Månedsmagasinet på Costa del Sol
Bodytalk – om naturens kraft og kroppens reaksjoner – del 2

Ikke spis eller drikk noe som du ikke vet hva er! Og bruk ikke noe på huden eller i håret som du ikke vil putte i munnen!
Er du i tvil, så følg disse enkle rådene. Helt enkelt er det likevel ikke for de fleste moderne mennesker som lever i tettbefolkede områder og er henvist til å kjøpe inn på supermarkeder som maks har satt av en kubikkmeter plass til såkalt Health Food (skulle gjerne visst hva alt det andre i så fall er?) og enda mindre plass til miljøvennlige hudpleieprodukter, sjampo og vaskemiddel.

Som de fleste av dere har oppdaget, bryr jeg meg ikke om noen former for fanatisme – og heller ikke når det handler om helsen vår, fordi altfor mange regler, forbud og påbud stresser vår BodyMind.
Derimot går jeg inn for frihet. Og jeg vil veldig gjerne ha frihet til å følge kroppens anvisninger – også når jeg handler matvarer og hudpleieprodukter. Det handler, som alt annet, om balanse.

Jeg spiser plantebasert kost primært av dyreetiske årsaker, men også fordi kroppen min har det så mye bedre uten animalske produkter. Egg vil jeg likevel ikke unnvære og forsøker alltid å finne dem hos folk jeg kjenner slik at jeg kan holde øye med at hønsene deres er glade og sunne.
Økobutikker popper opp overalt for tiden, som et bevis på at consumer power fungerer. Folk holder på å bli lei av å spise medisinrester, hormoner, giftstoffer, emulgatorer, gmo-mat og andre merkverdigheter som vi ikke en gang kan uttale. Nå vil forbrukerne ha rene varer.
Jeg handler også hos de små lokale grønnsakhandlerne, selv om de ikke kan vise fram gullkantede økomerker. Og det gjør jeg fordi jeg bekjenner meg mer til bærekraft enn til ren økologi. Jeg har det best når jeg spiser mat som er produsert her, som passer til mikrobiologien i kroppen min og til årstiden – og som er med på å holde lokalsamfunnet levende. Det hjelper jo ikke noe å kreve økologi hvis ikke produsentene kan overleve. Det viktigste for meg er at jeg kan se, dufte og føle på varene.
Jeg har en god fordøyelse, blodsukker i balanse og en gjennomsnittlig forbrenning og som tilleggsgevinst har jeg lagt merke til hvordan figuren min langsomt endrer seg til det bedre fordi gammelt slagg renses ut. Ved å droppe sukker (med unntak av store mengder lakris av den virkelig usunne typen når det er dømt Netflix-weekend), har jeg funnet verdens beste middel mot cellulitis.
Jeg drikker masser av rødvin (gjerne fra lokale bønder). Jeg spiser ikke kosttilskudd, men supplerer min varierte kost med alle de gode mineralene som havvann inneholder. Det med å drikke havvann kommer vi tilbake til neste gang.

Jeg elsker mine parfymer i fancy flakonger og mitt duftende vaskepulver. Det vil jeg ikke unnvære (ennå), og derfor skaper jeg balanse i tingene ved å bruke naturlige oljer som bodylotion (for øyeblikket bruker jeg økologisk jomfrukokosolje) og i ansiktet (ren arganolje) – og så lager jeg min egen tannpasta av kokosolje og peppermyntedråper. Jeg farger håret mitt (elsker farger) med semi-okay produkter (fordi jeg ikke har funnet rene farger som virker ordentlig). Til gjengjeld bruker jeg ikke sjampo, men skyller håret i vann, og lar hårbunnens naturlige oljeproduksjon sørge for pleien. Jeg lager min egen myggspray (se oppskrift nedenfor) og min egen solkrem.

Jeg er gal etter sol og stoler på at den ikke skader meg hvis jeg ikke misbruker den. Kanskje får jeg hudkreft en vakker dag, men ikke av solen. Og jo jeg har rynker og pigmentpletter, men de er skapt av glade, aktive stunder under åpen himmel. For 15 år siden utviklet jeg plutselig soleksem på brystet. Bare fem minutter i solen og masser av små kløende prikker dukket opp. Ingenting hjalp! Men så dro min mann, hundene og jeg på en liten tur langt opp i fjellene der vi bodde i et ‘casa rural’ uten elektrisitet og mobildekning. Ren avslapping i naturen. Solkremen hadde jeg glemt hjemme – og det samme gjaldt åpenbart soleksemen som med all tydelighet var stressrelatert. Det var altså ikke verken solen eller huden det var noe galt med, men min livsstil på det tidspunktet (alt for mye arbeid og masser av bekymringsstress og sorg over min mors sykdom).

I Costa Rica studerte jeg naturen nøye, og her så jeg bl.a. hvordan trærnes blader vendte seg i forhold til solen. De vender simpelthen baksiden ut når solen er som sterkest fordi de er utstyrt med en slags naturlig ‘solkrem’ på den ene siden. Når solen er borte, vender de den fine blanke siden ut igjen. Nei, det er ikke så vanskelig: Gå inn i skyggen når solen brenner som sterkest og bruk naturlige midler for å beskyttet huden når du oppholder deg i solen.
Min yndlingsblanding er olivenolje (SPF 8) iblandet masser av saftig kjøtt fra aloe vera-planten i hagen og mineralrik Himalayasalt. Går jeg på stranden, tilsetter jeg gulrotfrøolje fordi den har et svært høyt SPF-tall (40) og er rik på antioksidanter og har gode antiseptiske egenskaper.
Andre gode oljer med innebygget solbeskyttelse er bringebærfrøolje (SPF 30), hvetekimolje (SPF 20), avokadoolje (SPF 15) og kokosolje (SPF 8).
Hvordan kan du være sikker på at det virker, spør noen? Jeg prøver meg frem! På nøyaktig samme måte som man bør sjekke om industrielt framstilte solkremer virker. Vi har jo bare produsentens ord for det!

_____

Lag din egen effektive og ‘sunne’ myggspray
Fyll et rent syltetøyglass med salvie, timian, mynte, rosmarin og lavendel og hell epleeddik på. Lukk glasset med et tettsittende lokk og la blandingen trekke på kjøkkenbordet i 2-3 uker. Husk å riste glasset hver dag. Sil væsken og hell den på en sprayflaske i forholdet 50% urtevæske 50% vann. Myggsprayen lukter sterkt når du sprøyter den på huden, men så snart den har tørket inn, forsvinner lukten – og du har en super effektiv myggspray med gode antiseptiske egenskaper hvis du får en rift. Oppbevar myggsprayen i kjøleskap.

_____

Vil du bestille tid til en sesjon eller ha mer informasjon om BodyTalk, er du velkommen til å ringe meg på tlf.: +34 607 62 91 06 – eller lese mere om BodyTalk på www.bodytalk-torreblanca.com.

Av Helle Espensen, autorisert BodyTalker – både mennesker og dyr er velkommen

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.