Månedsmagasinet på Costa del Sol

Pannekaker Chili Gourmet

To kapasiteter møtes her for å dele av sine kulinariske og ønologiske erfaring.

Jeanett Lorentzen fra Birdie Vinos er Det Norske Magasinets faste vinekspert. I serien Vinos & Gourmet gir hun deg svar på hvilken vin som går best til den menyen som Helle Barlebo fra Chili Gourmet tryller fram på kjøkkenet og her gir sine oppskrifter på.

Helles tilbud om en deilig terte med lekkert fyll er perfekt å nyte på en mørk vinterkveld, og den faller i min smak fordi jeg liker både spinat og laks.
Den fete lyserøde laksen er hjemme hos oss blitt en slags havets ‘lørdagskylling’. Den er lett å få tak på, den kan tilberedes på mange måter og så er prisen som regel rimelig, hvis ikke rett ut billig. Laks er jo en helt fantastisk fisk som med sin karakteristiske farge i seg selv er en fryd for øyet. Det er en fet fisk som inneholder svært mange gode fettsyrer for kroppen, og jeg er sikker på at det ikke bare er oss som har laksen som en av favorittene på middagsbordet. Servert sammen med fersk spinat, som vi etterhvert har begynt i spise i stedet for alminnelig salat, og fetaosten, ja, så kan det ikke bli særlig bedre. Det fete, det ferske og det salte.
At sette vin til dette er faktisk ikke vanskelig. Finn en med fylde og syre, for eksempel en god Chardonnay. Kanskje fra Navarra i Spania som Finca Albret, eller prøv med en god Chablis fra Frankrike som vår Domaine Camu. Husk at det må være den litt fyldige typen, ikke en hvilken som helst slags Chardonnay. Smaken av Chardonnay-druen er svært bestemt av det området den dyrkes i. Den er ikke voldsom aromatisk av natur, og derfor er geografien og måten den dyrkes på svært viktig. Albret Chardonnay fra Navarra er utelukkende laget på Chardonnay-druen og gjæringsprosessen skjer på franske fat. Den er aromatisk fersk med duftende bouquet av hvite blomster med fine eksotiske overtoner og en let smak av fatet. Meget elegant med god balanse og livlig syre. Akkurat det vi trenger til vår terte. Kan kjøpes for bare 7,45 € – selv om det bare blir produsert et begrenset antall flasker.
Er du glad i Chablis, så prøv denne fra Domaine Camu. Den har mer smak av sitrusfrukter og er klart mer mineralformet enn den spanske Chardonnay. Med masser av saft på ganen, aromatisk og forfriskende, med lett krydder og et streif av flint. En super kvalitets-Chablis til bare 12,75 €
Og så kommer spørsmålet: Er det mulig å bruke en rødvin til laks? Svaret er ja! Akkurat nettopp laks skiller seg fra anen fisk ved å være fetere og ha mer markante smaksnyanser, og denne som jo er bakt, vil godt kunne klare en rødvin. Det skal likevel være av den lettere typen og jeg vil foreslå en som er lett, ung og fruktig. F.eks. rødvin fra Somontano som heter Enate. Laget på Cabernet Sauvignon og Merlot. Den er saftig, smidig med elegant aroma av bjørnebær og solbær og antydning av vanilje. Deilig fersk uten å være altfor dominerende. Kan kjøpes hos oss for 6.00 €.
Og så kommer vi til desserten. Og hvem liker ikke pannekaker? Det gjør vi ihvertfall, og hjemme hos oss lager alle sin egen utgave. Det er ikke den ting man ikke kan putte i pannekaker, vel? Og hvis vi så skal drikke et eller annet til, hva kan det så være?
Hvis vi nå går ut fra at noen spiser de tradisjonelle, andre med banan, andre med nutella, eller hva der nå måtte finne på, så tror jeg at vi må finne noe som kan «friske opp» alt det søte og tunge. Normalt ville jeg nok velge en Asti fra Piemonte i Italia.
Når man sier Piemonte, tenker de fleste nok på Barolo, men italienere vil snarere tenke på Asti Spumante. Den musserende dessertvinen fra de bratte skråningene rundt byen Asti Etré liksom definisjonen av «la dolce vita», det søte liv. Moscato-druen er den mest utbredte grønne druesortene i Piemonte, og det var de som fikk den geniale ideen å gi vinene et piff med kullsyre som gjør smaken livlig og forfriskende.
Asti framstår lett gyllen og med en flott mousse. Duften er inntagende sødmefull med nyanser av stikkelsbær, hylleblomst og solmoden drue. Smaken er munnrensende sprø og intens, og vinens sødme får perfekt motpart i den ferske syren. En genial dessertvin og appettitvekker som man aldri kan bli lei av.
Riktig god fornøyelse til de alle.

