Månedsmagasinet på Costa del Sol
Sommerfester – i Norge og Spania

Sommerfester – i Norge og Spania

Del

Vi er kommet frem til august måned, og fortsatt kan vi se fyrverkerier langs strendene ved midnattstider flere steder på Solkysten der byene arrangerer sine årlige «feria» med fest og moro fra tidlig morgen, til langt ut i de sene nattetimer.
Jeg må innrømme at da jeg først kom hit ned til Spania for snart 8 år siden, lurte jeg veldig på hva dette «feria» var for noe, for ordet lignet jo veldig på ferie. Derfor trodde jeg at spanjolene hadde ferie hele sommeren, med familie og venner i byene og på strendene.
Ja, ja, det er jo faktisk ikke så langt fra sannheten, for når en by eller tettsted arrangerer «feria», har jeg følelsen av at veldig mange tar seg fri, for å være med på festlighetene.

Sankthans i Norge og San Juan i Spania
Men går jeg tilbake til juni måned, så må jeg starte med St. Hans-feiringen som er en svært tradisjonell feiring hjemme i Norge, men også en stor feiring her nede i Spania der den kalles for «San Juan», eller mer korrekt «La noche de San Juan» fordi selve St. Hans-feiringen skjer om kvelden den 23. juni, men selve St. Hans-dagen er 24. Juni.
Sankthans er en tradisjon som arrangeres stort sett over hele Europa, og er en kirkelig høytid, men også en midsommerfest under navnet Jonsok.
Som kirkelig høytid er denne dagen, 24. juni, til minne om døperen Johannes fødsel, og denne dagen er oppkalt etter døperen Johannes´ danske helgennavn; St. Hans.
Skal jeg sitere Bibelen og Lukas evangeliet, så ble Johannes født seks måneder før Jesus, og derfor er denne festdagen fastlagt til 24. juni, altså seks måneder før Kristi fødselsfest.
Jeg siterer; «Og hør, Din slektning Elisabet venter en sønn, hun også, på sine gamle dager. Hun som de sa ikke kunne få barn, er allerede i sjette måned. Maria ble hos Elisabet i omkring tre måneder. Så vendte hun hjem. Tiden kom da Elisabet skulle føde, og hun fikk en sønn (Luk 1, 36 – 56 – 57).
En annen variant av navnet Johannes, er «Jonsok», som stammer fra Jonsvaka som er norrønt, og betyr «våkenatt for Jon».
Vi kan gjerne sammenligne St. Hans med kirkelige høytider som jul, påske og pinse, der også feiringen av disse høytidene begynner kvelden før selve høytidsdagen.
Selve feiringen arrangeres forskjellig i mange land, men det som går igjen ved alle feiringer, er bålet ved midnatt, som skal holde hekser og onde ånder borte, og fortsatt i mange land, blir det laget papirhekser, som da skal brennes under denne bål seremonien.
Det har også vært involvert ulike tradisjoner om hvordan kvelden før St. Hans-dagen skal feires sammen med bålene, og mange «ikke-kristne», har feiret med spill, dans og drukkenskap, i følge det gamle leksikonet.

Hva spises til sommerfestene
Det florerer også mange ulike tradisjoner på mat, og hva som skal spises ved St. Hans, og for oss nordmenn har det alltid vært grillmat på menyen, enten med forskjellige typer av kjøtt eller fisk, eller helstekt dyr, som gjøres gjerne på Vestlandet.
Sverige skiller seg litt ut fra denne feiringen, ved at de kaller «Midsommardagen» for offisiell flaggdag, og selve «Midsommarafton» legges alltid til den fredagen som inntreffer i perioden 19. til 25. Juni.
Ja, ja, svenskene liker jo å gjøre ting litt annerledes da, men feste, ja, det kan de.
Og St. Hans i Sverige er litt av en folkefest med store familiefester, folkedans og bunader, drikking og mer drikking av nydelig snaps og øl, med Matjessill, rømme og gressløk, nypoteter med dill, og ikke minst, jordgubbar til dessert.

