Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
online-youtube
Det er vanskelig å forestille seg at videotjenesten YouTube bare har eksistert siden februar 2005. På grunn av dens dominans innenfor online- videostrømming og dens store popularitet føles det som om YouTube alltid har vært en del av den grunnleggende kulturen på Internett.
 
Det hele begynte likevel i beskjedne kår i februar 2005 da tre ungdommer; Chad Hurley, Steve Chen og Jawed Karim, startet en videotjeneste i Chad Hurleys garasje. I 2006 hadde de etter hvert vokst seg så store at de ble nødt til å utvide butikken. Og som gode nerder, fant de selvfølgelig et sted der de kunne ha kontor over en pizzeria. Siden er det hele historie – eller ”Google business as usual”, kunne man også si. YouTube ble kjøpt av Google 9. oktober 2006, de tre stifterne fikk hver fra 64 millioner til 395 millioner dollars og YouTube utviklet seg til å bli et av verdens mest besøkte internettsteder.
 
Den første videoen som ble utgitt på YouTube, var et 19-sekunders klipp av medstifteren Jawed Karims tur i San Diego Zoo, som hadde den kreative tittelen ”Me at the zoo”. Videoklippet ble uploadet 23. april 2005 og har siden den ydmyke starten, fått over 120.000 kommentarer og er blitt sett over 18 millioner ganger. Ganske imponerende for et 19-sekunders videoklipp filmet i dårlig kvalitet foran et par elefanter.
 
Siden den beskjedne starten har YouTube gått bort og blitt den standarden som andre videotjenester blir målt opp mot. Som bruker er det ikke noe man umiddelbart tenker over, men YouTube er videotjenestenes A til Å: Finnes det, så finnes det her. Og nær sagt alt kan bli funnet på YouTube, hva enten det er morsomme videoklipp, musikkvideoer fra 1980-tallets gylne MTV-æra eller instruksjonsvideoer om eksotiske emner som å folde håndklær, steke bacon eller overleve besøk av svigermor. Hvis det er filmet, finnes det helt sikkert på YouTube.
 
Youtubes imponerende tall
En rask statistikk viser at det hvert minutt blir uploadet over 300 timer med video. Eller oversatt til menneskespråk: Hvert sekund er det fem timer med nye videoer!
 
YouTube med over én milliard brukere, ville vært verdens tredje største land. YouTube finnes i 75 land og er tilgjengelig på 61 forskjellige språk.
 
Hver måned blir det vist seks milliarder videoer. Seks milliarder!
Hver måned blir det også vist over seks milliarder timer med video. Det er nesten én time for hver person i verden.
 
Blant de utallige og uendelige mengdene av videostrømmer, er det også eksempler på videoer som har vært med på å endre livet for de medvirkende. For eksempel ble Justin Bieber først oppdaget etter at han hadde uploadet et par videoer av seg selv på YouTube – og som en smart produsent tilfeldigvis så. Resten er ren Belieber-historie.
Eller ville du ha gjettet på at du kom til å kjenne en sang fra Sør-Korea? Hitten ”Gangnam Style” med den koreanske sangeren Psy er blitt vist mer enn atmosfæriske 2,2 milliarder ganger. Lurer på om du ikke har hørt og sett den hit´en på YouTube?
Fun facts
•    Videoen ”A touch of gold” med fotballspilleren Ronaldinho der han skyter en ball og treffer en stolpe igjen og igjen, var den første videoen som ble vist mer enn en million ganger.
•    YouTube er verdens nest største søkemaskin og er større enn Bing, Yahoo! og Ask tilsammen.
•    Tony Blair var den første verdenslederen som hadde sin egen Youtube-kanal.
•    Land som Canada, USA og Spania har (forgjeves) forsøkt å sensurere YouTube.
•    De første orden som ble sagt på YouTube ,var: ”Ok, så er vi her foran elefantene!”.
•    Den lengste videoen på YouTube er på 571 timer, 1 minutt og 41 sekunder. Det er et slideshow med bilder fra en reise i Chile i 2009!
•    YouTube betaler rundt € 4-5 millioner hver måned i trafikkavgifter.
 
Påskeegg i Youtube
Morsomme gimmicks og skjulte funksjoner i programmer, spill og hjemmesider kalles for et påskeegg, og YouTube har selvfølgelig også sine. Her er et par morsomme, skjulte funksjoner fra YouTubes hjemmeside.
•    Trykk på ”recent video” i alle kategorier, sett den på pause og trykk så på venstre og høyre piltaster på én gang. Så kommer det fram et snake-spill.
•    Skriv ”Beam me up, Scotty” i søkefeltet og trykk på retur.
•    Skriv ”Use the force, Luke” i søkefeltet og trykk på retur.
•    Skriv ”Do the Harlem shake” i søkefeltet og trykk på retur.
Av Michael Andersen, michael@norrbom.com

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet