Månedsmagasinet på Costa del Sol
En sommerhilsen til våre lesere

En sommerhilsen til våre lesere

oystein
 
Kjære leser! Jeg vil gjerne få takke for hyggelige tilbakemeldinger jeg har fått fra noen av dere som har prøvekjørt de turforslagene langs Middelhavs- og Atlanterhavskysten som jeg har skrevet om. Det er hyggelig å oppleve at flere turister benytter anledningen til å få med seg spansk kulturliv og naturopplevelser under sine Spania-opphold.
 
Med den varmen vi nå har hatt siden siste uken i juni hvor temperaturen har ligget godt over gjennomsnittet for årstiden, er det ikke særlig behagelig å ligge i solen for å brenne kroppen til en merkelig farge av rosa, dyp rød eller noen også med en sotgrå, forkullet farge.
 
Nå har også eksperter på soling, gått ut med advarsler mot for mye soling fordi dette – hvis det overdrives – kan føre til all verdens «styggedom» med forbrenning av diverse grader og flekker på kroppen, som vokser i størrelse og skifter utseende.
Så akkurat derfor er det deilig å sitte inne i en bil med aircondition og suge inn inntrykk av det som suser forbi og stoppe litt av og til, enten for å innta et deilig måltid av spansk mat, eller for å få litt sol på kroppen, i beskjedne mengder.
 
Turister i leiebiler og høye hastigheter
At det er blitt litt bedre tider igjen rent økonomisk, synes jeg at jeg ser på veiene nå i juli, for jeg må gå noen år tilbake for å huske å ha sett så mange biler på veiene som nå i år.
Og at det er mange turister her, viser også merkene som er klistret på bilene, med reklame for utleiefirmaene som eier bilene, og det kryr av dem!
Men med denne økte mengden av bilister på veiene, øker også faren for kollisjoner og trafikk ulykker. Selv bor jeg i Estepona og kjører hver dag over til min restaurant som ligger i Elviria.
Da kjører jeg mesteparten av veien på A7, den gamle motorveien som følger kysten, men rundt Marbella må jeg inn på Autopista´en som er den store motorveien der hastigheten er 120 km.
Det er nesten slik at jeg gruer meg for å kjøre ut på denne strekningen, for noen bilister eier ikke respekt for fartsgrenser og normale trafikkregler og suser av gårde langt over fartsgrensen, skifter fil fra den ene siden til den andre og blinklys har de aldri hørt om!
Jeg liker å holde litt avstand til bilen foran, men det er nesten helt umulig på disse veiene, for hvis du lager en liten luke, spretter det inn en bil rett foran deg, og du får følelsen av at du har fått en bil rett inn i panseret. Hvis du da prøver å bremse, kan også dette være farlig, for bak deg har du gjerne en annen bil som ligger helt opp i bakenden på deg, og det kan fort føre til en kjedekollisjon. Men kjære leser, ikke bli engstelig, for gjør som meg og legg deg i ytterste høyre fil, hold en vanlig hastighet og la alle gærningene suse forbi deg i venstre fil. Da går det bra.
På mine egne turer, vekk fra de største turistmagnetene, er det en helt annen kjørekultur, og når du kommer litt inn i landet, er det ingen som stresser på veiene. Som turist må du regne med og finne deg i at enkelte bare stopper opp på veien hvis de skulle møte noen kjente som de gjerne vil slå av en prat med. I begynnelsen da jeg kom til Spania, ble jeg litt irritert over dette, men nå, etter snart 10 år, synes jeg dette faktisk er litt herlig.
 
August og September – spanjolenes ferietid
Nå er vi kommet til august måned, og nå begynner ferien for de fleste spanjoler og den kan vare godt ut i september. Jeg har lest en statistikk fra Málaga om at det så langt i sommer har vært en god økning i tallet på turister, og både hoteller og restauranter melder om gode tilbakemeldinger fra besøkene.
Denne samme rapporten viser til at det også kommer flere spanjoler fra innlandet ned til Costa del Sol for å leie sommerhus denne ferien, og det vil si at det nok kommer til å bli ekstremt trangt om plassen på veiene ned mot strendene. Så en anbefaling til våre lesere som fortsatt vil være her i tiden fremover; la bilen stå hjemme, eller skaff deg en egen parkeringsplass!
Spanjoler som skal på stranden, har bilen full av utstyr. I tillegg til kjølebager med mat og drikke, har de gjerne med seg parasoller, partytelt, solsenger, luftmadrasser, og de ankommer gjerne tidlig på formiddagen og blir der helt til solen går ned.
Er det en varm og fin aften, kan du også gjerne se noen spanske familier som overnatter på stranden i sine partytelt. Personlig er ikke jeg noe strandmenneske, og jeg er heller ikke noe glad i å bade i sjøen, men jeg har veldig sansen for det behagelige livet som enkelte spanske familier nyter om sommeren, og ikke minst, samværet mellom flere generasjoner i familien. Herlig!
 