San Juan – glem fortiden – tenk fremtid
Men spanjolene kan også feste, og på samme måte som vi gjør det i Norge, så starter de på kvelden 23. juni når store horder med familie, venner og bekjente valfarter ned til stranden der de enten har med seg egen nistekurv med både mat og drikke eller benytter seg av de mange «Beach-barene» som er helt spesielt for denne kvelden, og der de har satt opp store telt på strendene hvor det serveres grillmat, med noe kjøtt og veldig mye fisk. Bare lukten av dette er himmelsk.
Det er satt opp scener ute på strendene der det vises ”showtime” med lokale kjendisartister, flamenco, yrende musikk, som får selv den mest avhengige av «gåstolen» til å reise seg opp i glede og velvære, og helt ærlig; bare slik spanjoler kan gjøre det.
Men midt oppe i denne festrusen, er det et program som skal gjennomføres, for det er San Juan.
Sånn cirka klokken 23.00, kan du se at noen begynner å gå ut i havet, ikke langt ut, men forsiktig bevege seg utover stranden, og helst skal det gjøres baklengs.
Hvorfor i all verden skal noen ut i havet på denne tiden av døgnet, tenker jeg.
Jo, for å rense seg selv, ta et oppgjør med seg selv, og nærmest, døpe seg selv om igjen med ren sjel og kropp, og vet du hva kjære leser; det er SÅ fascinerende og utrolig flott.
Klokken nærmer seg midnatt, og alle samler seg rundt bålene hvor de her, som i ellers av Europa, som gjennomfører St. hans, skal kvitte seg med «gammel dritt», brenne ut all «styggedom» og glede seg over den nye dagen som kommer og fremtiden.
Og, er det noe spanjolene trenger akkurat nå, så er det fellesskapet for fremtiden, og det å kunne glede seg sammen med andre, med vilje og styrke til å nå nye mål.
Og spanjolenes måte å klare dette på, sammen, er å brenne bort, med St. Hans-bålet, alle de vonde minnene, all arbeidsledigheten ved å fjerne alle de som utnytter, hvor de brenner bort «mannen med sigaren» under tittelen; «Paraisos» og «Sin Trabajo».
Bildene til denne artikkelen vil vise mer tydelig hva jeg mener, men det jeg også merket meg, er at det ikke er noe hat, bare et ønske om en forandring. I årene som følger vil det alltid komme et nytt budskap.
Det å være på stranden, oppleve San Juan, månen som skinner ned i havet og som kaster glans over omgivelsene, glade mennesker, smilende mennesker, optimistiske mennesker, flamencomusikken som MÅ gjøre alle glade…
Ja, vet du hva kjære leser; St. Hans eller San Juan har et budskap. Ddet må vi ta vare på.

Etter Jonsok – kommer Olsok – i Norge
Etter St. Hans i Norge brukes sommeren til å nyte det gode liv, i håp om at været skal være bra (noe det har vært i sommer) og av festligheter, og derfor rettes oppmerksomheten mot «Olsok» som er det neste etter «Jonsok». Igjen skal tradisjoner vises frem, og igjen finner vi frem grillmat, og ikke minst, rømmegrøt og spekemat.
Men også «Olsok» har fått kirkens velsignelse ved at «Olav den hellige» ble erklært helgen av kirken 3. august 1031 etter at han ble drept under «Slaget på Stiklestad» 29. juli 1030.
«Olsok» betyr, akkurat som «Jonsok», høytidsaften før Høytidsdagen, og med det, aftenen før Olavsdagen.
Men fordi Olav den hellige falt på Stiklestad 29. juli, så skulle Olsok egentlig være den 28. juli og inn i natten til den 29. juli. Men igjen, på grunn av en helt spesiell historie, om denne mannen som var Norges konge fra 1015 til 1028, så har selve symbolet på Olavsdagen blitt 29. juli, og denne dagen er markert med symbolet; Øks i primstaven.
Jeg tror nok jeg kunne ha skrevet en hel bok om Olav den hellige, om hans liv og om hans fall, men jeg velger å si at denne personen har betydd enormt mye for norsk historie, om innføringen av kristendommen i Norge, og fortsatt i nyere tid, har denne dagen for den katolske kirken i Norge status som høytid der det er obligatorisk å feire messe for Olav den hellige.
Det interessante med Olav er at ingen faktisk kan stadfeste når han egentlig ble født. Men, dødsdagen vet vi for all evighet.
Så, mens nordmenn har kommet seg etter St. Hans-feiring i Norge og forbereder seg til Olsok-feiring, så er spanjolene i full gang med forberedelser til «feria» med fest og moro.

