Månedsmagasinet på Costa del Sol
 
Mijas 1
 

Partiet hans fikk bare 17 prosent av stemmene ved kommunevalget sist vår. Likevel er Juan Carlos Maldonado i dag Mijas’ nye sterke mann. Det Norske Magasinet har møtt ordføreren til en prat om alt fra golf til esler og nærdemokrati.

De kunne saktens ha vært i familie, for mye tyder på at det ikke bare er etternavnet de har felles. Den ”gamle” Antonio Maldonado var en ytterst karismatisk ordfører i Mijas opp gjennom 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet.  Og den ”nye” Juan Carlos Maldonado er, med en svært kontroversiell pakt, ny i ordførerstolen. Men det har han ikke problemer med. Mijas’ nye ordfører vet nøyaktig hvor han vil med byen.

Nærhet

Han mottar pressen uten slips og ber om å får være dus. Snobberiet er lagt på hylla i byens rådhus. Den nye ordføreren vil være på talefot med innbyggerne.

”Rådhuset er ikke lenger noens private herregård. Tidene da enten sosialistpartiet eller Partido Popular hadde absolutt flertall og regjerte som de ville, hører fortiden til. Slik fungerte kommunen i over 30 år, men vi gjør alt for å få vårt prinsipp om nærhet ut i alle ledd,” forteller Maldonado som fortsatt er forholdsvis ny i ordførerstolen.

Han er likevel langt fra ny i det lokalpolitiske bildet. Han var nemlig tidligere medlem av sosialistpartiet og den lokale listen ”Agrupación de Mijas” før han falt til rette i det nye partiet Ciudadanos.

Nå gjør han alt for at Mijas-borgerne skal trives med ham.

”Vi vil være tett på borgerne og ha dem direkte involvert i beslutningsprosessene. Derfor er det bestemt ikke unormalt at vi holder borgermøter i gatebildet for å informere om våre tiltak og få borgernes direkte reaksjoner,” forteller ordføreren og refererer bl.a. til samlingen på byens sentrale plass ”Virgen de la Peña” der hundrevis dukket opp til en debatt om plassens framtid. Den er i dag under omfattende renovering.

På samme måte drar det nye byrådet inn de lokale boligeierforeningene, handelsdrivende, fagforeninger og andre sammenslutninger når nye initiativer skal settes i gang.

”De kommunale ansatte høres også, for det er jo til syvende og sist de som må fullføre prosjektene. Deres mening er ytterst viktig og tilsvarende er det også viktig at de får innblikk i hvorfor vi gjør som vi gjør. Ordrene kommer ikke lenger bare ovenfra,” tilføyer Juan Carlos Maldonado. 

De nye prosjektene

Framtidsplanene lar ikke vente på seg. Det siste årene har kommunen gitt grønt lys for en rekke større byggeprosjekter, og et par nye golfbaner er under bygging.

”Golfen er viktig for kommunen, men det er miljøet også, så de nye banene blir anlagt etter dagens nye økologiske standarder,” garanterer Maldonado som generelt ser svært optimistisk på framtiden. Derfor mener han også at tiden er inne for å bygge et nytt næringssenter.

”Jeg synes det sprudler av gründere og initiativ i området vårt, og kommunen bør gjøre alt for å hjelpe nye initiativer på vei. Næringssenteret må være en kombinasjon av kontorer, butikker og lagre,” forteller ordføreren som likevel ikke vil selge skinnet før bjørnen er skutt.

”Prosjektet er på tegnebrettet, og vi gjør alt for å få det i gang før utgangen av vår valgperiode. Samme målsetting har Mijas-ordføreren for galoppbanen som i år 2000 ble betegnet som et av de mest ambisiøse prosjektene på Costa del Sol. I dag står det bare og forfaller.

”Det er en trist historie som hører fortiden til. Men vi har heldigvis svært interessante prosjekter for stedet. Ett prosjekt går ut på bygging av en sportsby, et annet går på byggingen av et privat universitet. Men jeg må være ærlig og si at det kommer til å ta tid. Først må driftsselskapet bak galoppbanen avvikles.”

En noe raskere løsning er likevel innenfor rekkevidde for det mye omtalte hotell, kultursenter og kokkeskole, CIOmijas.

