Månedsmagasinet på Costa del Sol
Hold hundene borte fra Pinjelarven

Hold hundene borte fra Pinjelarven

dyrlaege larver
De søte pinjelarvene(catepillar, lepidoptera), som på våren klatrer ned fra pinjetrærne og i prosesjoner langsomt tar seg fram mot en ukjent skjebne, kan vekke ømme tanker både hos dyr og mennesker. De vekker hundenes nysgjerrighet. Hundene vil leke med larvene og slår til dem. Pinjelarven svarer med å utsondre en gift som svir kraftig når den kommer i kontakt med hundens hud. For å lindre dette begynner hunden å slikke på stedet der det svir, og dermed får den giften i munnen. Her forårsaker giften store og farlige skader på vevet. Katter derimot, synes å ha en medfødt redsel for larven, og det er sjelden at katter blir forgiftet.
Hold hunden borte
Avhengig av været, altså varmen, kan pinjelarvene være aktive i perioden januar til april. Den utvikles i kokonger på pinjetrærne. Kokongene ser ut som store bomullsdotter som sitter fast på pinjetreets grener. I løpet av vinteren utvikles de til larver. Tidlig om våren klatrer larvene ned fra trærne. De åler seg fram i langa kjeder, prosesjoner, i jakten på føde. Senere på våren graver larven seg ned i jorden og utvikles til sommerfugler i midten av mai. Larvene er små, ca 3-5 cm lange og dekt av hår. De ser ut som små tusenbein som vandrer fastlimt til hverandre. Prosesjonene kan være opptil 50 cm lange. På håret finnes en sterk gift, og om hunden kommer til å slikke på dem, oppstår det en kraftig betennelse på hundens tunge eller svelg. Veterinær bør oppsøkes omgående, om du mistenker at hunden din har slikket på en pinjelarve.
Symptom på forgiftning
Man kan oppdage problemet tidlig ettersom et smittet dyr til å begynne med har en svært kraftig spyttproduksjon. Giften gir raskt en kraftig allergisk reaksjon og til smerteanfall. Dette kan føre til senket blodtrykk som ubehandlet kan medføre sjokk og til og med død. Hundens tunge sveller oftest opp. Hundene som overlever den første krisen, får en betennelse på tungen og eventuelt i svelget. Etter en viss tid kan det oppstå koldbrann og hunden kan miste deler av tungen.
Førstehjelp
Dette er en nødsituasjon der hunden raskets mulig bør komme under behandling. Som førstehjelp kan du forsøke å skylle hundens munn med rikelig med vann. Giften er også farlig for oss mennesker, så husk å beskytte hendene dine.
Forebyggende tiltak
På offentlige steder er det kommunens oppgave å forgifte kokongene. På landet bør man være oppmerksom på hvor man tar en hvil med hunden sin. På pinjetrær kan man om våren ofte se ”bomullsdottene” henga nedover. Unngå å ta en rast med hunden i områder med ”smittede” pinjetrær om våren. Er du usikker, kan du setta en munnkurv på hunden slik at den i det minste ikke kan få giften i munnen, om ulykken skulle skje. Har du pinjetrær i hagen, og du kan se ”bomullsdottene” henge ned fra grenene på trærne, bør du ta kontakt med et skadedyrsfirma for å få hjelp til å bli kvitt larvene. La likevel ikke pinjelarvene hindre deg i å ta en rast med hunden din, men vi anbefaler at du holder hunden din under oppsikt.
 
Susanne Kamu, autorisert skandinavisk dyrlege.
Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu
C/. Maestra Aspiazu, Puebla Lucia, ES-29640 Fuengirola (Málaga) Spania.
Tlf.: 952 667 333
contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com
Av Susanne Kamu

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.