Månedsmagasinet på Costa del Sol

En varmrett hver dag, fast salatbuffet, frukt, brød, vann, juice og melk. Elevene på Den norske skolen Málaga har mye som skoleelever i Norge kan misunne dem!
– Lunsjen her på skolen er mye bedre enn i Norge og mye bedre enn matpakker, sier sjetteklassingen Ylva som går i sitt andre år på Den norske skolen Málaga. Særlig synes hun varme supper og taco er bra. Dessuten liker Ylva at elevene her får nok tid til å slappe av ved matbordet og til å spise opp maten sin: – På norske skoler må vi alltid kjappe oss å spise ferdig på ti minutter.

Lang tradisjon
– Tradisjonen med varm skolelunsj har vi hatt i mange år, sier pedagogisk leder ved skolen, Stefan Östgård:
– Vi satser på sunn mat og varierer en god del. Vi mikser gjerne litt spansk og norsk mat, og ofte serverer vår spanske kjøkkenhjelp tradisjonelle spanske retter. Men det er ikke til å unnslå at favoritten blant de norske barna er taco og pizza.

Mikser elevene
Ifølge Östgård har Den norske skolen satt av 45 minutter til spisefriminuttet, og alle elevene må sitte minst 15 minutter ved bordet før de springer ut på ballplassen og skolegården.
Et annen tradisjon ved skolen er at alle elevene og lærerne spiser sammen i skolens aula. Alle de 80 elevene fra de ti klassetrinnene sitter spredt slik at alle fort blir kjent med alle. Dessuten er det én lærer ved hvert spisebord.

Sosialt miljø
– Dette er viktig for et godt, sosialt skolemiljø, og det virker klart forebyggende når det for eksempel gjelder mobbing, mener Östgård.
Varm-mat-ordningen ved Den norske skolen Málaga er obligatorisk for alle elevene og koster 2 euro per elev per dag.
– Vi har bare positive erfaringer med dette. Elevene er fornøyde, og vi sørger for stor bredde i matutvalget, samtidig som maten skal være næringsrik, sier den pedagogiske lederen.

 


– Vi har bare positive erfaringer med dette, sier Stefan Östgård, pedagogisk leder ved Den norske skolen Málaga.

Oppskrytt matpakke
Fortsatt er varm skolemat unntaket i norske grunnskoler. Faktisk er Norge et unntak i Europa, for så godt som alle andre land har for lengst innført varm skolemat.
”Oppskrytt” er karakteristikken det norske barneombudet gir den tradisjonelle norske matpakka som elevene tar med seg på skolen. Barneombudet som får støtte av ernæringseksperter, mener det er på høy tid at den norske matpakka blir byttet ut med mer næringsrik og gjerne varm mat, slik som på Den norske skolen Málaga.

 

 


Daglig leder ved Den norske skolen Málaga, Trond Are Gjone.

Rekordmange søkere
– Søkerbunkene er enorme, både når det gjelder lærerstillinger og elevplasser, forteller daglig leder ved Den norske skolen, Trond Are Gjone.
Da de ordinære søknadsfristene gikk ut 15. mars, var det 225 søkere til 7 lærerårsverk.
– En klar rekord, kan Gjone slå fast. Han viser til at det i fjor ”bare” var 200 lærere som konkurrerte om å jobbe på den norsk privatskolen i Benalmádena.
Også når det gjelder elevplass er pågangen voldsom med 160 søkere til 120 plasser i grunnskolen førstkommende høst og ti søkere til første trinn i videregående skole.
– En annen trend er at den årlige utskiftingen av både elever og lærere neste skoleår vil bli minimal. De aller fleste – både elever og lærere – fortsetter minst ett år til, sier Trond Are Gjone.

Av Arne Bjørndal (tekst og foto)

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.