Månedsmagasinet på Costa del Sol
Temabasert undervisning – En skole for fremtidens voksne

Temabasert undervisning - En skole for fremtidens voksne

I tråd med Ludvigsensutvalgets innstilling skal Den Norske Skolen, Malaga gradvis over på læringsmetoder som sikrer bedre dybdelæring. Det å pugge for å oppnå gode karakterer og siden kanskje glemme alt man har lært, er på vei ut. Skolen skal i større grad lære den oppvoksende generasjon selv å tenke ut løsninger og se sammenhenger. Ved å jobbe med tverrfaglige prosjekter i stedet for å dele opp skoledagen i fag, vil elevene få en større forståelse av det de lærer. Det står spennende, nye temabaserte prosjekter på planleggingsblokka både for barne- og ungdomstrinnene våre.
 

Dybdelæring og aktiv deltagelse i egne læringsprosesser

Rektor, Trude Jahren, leder utviklingsarbeidet og legger til rette for endringene. -Vi utdanner elevene våre for fremtidens oppgaver. Dagens elever skal i større grad skape sine egne arbeidsplasser og mange skal kanskje inn i yrker som ikke eksisterer enda, sier Trude – De skal kunne møte og løse oppgaver det er vanskelig å være spesifikt forberedt på. Derfor ønsker vi å dreie opplæringen mot en mer temabasert, tverrfaglig undervisning, der de kan møte læring på en undrende og utforskende måte. Når vi arbeider med større temaer og mindre oppdeling av fagene, vil elevene oppleve større sammenheng og helhet i lærestoffet og forhåpentligvis større motivasjon og forståelse for hva det er viktig å lære. Gjennom en slik organisering, vil elevene bli utfordret på å utvikle relevante spørsmål for å utforske og løse problemstillinger knyttet til aktuelle temaer. Samtidig vil elevene få trent på kommunikasjonsferdigheter og samarbeidsstrategier i og utenfor klasserommet, sier Trude.
 
En slik måte å tilnærme seg læring på, vil også kreve at eleven deltar aktivt i sin egen læringsprosess. Elevene vil forhåpentligvis i mindre grad oppleve at læreren eller læreboka har fasiten og at de, med støtte fra læreren, i større grad kan og må påvirke sitt utbytte og resultat selv. Hyppige tilbakemeldinger, etterfulgt av råd og veiledning på hvordan de skal komme videre i læringsarbeidet sitt, forteller Trude, som har startet innføringen av dette under lærermøtene med stor glød og entusiasme.
 
Vi skal lære elevene «To know what to do when you dont know what to do» proklamerer Trude.
 
Ved temabasert læring, vil elevene få utvidet:
  • fagspesifikk kompetanse
  • kompetanse i å lære
  • kompetanse i å kommunisere, samhandle og delta
  • kompetanse i å utforske og skape

Ut av komfortsonen

Både lærere, elever og foreldre kan (og vil) kanskje oppleve litt stress i løpet av endringsprosessen, og det er helt normalt. -Vi skal litt vekk ifra å måle kunnskap man kan pugge seg til gjennom ei lærebok og heller omfavne andre prosesser som gir bedre læringsutbytte over tid, avslutter Trude. Lærerstaben stiller seg entusiastiske og åpne for endring.
 
Lær mer om Ludvigsensutvalget, og finn mer informasjon om temabasert læring og nye undervisningsstrategier på udirbloggen.
Av Nina C. Kaasin Simarud

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.