Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

helse-sporgLegen
Hei Beate
Jeg er en jente på 22 år, og jeg har ett problem med at jeg svetter mye under armene.  Jeg har vært undersøkt av lege i Norge, som tok en del blodprøver, men jeg fikk ingen medisiner, bortsett fra en deodorant.  Jeg har nå lest litt på nettet og jeg ser at Botox kan være effektiv mot svetting.  Stemmer dette?  Kan Restylane også brukes?
Hilsen Karen
 
Hei Karen
Overdreven svetting blir kalt hyperhidrose, det er en tilstand som rammer 1–2 % av befolkningen.  Det er ikke farlig, men kan være ubehaglig og redusere livskvaliteten til den som har dette problemet.  
Svetting er naturens måte å regulere kroppstemperaturen på, men personer som lider av hyperhidrose produserer mye mer svette enn det som er nødvendig.
Sykdomsmekanismen syntes å skyldes økt nervestimulering av svettekjertlene og dermed økt størrelse på kjertlene.  De som lider av hyperhidrose føler seg ofte sosialt hemmet.
Du skriver at du har forsøkt deodorant, men du mener nok en antiperspirant.  Forskjellen på dette er at en deodorant ikke stopper svette, den stopper lukten som kommer av kombinasjon svette og bakterier, mens en antiperspirant begrenser utskilling av svette, og med det forhindrer svettelukt. En antiperspirant vil alltid inneholde et aluminiumsalt som det aktive virkemiddelet, det gjør ikke deodoranten.
Det er helt riktig at svetting kan behandles med Botox, og dette med godt resultat.  Det vanligste er å behandle overdreven svetting fra armhulen, men også svette hender kan behandles på denne måten.  Botox vil minske produksjonen av svette ved å feste seg på nervesignalens plass slik at svettekjertlene ikke stimuleres.  Dette betyr ikke at du vil svette mer andre steder, såkalt kompensatorisk svette, da svettekjertelen ikke er et renseorgan, slik som for eksempel leveren eller nyren er.
Jeg går ut i fra at legen din i Norge har utelukket andre årsaker til svettingen, som blant annet; økt stoffskifte og malignitet i blod- eller lymfesystemet.  Når slike andre årsaker er utelukket, kan man prøve behandling med Botox.
Botox injiseres med en rekke små stikk i området som svetter, svettekjertlene reagerer da med å produsere mindre svette.  Det tar ca 1 uke  før man får effekt av behandlingen og den kan forventes i vare i gjennomsnitt 7 måneder.  
Restylane (hyaluronsyre) injisert ikke i armhulen eller i hendene da dette er en romoppfyllende gel som sprøytes inn i huden for å behandle rynker, fylle lepper eller lage ansiktskonturer.  Restylane har ingen effekt på svettekjertlene.
Bivirkninger ved bruk av Botox er få og de fleste er forbigående, men det kan forekomme ømhet ved innstikkstedet, rødhet, blåmerker eller forbipasserende muskelsvakhet.
Jeg ønsker deg lykke til Karen!
 
Beste ønsker; Beate
Beate Abraham-Nilsen, Clinica NorMed, Elviria.
Av Beate Abraham-Nilsen, Clinica NorMed

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.