Málaga jernbanestasjon
En dag i den siste uken i juli skulle jeg på handletur til Málaga, og jeg bestemte meg for å ta en tur innom flyplassen for å besøke avreise- og ankomsthallen, og videre til jernbanestasjonen i sentrum av Malaga. Dette har jeg også gjort tidligere år på samme tid, men jeg synes aktiviteten på begge steder var langt høyere nå enn tidligere, spesielt på jernbanestasjonen.
Jeg snakket med en hyggelig dame i informasjonsdisken som kunne fortelle meg at det var en merkbar økning i antall reisende med tog så langt i år. Hun fortalte meg også at flere turister dette året kom til Málaga med fly og skulle reise videre gjennom Spania med tog. AVE-toget har tre klasser med turist-, første- og business-klasse, og den hyggelige damen fortalte meg at spesielt yngre personer ønsket å reise på turistklasse, men at også flere personer enn tidligere valgte å reise på førsteklasse eller businessklasse der både mat og drikke er inkludert i prisen og prisen ligger på et moderat nivå. Jeg har selv reist en del med tog i Spania. Jeg synes standarden er høy, og det er litt festlig når du ser på en skjerm på veggen at hastigheten ligger på 300 km i timen.
 
Málaga flyplass
Flyplassen i Málaga er landets tredje største, med Madrid på førsteplass etterfulgt av Barcelona. Men flyplassen i Malaga er blitt fantastisk etter utvidelse av ny terminal, og nå begynner de på oppussing av den gamle terminalen som skal oppgraderes til samme standard som den nye terminalen. Nye ankomst- og avreiseveier til og fra flyplassen er alle bygd på broer slik at ingen andre veier skal lage problemer eller danne køer. Direkte forbindelse med jernbanen slik at passasjerene kommer seg raskt inn til Málaga eller nedover på Solkysten.
Informasjon fra flyplassen er at også disse har en merkbar økning i antall gjester, men de sliter litt fortsatt med parkeringsplasser til biler som skal hente passasjerer fordi parkeringshusene fortsatt er under oppussing, og derfor har det denne sommeren vært en del køer ved avreiseterminalen. Også turister som skal ha leiebil, har måtte vente en stund.
Men herlighet, kjære leser, dette er jo egentlig bare et luksusproblem at det kommer så mange gjester til Málaga at det muligens blir noe ventetid. Men de fleste har jo ferie, så tid skulle de ha nok av.
Det skal bli interessant å følge utviklingen på flyplassen i Málaga der det allerede nå snakkes om en ny flystripe, samt i tillegg nok en terminal. Dersom det skjer, vil denne flyplassen bli den nest største i Spania, – hvis nå det er et mål.
 
Vær ute i god tid for å leie sommerbolig
Krisen i Spania er ennå ikke over, men at det nå går sakte den rette veien fremover, gir nye håp for fremtiden på Solkysten, for arbeidsplasser, for boligmarkedet for økonomien til enkeltpersoner og firmaer.
Først i slutten av september kan vi se resultatene av denne sommeren, men både eiendomsmeklere og andre som driver med utleie, forteller om pågang for å leie ferieboliger.
Så kjære leser, skal du ha sommerbolig til neste år, er det bare å komme i gang med bookingen av denne så snart som mulig. Og hvis du skal leie deg bil, så husk mine turforslag og kommentarer, og trenger du hjelp, er det bare og skrive til meg.  Det vil glede meg å kunne hjelpe deg!
 
Månedens dikt
På Bistro O Sole Mio, har jeg i sommer arrangert tre brylluper, og jeg har valgt å lese et dikt som jeg synes har en god og dyp tekst for alle brudeparene.
Diktet er skrevet av Arne Paaske Aasen.
 
DE NÆRE TING
 
Ditt sinn monne flyve
så vide omkring.
Det er som du glemmer
de nære ting.
Det er som du aldri
en time har fred,
du lengter bestandig
et annet sted.
Du syns dine dager
er usle og grå.
Hva er det du søker?
Hva venter du på?
Når aldri du unner
deg rast eller ro,
kan ingen ting vokse
og intet gro.
Gå inn i din stue
hvor liten den er,
så rommer den noe
ditt hjerte har kjær.
På ropet i skogen
skal ingen få svar.
Finn veien tilbake
til det du har.
Den lykken du søker
bak blånende fjell
kan hende du alltid
har eiet den selv.
Du skal ikke jage
i hvileløs ring,
men lær deg å elske
De nære ting.      
Av Øystein Wiig Rambøl

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.