen som kan koke på tirsdag og onsdag. Men kaffe og vafler eller et lekkert smørbrød er det alltid en råd med.
Ellers har vinteren vært preget av hyggelige møter og sammenkomster, til dels med besøk av interessante foredragsholdere.
Høstens første medlemsmøte blir 11. oktober. Da vil Finn Mostad holde et av sine interessante historiske foredrag.
For øvrig åpner Foreningen 24. september.
Tombolaen starter 2. oktober.
Alpingruppen tenker å starte sine turer søndag 7. oktober.
Boulen starter når det er folk nok til å spille. Og vi krysser fingrene og håper det blir tilgjengelige baner for oss fra høsten. Kommunen har av uforståelige grunner tatt to faste baneområder og holder på å opparbeide dem til spektakulære parkanlegg. Nå må vi bare tro at de lar det siste området, som ligger rett ovenfor Foreningen, får være i fred.
Malegruppen vil også starte opp på denne tiden.
Ellers anbefaler vi at dere følger med på foreningsmedlemmenes facebookside.
Der vil dere etter hvert finne tilbud om høstens turer. Sist høst hadde Foreningen en vellykket tur til Toledo med to overnattinger og i vår en overnattingstur Alpujarras og Trevelez.
Til høsten planlegges en to-netters tur til Mérida, hovedstaden i Extremaduraregionen. Byen ble grunnlagt av keiser Augustus 25 år f.Kr. Ingen annen spansk by har så mange monumenter fra romertiden. Den er på Unescos verdensarvliste, naturlig nok med amfiteater, hippodrom og imponerende vanningsanlegg – som fortsatt delvis er i bruk.
I slutten av november tenker vi oss en dagstur til Setenil med besøk på et stutteri utenfor Ronda. Her avles og trenes okser for tyrefekting mm.
Nærmere detaljer om disse turene vil bli lagt ut på Foreningens facebookside, og på Foreningens hjemmeside, når planene er klare.
17 mai fuengirola programMen nå er det 17. mai som står for døren. 17. maikomiteen og Foreningens medlemmer har stått for planlegging av programmet, som er i tråd med tradisjonen:

17.maifeiringen i Fuengirola startet for mer enn tretti år siden. Ingen jeg har snakket med vet riktig hvem som tok initiativet, men antagelig har det vært Den Norske Skolen, muligens støttet av Nordmannsforbundet. Toget var for barna, og de voksne sluttet seg til.
De første årene gikk toget i gatene parallelt med paseoen. De senere årene har toget gått på selve paseoen, alltid fra Turistkyrken til havnen.
Da skolen for noen år siden flyttet fra Fuengirola til Benalmadena, gikk skolebarna fortsatt i 17. maitog i byen, for så å dra opp til skolen for å fortsette feiringen der.
Men så, for et par år siden, ble det bestemt at også barnetoget skulle knyttes til området rundt skolen. Dette ble et veldig tap for Fuengirola, men 17. maikomiteen fortsatte å arrangere 17. maitog i byen. Nå består det i alt vesentlig av voksne. Men feiringen i Fuengirola er populær, og toget kan telle opp mot et par tusen deltagere. Det kommer folk fra strekningen Nerja – Cádiz for å delta. Og festen varer fra morgen til kveld.
Klokken 0930 starter dagen med flaggheising i havnen ved Club Nautico. John Mathisen følger opp med fanfare, og det blir ønsket velkommen. Det holdes en liten tale, og 17. maikomiteen og en representant for kommunen er alltid tilstede. Derpå synger alle Ja vi elsker og Kongesangen, og John Mathisen spiller Ut mot havet.
John Mathisen har ordnet korpsmusikken i mange år. Han setter sammen musikanter fra Mijas og Benalmadena, og har lært dem noen av våre 17. maisanger. Selv stiller han alltid i Kampen Janitsjars korpsuniform. – Dette har vært en tradisjon som vi håper vil vare lenge.
17. maikomiteen spanderer bløtkake og selger kaffe så langt det rekker.
For å dekke utgiftene har komiteen i alle år solgt lodd i lang tid før den store dagen. Tidligere gikk de i butikker og på kafeer og tigget gevinster. Nå blir det meste innkjøpt og noe gitt av medlemmene.
Klokken 1100 er det tradisjonen tro gudstjeneste i Turistkirken i Los Boliches. Dit er flagg og faner brakt på forhånd, så alt er klart når toget starter derfra klokken 11.30.
I riktig gamle dager hadde man hester og kjerrer med i toget. Der var det plass til de minste barna, og kanskje til dem som hadde vondt for å bevege seg. Så kom alle skolebarna som sang norske sanger, og også hadde en egen sang som var populær.
Nå er toget helt forandret. Først kommer det norske og det spanske flagget, påfulgt av politiet og 17. maikomiteens representant. Så kommer en bunadsparade med flaggborg, og korpset som spiller. Etter korpsmusikantene kommer Norsk Forening Costa del Sols fane, og så kommer medlemmer og alle som vil gå i tog og feire Norges nasjonaldag.
Og vi kan forestille oss synet av fargerike norske bunader og det røde, hvite og blå flagget i strålende sol mot blått hav. Da er vi stolte og norske, og intet hjerte kan være uberørt.
Toget slutter på havnen på plassen mellom de to tårnene, og følges opp med det tradisjonelle programmet for dagen. 17. maikomiteen pleier å ønske velkommen, og det leses opp en hilsen fra KONG HARALD, og alle synger Kongesangen.
Dette året er det Ivar Brekke som holder 17. maitalen. Tidligere har Brynhild Bendiksen holdt talen på norsk og på spansk, og både den norske og en spanske nasjonalsangen ble sunget.
Om kvelden blir det i god gammel tradisjon festmiddag på Restaurant Regina i havnen. Da er ordfører, turistsjef og andre viktige personer invitert. Dette er personer som har bidratt til å gjøre det mulig for oss nordmenn å få ordnet dagens festligheter i Fuengirola.
Lokalet er pyntet i norske farger. Menyen har i alle år vært avkokt laks med grønnsaker og sandefjordsmør, og jordbær med fløte til dessert. Stemningen pleier å være på topp, og dansen går til uti de små timer.
Det er nordmenn over hele verden, og 17. mai feires overalt. Norske tradisjoner blir holdt i hevd, og det er fantastisk å tenke på at på denne formiddagen går det samme toget overalt på vår klode – et lite tog på en liten øy i Nord-Norge, et stort på Karl Johan, et tog i hver eneste by og hver bygd, i Tokyo, Tanzania, i USA og København, London, i India og Kina. Det skulle vært moro å ha visst nøyaktig hvor. Men vi vet at dette toget danner et bånd mellom alle nordmenn verden over. Denne dagen tillater vi oss å være stolte av å være nordmenn og av Norge. Og så feirer vi oss selv, Grunnloven og hjemlandet vårt, og takker for at vi er velkomne overalt på kloden og at vi får lov til å feire der vi måtte befinne oss.
 
God 17. mai til alle i Fuengirola!
Inger Jakhelln

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.