Helle Barlebos oppskrift: Lekker spinatterte med laks & feta (fire personer)

100 gr. kaldt smør i terninger
100 gr. fullkornhvetemel
100 gr. hvetemel
1 ts. salt
2-4 ss. iskaldt vann
Miks smør, mel og salt i en foodprocessor. Tilsett det kalde vannet litt etter litt, til deigen akkurat kan samle seg. La deigen hvile i kjøleskapet i ca. 30 minutter. Når deigen har hvilt, rulles den ut med en kjevle på et meldrysset bord og legges i en smurt terteform. Prikk deigen med en gaffel og den forbakes i ovnen i 10 minutter på 180 grader.
4 sjalottløk i terninger
3 fedd hvitløk i skiver
400 gr. fersk spinat
200 gr. fersk laks i terninger direkte fra fiskehandleren
150 gr. feta eller annen ost fra får
4 ferske store egg
½ dl. melk
½ dl. fløte
Salt & ferskkvernet pepper
Litt olivenolje
Pannekaker Chili Gourmet
Skyll spinaten grundig, fjern de største stilkene og la den dryppe av i et dørslag. Stek løken og hvitløken lett i litt olivenolje på en varm sauterpanne, tilsett spinaten på pannen og la den surre til den faller sammen. Krydre med salt & pepper. Fordel spinatblandingen over den forbakte tertebunnen sammen med laks og fetaost. Pisk egg, melk og fløte sammen med litt ekstra salt & pepper og hell massen ut over hele terten. Bakes i ovnen ved 180 grader i ca. 40 minutter.
Tertens fyll kan selvfølgelig varieres med all verdens kjøtt, fisk og grønnsaker. Personlig er jeg fan av bacon og cherrytomater tilsatt masser av chili. Terten serveres selvfølgelig tradisjonelt sammen med en deilig fersk grønn salat.

Verdens beste pannekaker a la Chili Gourmet (ca. 12 stk. pannekaker)

4 stk. egg
50 gr. sukker
Litt salt
5 dl. melk
½ appelsin, saften fra den
½ stang vanilje & litt ekstra vaniljesukker
250 gr. mel
Smør til steking
Egg, sukker & salt piskes sammen med håndmikser. Tilsett melk og appelsinsaft. Mel blandes med den vaniljen og piskes langsomt i eggemassen så den ikke klumper seg. Hell den ferdige massen på en kanne fordi det er lettere å kontrollere. Varm et par stekepanner godt opp og gi dem en klatt smør før du heller hver enkelt pannekake oppi. Stekes gylne på hver side i et par minutter. Bruk ikke for mye masse, fordi du får det beste resultatet når pannekakene er tynne og fine.
Er velegnet til å lage et par dager i forveien fordi de holder seg fint. Folk dem evt. til trekanter slik at de er lettere å servere. Pannekaker til overs kan evt. fryses, så du alltid har hjemmelagede pannekaker klare hvis det kommer uventede gjester.
Kan med fordel varmes opp i ovnen, gjerne med akaciehonning og ristede mandler. Smaker fabelaktig godt med banan, vaniljeis og sjokolade – eller tradisjonelt med sukker og syltetøy. Jeg er helt sikker på at du allerede har din yndlingspannekake fra barndommens minner.
 
God fornøyelse!
Helle
Av Jeanett Lorentzen & Helle Barlebo

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.