Månedsmagasinet på Costa del Sol
Kjære leser juli 2015 – Nordmenn i feriemodus

Kjære leser juli 2015 - Nordmenn i feriemodus

kaereleser
 
Nordmenn elsker ferie. Nå midt i høysesongen, pakker nordmenn kofferter og ryggsekker og reiser land og strand rundt på jakt etter gode ferieopplevelser. Andre titter litt lenger bort og utenfor Norges grenser. Kanskje mot Costa del Sol eller andre populære deler av den spanske Middelhavskysten. De siste par årene har mer enn én millioner nordmenn årlig besøkt Spania. Det tilsvarer rundt 20 prosent av Norges befolkning!
Fersk statistikk fra TNS Gallup viser at norske husholdninger planlegger å bruke drøyt 23.000 kroner på årets ferie. Det er en liten nedgang fra i fjor da norske familier sa de ville bruke 1.500 kroner mer. Likevel ligger tallene skyhøyt over våre nordiske naboer. Norske feriebudsjetter er hele 56 prosent høyere enn danskenes og ligger nesten 40 prosent over svenskenes. For der dansker regner med å bruke i underkant av 15.000 kroner på årets ferie, strekker svenskene strikken til 17.000 kroner. Finske husholdninger derimot, vil bare bruke rundt 12.400 kroner på å feriere, nesten halvparten så mye som norske husholdninger flest.
Over halvparten av alle spurte planlegger å tilbringe hovedvekten eller deler av ferien i utlandet i sommer, mens 45 prosent skal være i Norge mesteparten av ferien.
I forrige uke la FINN fram tall fra sin undersøkelse som viser at 67 prosent av de spurte deler ferien i én norsk og én utenlandsk del. To av tre av oss vil altså feriere både hjemme og i utlandet.
Men det finnes mer morsom statistikk og kalde fakta om nordmenns ferievaner:
Ifølge den samme FINN-undersøkelsen liker nemlig nordmenn å se på seg selv som sofistikerte Syden-turister som helst vil helst slippe å treffe naboen på stranda.
– Likevel er vi ofte enkle når feriereisen skal bestilles. Det er ikke alltid samsvar mellom hva folk drømmer om og dit de faktisk reiser, sier Terje Berge, kommersiell direktør i FINN reise, til nettavisen E24:
Strandlivet er en favoritt blant nordmenn, og 17 prosent svarer at de helst vil tilbringe ferien på en strand i Hellas, mens 15 prosent sier de foretrekker Spania. Dette er hva folk svarer når de blir spurt. Men siden FINN sitter på statistikk over hvor folk faktisk søker etter ferie når de er på internett, kan Berge opplyse at langt flere viser interesse for Tyrkia og Bulgaria.
Grunnen til at mange ender opp med en tur til nettopp Tyrkia og Bulgaria, henger sammen med prisnivået, mener Berge: Vi drømmer om å kjøpe en BMW, men ender opp med en Volkswagen.
Sverre Mc Seveny-Åril som er direktør for reiseliv i næringslivsorganisasjonen Virke, mener nordmenn er tradisjonelle og nærmest for vanedyr å regne i sitt valg av feriereiser:
– Spania og Hellas bevarer posisjonen som de mest populære reisemålene i sommersesongen og står særlig sterkt hos barnefamiliene. Virke-direktøren viser til at nordmenn i ferie etter ferie reiser tilbake til akkurat de samme stedene de tidligere har vært.
Én ny tendens er det likevel mulig å spore når det gjelder årets ferie: Interessen for å feriere i Norge har økt, mens interessen for Syden har gått litt ned, sammenlignet med fjoråret. Ekspertene mener det blant annet henger sammen med folks økonomi og med været. Den norske krona er i dag betydelig svakere målt mot euro enn i fjor sommer. Det betyr at årets utenlandsferie blir dyrere. De to siste somrene har også juliværet i Norge i store deler av landet vært bra, og derfor minker interessen for blant annet Spania, fordi mange satser på Norgesferie.
Men vent å se! Om årets sommervær i Norge blir dårlig, blir det nok minst like trangt på badestrendene her på Costa del Sol som det var i fjor!
 
Av Arne Bjørndal, arne@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.