«Feria» – spansk sommerfest med masse glede
Hele byen – hele landsbyen – hele tettstedet fester, og feria er gøy.
Det blir satt ut boder i gatene, alle restauranter og barer kommer også ut på gaten med øl, vin, og egne «feria-drinker» som består av en blanding av hvitvin og sitronbrus og har en farlig effekt på kroppen. Skjønner du hva jeg mener?
Det er griller over alt, lokale råvarer, og paella. Det må jo være med.
Scener er satt opp med lokal musikk, flamenco, og over alt kryr det av folk i gatene, og masse damer med flamencokjoler, noen litt lekrere enn andre.
Dette er sååå spansk, og det er sååå herlig! Bare lyden av gleden i musikken, forent med deilige lukter fra grill og paella, gir en atmosfære du bare må oppleve.
Også tivoli da, på kveldstid og gjerne utover natten, for på dagtid er det alt for varmt for tivoli. Men om natten er det helt utrolig.
Og hvis du tror at barna sover om natten når det er feria, ja da tror du feil, for her kryr det av unger i alle aldre, sammen med foreldre og besteforeldre, og gjerne også oldeforeldre.
Og, kjære leser, vi er ikke ferdige ennå, for fortsatt er det flere steder som arrangerer feria til helt ut i månedsskiftet til september. Det er bare å trå til!

Månedens dikt
Etter å ha vært i gjennom tradisjonsrike sommerarrangementene som berører oss i hele Europa, og da spesielt Jonsok i Sverige og med deres spesielle tradisjoner, har jeg veldig lyst til å bruke den svenske forfatteren Karin Boye sitt dikt om gleden i livet, som hun har kalt;

«Morgon»;
När morgonens sol genom rutan smyger,
glad och forsiktig,
lik ett barn, som vill överraska
tidigt, tidigt en festlig dag –
då sträcker jag full av växande jubel
öppna famnen mot stundande dag –
ty dagen är du,
och ljuset är du,
solen är du,
och våren är du,
och hela det vackra, vackra,
väntande livet är du!

Minnekonsert 22. juli
Det er gått to år siden en av Norges verste terroraksjoner i fredstid skjedde der 77 personer ble drept, ved og i regjeringsbygget i Oslo, og ute på en liten øy, Utøya, der ungdom fra hele Norge var samlet til en politisk sommerleir.
Dette skulle ikke kunne skje, men det skjedde.
Og en slik hendelse må aldri skje igjen, og derfor må den minnes, alle de som døde tragisk i disse to fatale operasjonene, og til alle medmennesker, om å ta vare på hverandre, støtte hverandre, og sammen sørge for at terrorister som denne personen aldri skal få sjansen til å gjennomføre slike angrep i Norge, eller i et annet land!
Som i fjor, ble det også i år, på selve terrordagen, arrangert minnekonsert ute på terrassen til Bistro O Sole Mio på Elviria del Sol der Øystein Wiig Rambøl var konferansier, også med opplesing av dikt og sang. Videre deltok operasangerinnen Amanda Rosa, soulsangeren Philip, gitaristen Mark, og også med et sterkt innslag av spansk sørgedans, gjennom et fyrverkeri av flamenco, utført av Sasja og Antonio.
Konserten varte i 1 ½ time, og gjester koste seg ute på terrassen, i hagene og ved bassenget i nydelig solskinn, og det var en varm og god atmosfære rundt konserten.

Bilder tatt av Inger Hancke.

Av Øystein Wiig Rambøl

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.