Månedsmagasinet på Costa del Sol
Tøffe tider – mai 2015
tf-korea
Koreanere sett forfra med tykke briller, om det finnes. Eller bare et par briller som ligger på et bord…
 
Nesten alle ungdommer i Sør-Korea nærsynte
Asia er rammet av en nærsyntepidemi. Undersøkelser viser at i den sørkoreanske hovedstaden Seoul er 96,5 prosent av alle 19 år gamle menn nærsynt. I Kina anslås det at rundt 90 prosent av alle tenåringer og unge voksne er nærsynte. I en ny artikkel i det anerkjente tidsskriftet Nature, argumenterer forskere ved Brien Holden Vision Institute i Australia med at grunnen til nærsyntheten ikke er overeksponering for dataskjermer eller bøker, men kort og godt mangel på sollys.
 
tf-oldman
Gammelt menneske sett bakffra, ABC-nyheter
 
Gjennombrudd i Alzheimer-forskningen
Alzheimer er vår vanligste demenssykdom, men ingen vet sikkert hva sykdommen skyldes. Forskerne heller i dag mot at det skyldes “proteinplakk” og “nervecellefloker”  i hjernen som forstyrrer kommunikasjonen og samordningen mellom millioner av nerveceller. Nå har forskere ved Duke University i North Carolina kommet fram til resultater som kan gi nytt håp til de som er rammet. Forskerne har studert Alzheimer på mus og oppdaget at når sykdommen inntreffer, begynner immuncellene som skal beskytte hjernen å ta til seg stoffet arginin. Da forskerne stoppet denne prosessen med et legemiddel, klarte de å forhindre at det ble dannet plakk i hjernen, som jo er karakteristisk for sykdommen. Det er for tidlig å si om kuren fungerer på mennesker som er rammet av Alzheimer, fordi behandlingen bare er testet på dyr. Likevel gir altså de nye funnene sterke optimistiske håp.
 
tf-nuts
En nøtteblanding på et bord?
 
Nøtter – bra for det meste
Med både antioksidanter, kostfibre, selen, kobber, magnesium, sink og megan, er nøtter noe av det sunneste du kan spise. De kan bl.a. forebygge hjertesykdommer og kreft. Nøtter er rike både på proteiner, fiber, vitaminer og mineraler og er samtidig fattige på karbohydrater.
– Nøtter gir mye næring per kalori, gir stor metthetsfølelse per kalori og reduserer samtidig risikoen for blant annet diabetes og overvekt, sier lege Fedon Lindberg. Han hevder nøtter reduserer risikoen for hjertesykdom med ca. 30 prosent. Til sammenligning reduserer grønnsaker “bare” faren med ca. 20 prosent.
Når du spiser nøtter får du i deg sunt, umettet fett som er bra for hjernen, hjertet og cellene generelt. Dette fettet hjelper også kroppen å forbrenne sitt eget fett. Helserådet anbefaler å spise 20 gram nøtter daglig for helsens skyld.
Fedon Lindberg mener de som vil gå ned i vekt bør spise en neve nøtter hver dag.
 
tf-oel
Bilde av øl på flasker eller glass
 
Øl – sunt eller usunt?
Myten om at øl gjør deg fet og usunn, holder ikke mål. Tvert om har øl helsemessige fordeler som gjør det like sunt som vin når man drikker moderate mengder og har en sunn kost. Moderate mengder med øl regnes for å være inntil tre glass øl om dagen. Øl forebygger blant annet hjerte-/karsykdommer, diabetes og ikke minst for høyt blodtrykk.
Dette er noen av konklusjonene i rapporten ”Øl og Sundhed” på den internasjonale konferansen ”Øl og Ærnæring” som ble avholdt på Københavns Universitet for et års tid siden. Målet var å ta et oppgjør med myten om at vin er den eneste typen alkohol som har helsemessige fordeler.
Rapporten konkluderer med at øl… ”forebygger hjertekarsykdommer hos menn over 35 år og kvinner over 45 år. Et moderat alkoholforbruk senker risikoen for diabetes, mens intet eller høyt alkoholforbruk øker risikoen. Øl kan senke risikoen for benskjørhet, særlig for kvinner som har vært i overgangsalderen. Humlen i øl rommer mange stoffer som trolig kan forebygge en lang rekke sykdommer, blant annet kreft, Alzheimers, overvekt og depresjoner, konkluderer og konferansen som … den danske Bryggeriforeningen sto bak!
 
tf-aalborg
En flaske Gammel Dansk og Aalborg Akevitt.
 
Nå er disse ”norske”
Nylig sendte Spritfabrikken i Aalborg nord på Jylland ut sin siste ladning med det tradisjonelle og urtypiske, danske ”ikon-brennevinet” Gammel Dansk og Aalborg Akevitt. Etter 84 er det slutt, for nå skal produksjonen av to legendariske danske spritmerkene flyttes til Norge og heretter produseres på Gjelleråsen rett nord for Oslo, meldte nylig DR Nordjylland. Gammel Dansk og Aalborg Akevitt blir altså ”norsk”.
– Det er en trist dag, istemmer teknisk direktør Lars Kragelund i Arcus Gruppen som eier Spritfabrikken i Aalborg.
Alt skulle vel være bra, sett med norske øyne, om det ikke var for at selv om Arcus Gruppen har sitt hovedkontor i Norge, så er dette selskapet kontrollert av det svenske investeringsselskapet Ratos. Dermed er de tidligere, nå norskproduserte Gammel Dansk og Aalborg Akevitt i virkeligheten svensk…
 
tf-shop
Vi shopper mer på tom mage
At du vil ha mer mat i butikken om magen er tom, har du sikkert erfart. Men sult kan stimulere shoppinglysten også på andre ting enn mat. Med sultfølelse i mage og hjerne handler du trolig mer – og bruker mer penger – på de fleste ting. Det mener forskere ved Universitetet i Minnesota, USA. De stilte seg opp ved utgangen av et kjøpesenter som solgte andre produkter enn mat. Der ba de om å få ta en kikk på kvitteringene til folk. Samtidig ble kundene bedt om å anslå hvor sultne de var, og hvordan de følte seg sånn generelt.
Det viste seg at personer som tilhørte den halvparten av gruppen som var mest sultne, hadde brukt i gjennomsnitt 64 prosent mer penger enn de som var mindre sultne. Resultatet kom forskerne fram til etter å ha justert tallene sine for hvor lenge kundene hadde vært inne på kjøpesenteret og hva slags stemning de var i.
Forskerne bak studien mener det er hormonet ghrelin som ligger bak kjøpelysten. Dette hormonet frigjøres fra celler i magesekken og tar turen opp i hjernen for at du skal få lyst på mat. Nivået av ghrelin i blodet er høyt før måltider og reduseres etter inntak av mat.
Alison Jing Xu, forsker ved Universitetet i Minnesota, mener at ghrelin påvirker shoppinglysten generelt. Det kan altså være lurt å ta seg en matbit før du handler!
Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.