Månedsmagasinet på Costa del Sol
Når hunden tas med på reisen

Når hunden tas med på reisen

Del

hund
Hvis man bestemmer seg for å ta med hunden når man skal ut å reise, er det viktig å huske på at andre mennesker nødvendigvis ikke deler samme forkjærlighet for hunden som man selv gjør. Og hvor merkelig man ellers måtte finne denne manglende forkjærligheten, må man respektere at ikke alle mennesker er som en selv. Det er derfor viktig at man sørger for at hunden ikke forstyrrer eller irriterer andre mennesker, og viktigst av alt er at man passer på at andre ikke blir plaget i selskap med hunden din. Det er eierens ansvar, at hunden er veloppdragen og at den adlyder kommandoer. Selv om hunden er glad og entusiastisk og hopper opp på andre mennesker, må man være oppmerksom på at andre som ikke kjenner hunden, kanskje blir redde. Og det finnes jo mange mennesker som er vanvittig redd for hunder.
 
Før reisen
De fleste hunder kan trenes opp til å oppføre seg pent når de tas med på reise. Likevel er det best om man allerede begynner å trene hunden når den er valp slik at den vender seg til endrede forhold under reisen. Eldre hunder som aldri har vært ute å reise, har lettere for å bli reisesyke og har enda vanskeligere med å tilpasse seg reiseforholdene. Ofte kan dette bli bedre ved å gi hunden en pille mot reisesyke eller et annet beroligende middel før reisen påbegynnes. Det finnes i dag mange ufarlige medisiner man kan gi hund når den tas med på reise.
I Spania er det forbudt å ha hunden løs i bilen når man kjører. Det er nemlig farlig og distraherende, og hvis det skjer en ulykke går det stygt utover både menneskene og hunden.
Hvis man har en kombibil, kan man kan man sette opp et nett slik at passasjersetene skilles fra bilens bakre del. Et bur i plastfiber er en annen god løsning, men mange hunder føler seg inneklemt i slike bur og kan ofte bli bilsyk. Buret må være så stort i både høyde og bredde at huden fritt kan snu seg og reise seg. Det er en god ide å forsøke å venne hunden til å være i buret før den første bilturen slik at den oppfatter buret som en del av hverdagen. En annen løsning er en sikkerhetssele til hunden som monteres som en vanlig sikkerhetssele. En alternativ løsning er at man spenner hundens seler fast til noe inne i bilen. Dette anbefales likevel ikke.
 
Unngå store måltider før avreise
Det er en god ide å ta med hundens egen mat for å unngå et eventuelt tilfelle av diaré under reisen. Dessuten bør man sørge for at hunden er godt uthvilt før reisen. Dessuten bør man huske å ta med noen ekstra håndklær, tørkepapir og ekstra vann.
La ikke hunden sitte med hodet ut av vinduet. Det er farlig, og vinden kan irritere hundens øyne og ører noe som på lengre sikt kan føre til betennelse i  mellomøret. Særlig i Spania må man være oppmerksom på at forskjeller i lufttrykket når man kjører i fjellområder kan være svært ubehagelig for hunden. Hvis man under reisen blir tvunget til å etterlate hunden alene i bilen, må man huske å åpne vinduene litt og la bilen stå i skyggen. Dessuten må man sørge for at hunden har tilgang til vann og at den bare etterlates alene i en kortere periode. Det blir raskt varmt inne i bilen, og hunden har stor risiko for å få heteslag som kan være livstruende. Man må være oppmerksom på at selv om bilen stod i skyggen da man forlot den, kan det være at den står i stekende sol når man kommer tilbake. Og man kan raskt komme i en ubehagelig situasjon hvis man blir konfrontert med f.eks. en dyrevernaktivist. Som hovedregel bør man likevel unngå å etterlate hunden alene i bilen, og bare om det er ytterst nødvendig.
Hvis man ikke er interessert i å ta med hunden på reise, men derimot ønsker å sette den på en hundekennel, kan man spørre dyrlegen til råds. Det anbefales først å besøke kennelen. Prisene varierer fra ca. 15 – 20 euros per hund per natt. Man bør alltid ta med hundens vaksinasjonsdokumenter, og hunden må være behandlet med et forebyggende middel mot flått, lopper og sandfluer før den etterlates på kennelen.
Susanne Kamu, autoriseret skandinavisk dyrlæge.
Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu
C/. Maestra Aspiazu, Puebla Lucia, ES-29640 Fuengirola (Málaga) Spanien.
Tlf.: 952 667 333
contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.