Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Det er kanskje et spørsmål som du fra tid til annen har undret deg over.

I vår verden er detox mange ting – først og fremst er det å gi kroppen en pause ved å stoppe tilførelsen av belastende matvarer og drikke som sukker og energiboostere, og deretter er det å hjelpe kroppen med å utskille avfallsstoffer. Endelig handler det om å støtte kroppens egne utrensningsorganer.
 
Din kropp er bygd for å eliminere toxiner og andre belastende stoffer som kommer utenfra, samtidig som den fjerner egne gift- og avfallsstoffer. Utover det har dine utrensningsorganer også en viktig funksjon i forhold til ditt immunforsvar, nervesystem og hormonsystem.
Din kropps største utrensningsorganer er din lever, dine nyrer, dine tarmer og din hud – alle de funksjonene som til daglig sørger for at du er sunn, rask og sterk!
 
Dessverre er det slik at dine organer ble ‘designet’ for mange millioner av år siden – i steinalderen, og de har ikke blitt oppdatert siden – men man kan nok med sikkerhet si at det er en stor forskjell på å leve i dag kontra den gangen – på godt og vondt.
Din kropp opplever daglig belastninger som kunne tatt livet av den, dersom du ikke hadde et immunforsvar som reddet deg. Du puster daglig inn en masse skadelige stoffer, som f.eks. toxiner, eksos og nikotin, som ender opp som frie radikaler i din kropp, og dermed kan gi alvorlige konsekvenser. I tillegg så spiser du deg også til kjemiske stoffer. Grønnsaker og frukt er ofte sprøytet, all maten vår er pakket inn i plast, noe av den maten man velger å spise inneholder flere konserveringsmidler enn reell næring, og samtidig er mye av vårt kjøtt fylt med medisinrester.
 
Så ja – detox og dine utrensningsorganer er ytterst viktige!
 
La oss kikke på din fine tarm. Tarmen din starter fra munnen og slutter ved endetarmen. Din tarm opptar den næringen som din kropp skal bruke som byggematerialer, og i tillegg sørger den for at avfall kommer ut igjen, både det som nettopp er kommet inn, det du selv har skapt, og det som er kommet utenfra, men som skal returneres med det samme.
 
Din tarm inneholder det meste av ditt immunforsvar – det er ganske så smart, da din tarm møter mange merkelige stoffer og arter som kan skade deg dersom det får lov til å komme lenger inn. Men ved å ha ditt immunforsvar lokalisert der, så sørger immunforsvaret for å ‘sjekke’ det, før det blir lukket helt inne. Hvis ikke det er bra nok, så får det sparken og ryker ut igjen.

Dine nyrer sitter i korsryggen. Du har to av dem, og de skal du passe godt på!

Dine nyrer utskiller avfallsstoffer fra din kropp via urin og svette. De regulerer kroppens vanninnhold og saltbalanse, og utover det holder de styr på ditt blodtrykk. De styrer også din kropps surhetsgrad – det vil si at de er med på å styre din pH-balanse. De medvirker til dannelsen av de røde blodlegemene, vedlikeholdelse av ditt skjelett, og filtrerer og fører ut bl.a. urinstoff, kreatinin, urinsyre, fosforsyre og medisinrester.
 
På et døgn renser nyrene ca. 190 liter blod, som strømmer gjennom nyrenes millioner av minifiltre via blodkar. Filtreringsprosessen kan bli forstyrret og svekkes når fordøyelsessystemet, spesielt leveren, fungerer dårlig.
 
Symptomer på nedsatt nyrefunksjon kan bl.a. være: blodtrykksproblemer, gikt, nyresten, blodmangel, ødemer, åndenød, svekket immunforsvar, hudproblemer, hodepine, kløe, eksem, tap av appetitt, kvalme, diaré, svimmelhet, trøtthet, blekhet, rygg- og korsryggssmerter samt muskelkramper.
 
detox3Nyrenes viktigste oppgave er å regulere blodets sammensetning av vann og salt, samt å utskille avfallsstoffer, hvorav det vesentligste er urinstoff, som dannes i leveren ved nedbrytning av proteiner.
 