”Vi kjemper iherdig for at junta’en skal få løst situasjonen. Det er deres prosjekt og ansvar, men vi bidrar med alt vi kan, for prosjektet er viktig for Mijas. Realistisk sett kan driften gjenopptas i løpet av et par måneder.

Den hemmelige pakten

Politisk sett er all oppmerksomhet nå rettet mot Madrid der de fire store partiene i spansk politikk arbeider med å få samlet en ny regjering. Situasjonen følges naturligvis tett av Maldonado som ikke skjuler sin bekymring.

”Spania står foran sitt andre politiske systemskifte, og det er politikernes plikt å vise modenhet til at håndtere situasjonen korrekt. Veien fram er dialog og kompromisser. Jeg synes mitt parti viser vilje, men det er naturligvis ikke nok. Viljen må være gjensidig,” forteller ordføreren før han vender blikket innover. ”Ingen kommune lever av bare egne skatteinntekter, men er sterkt avhengige av driftstilskudd fra staten. Derfor må vi snarest få en regjering som vet hva den vil og slik at også vi her i Mijas vet hva vi har med å gjøre.”

Tilsvarende mener Maldonado at Costa del Sol som helhet trenger politisk stabilitet for at tidens flotte veksttall for økonomien, sysselsettingen og turismen kan fortsette.

Og nettopp den politiske stabiliteten er en varm potet på rådhuset i Mijas der bølgene til tider går høyt. For med sine fem mandater blant byrådets 25 medlemmer, er Maldonados parti, Cuidadanos, bare kommunens tredje største parti. De støttes av Partido Populars 11 mandater som sikrer flertall og null innflytelse for sosialistpartiet. Byrådet er atypisk, for det mest naturlige ville naturligvis være st Partido Popular fikk ordførerposten. Men en pakt, eller hestehandel, om man vil, mellom de to partiene gir forklaringen. I provinsrådet i Málaga har Cuidadanos de to mandatene som Partido Popular mangler for å ha flertall. De mandatene ”får” Partido Popular. Motydelsen er full støtte og frie hender for Ciudadanos og Maldonado i Mijas. Sistnevnte vil naturligvis ikke bekrefte denne avtalen, men smilet på leppene levner ingen tvil. Pakten er kontroversiell. Maldonado er kontroversiell. Men intervjuet levner ingen tvil om at han vet hvor han vil med Mijas.

 

Maldonado om eslene

”Det er Mijas’ varemerke og et stykke historie vi ikke bare kan slette. Vi kan derimot forsikre oss om at eslene får en anstendig behandling og et godt liv. Derfor skal dyrenes hvileperioder respekteres, de skal ha skikkelig næring og eierne må i dag gjennomgå et kurs for å få fornyet bevillingen.”

Den “gamle” Maldonado

Antonio Maldonado huskes fortsatt. Og ikke bare i Mijas der han vant fire kommunalvalg på rad med absolutt flertall fra 1979 til 1993. Under mottoet ”Que suerte vivir en Mijas” (hvilket hell å bo i Mijas) satte han i gang et utall initiativer i den hvite landsbyen. Noen gjorde ham populær – andre upopulær. I 1993 røk han uklar med partiet sitt, PSOE, og trakk seg fra all politikk. Ti år senere gjorde han comeback med sitt eget parti Partido Socialista de Mijas, men han fikk bare to mandater i byrådet som ikke ga noen form for innflytelse. Plutselig dukket han atter opp på den politiske scenen i 2011. Og til og med som ”venn” av den politiske arvefienden Partido Popular som nettopp hadde vunnet sitt første valg noensinne i Mijas. Partiet ga Antonio Maldonado oppgaven med å få galoppbanen tilbake på rett kurs. Et prosjekt som han selv hadde vært initiativtager til. Men visjonen lyktes ikke. Den 66 år gamle og karismatiske eks-ordføreren er i dag pensjonist. Han har fortsatt bolig i Mijas, men tilbringer etter sigende halvparten av året i Kina med sin kinesiske kone og deres felles datter.   

Maldonado om Donald Trump

”Han representerer et fenomen som skremmer meg litt. Både i USA, Europa og Spania fokuseres det i dag mer og mer på politiske personligheter. Partiene de representerer og deres politiske budskap kommer i andre rekke. Og det er foruroligende.

En type som Donald Trump kan komme til makten bare ved å selge seg selv bra. Og det er farlig.”

Av Henrik Andersen

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.