Din lever er en av de aller viktigste organene du har i din kropp.
Din lever har over 500 funksjoner i kroppen ! Din levers viktigste rolle er å fjerne giftstoffer og å rense din kropp. Utover det spiller den en viktig rolle for din energiproduksjon, kretsløp, blodsukkerregulering, hormonsystem, fett-, protein- og karbohydratmetabolismen, samt lagring av vitaminer.
 
Din lever klarer ca. 25 prosent av stoffskiftet og bruker 12-20 % av kroppens totale energi, som den må frembringe i sine egne celler. Den har ca. 1-2° høyere temperatur enn resten av kroppen.
 
Den har mange viktige metabolske funksjoner. Den omdanner næringsstoffer fra din kost til stoffer som kroppen kan bruke, og gjemmer disse stoffene og lager celler av dem når det er nødvendig. Den opptar også giftige stoffer og konverterer dem til harmløse stoffer, eller sørger for at de frigis fra din kropp.
 
Det løper hvert minutt ca. 1,5 liter blod gjennom de små blodkarene i leverens indre. Her blir blodet omhyggelig undersøkt av levercellene. På 24 timer blir det altså filtrert mer enn 2.000 liter blod i leveren.
 
detox2Blod kan komme fra fordøyelseskanalene og strømmer gjennom portalvenen til leveren, hvor blodet bærer næringsstoffer, medisin og giftige stoffer med seg. Når det kommer frem til leveren behandles disse stoffene og oppbevares, endres og/eller avgiftes, hvoretter det sendes tilbake i blodet eller frigis i tarmen. På denne måten kan leveren for eksempel fjerne alkohol fra ditt blod, og bli kvitt biprodukter fra nedbrytning av medisin.

Leverens viktigste funksjoner:

• Lagring og regulering av næringsstoffer
• Regulerer et jevnt nivå av glukose i blodet
• Lagrer næring, først og fremst i form av sukker, vitaminer og jern

Produserer og omdanner viktige stoffer:

• Produserer blodproteiner, f.eks. koaguleringsfaktorer
• Omdanner fett og proteiner ved sult
• Produserer galle, som brukes ved fordøyelsen av fettstoffer
• Omdanner A- og D-vitamin til aktiv form
• Produserer kreatinin, som fungerer som musklenes «energi-batteri»
• Produserer nitrogenbaser, som bl.a. inngår i DNA

Uskadeliggjør gift og avfall:

• Ødelegger eller uskadeliggjør alkohol, gift og legemidler
• Ødelegger hormoner når de har fullført sin oppgave
• Eliminerer bilirubin, et avfallsstoff fra gamle, røde blodlegemer
• Omdanner ammoniakk som dannes i kroppen til urinstoff
• Omdanner melkesyre som dannes i musklene til glukose

Du kjenner kanskje til dette:

Da du var ung kunne du saktens klare å drikke alkohol flere dager på rad – men nå, ja så kan du bare ikke lenger gjøre det. Det går for lang tid før du er tilbake til det normale, og du blir raskt full, får hodepine, blir trøtt og har tømmermenns-lignende følelser flere dager etterpå – alt sammen tegn på at din lever er blitt for hardt belastet og virkelig har bruk for et ettersyn!
 
En belastet lever kan være årsak til mange forskjellige symptomer: Hodepine, trøtthet, blodsukkerproblemer, gallekolikk, kolesterolproblemer, inflammatoriske slimhinner, betennelsestilstander, bronkitt, kroniske infeksjoner, appetittløshet, influensalignende symptomer, muskelsmerter, hyppige herpesutbrudd, ødemer, mage- og tarmproblemer, åreknuter, kløende hud og mye annet.

Nyrerensende urter:

Brennesle:
Brennesle er rik på C-vitamin, den hjelper nyrene med filtrering av væske. Det er bra å drikke 3 store glass om dagen med te av brennesle.
 
Berberis:
Berberis stimulerer galleproduksjonen og er virksom ved gallesten og andre gallelidelser. Styrker lever og tarmslimhinner. Drikkes som te.
 
Solidago – Gullris:
Støtter nyrer og urinveiene. Solidago er avslappende og slimhinnestyrkende og anvendes derfor til behandling av slimhinner i luftveier, tarmsystem og særlig urinveier. Lag det som te av 3-4 spiseskjeer til 1⁄2 liter kokende vann. Det må ikke drikkes mer enn dette daglig.

Alle kjøpes i helsekosten.

Matvarer som inneholder et høyt nivå av antioksidanter, som hjelper med å beskytte din lever og holder den sunn, mens andre fødevarer støtter din leverutrensning:
 
✓ Epler inneholder pektin, som hjelper med å binde og utskille tungmetaller. Dette hjelper direkte ved å redusere filtreringsbelastningen på leveren.
✓ Røtter, gulrøtter, rød løk og auberginer inneholder flavonoider og betakaroten, som er potente antioksidanter.
✓ Hvitløk inneholder sterke antioksidanter, som hjelper med å fjerne tungmetaller fra leveren.
✓ Egg, broccoli og spinat inneholder B-vitaminer, som forbedrer leverfunksjonen og fremmer nedbrytning i leveren.
✓ Vitamin B12 hjelper med å forbrenne fettstoffer og forbedrer leverens helse.
✓ Krydder og grønnsaker som blomkål, broccoli, kål, spirer, Bok Choy, grønnkål og reddiker inneholder glukosinolater, som hjelper leveren med enzymer til avgiftning.
✓ Grapefrukt er rik på antioksidanter og hjelper med naturlig avgiftning av leveren.
✓ Bitre grønnsaker som løvetann og sennepsfrø fremmer produksjonen og strømmen av galle.
 
I en tid hvor vi forurenses av tilsetningsstoffer, miljøgifter, røyk, medisin- og hormonrester samt overdrevent inntak av ødelagt fett, alkohol og karbohydrater, har det aldri vært viktigere å støtte og hjelpe vår lever.
 
Tre måneders avgiftning av leveren en gang i året må være et minimum hvis man ønsker å støtte leverens viktige arbeid og leve sunt med en god helse!
 
På Simple Detox, vårt 3 måneders online forløp som starter den 25. januar, er det din kropp, din helse og dine utrensningsorganer som er i fokus!
Belastninger her gir nemlig manglende overskudd, trøtthet, appelsinhud, libido og hormonelle ubalanser, og derfor gir vi deg muligheten til å ta skjeen i den andre hånden og gjøre en stor og viktig innsats for din helse. Se mer på currame.com
 
Ønsker du å gjøre det lille ekstra for din kropp, så book Friederich til en helsekonsultasjon som kan avholdes i Centro Sanum eller hjemme hos deg selv. friederich@currame.com eller på tlf. +4527207723
 
På gjensyn!
Chloe N. Bjoerk & Friederich Damore Bruun
 

 
Har du spørsmål er du alltid velkommen til å skrive til dem på info@currame.com, via www.currame.com eller via Instagram @currame0.
 
Chloe og Friederich er holistiske behandlere som ser på deg som en helhet og anerkjenner at din livsstil, ditt sinn, din psyke og din kropp henger sammen! Tilsammen har de mer enn 25 års erfaring i behandling av hormonelle ubalanser og kroniske sykdommer. De er stiftere av currame-metoden, Health Mentor Utdannelsen og Skap naturlig (hormon)balanse.

Av Friederich Damore Bruun & Chloe N. Bjoerk – Holistic Nature Doctors, Forfattere, Utdannelsesledere og Master Health Mentorer

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.