Månedsmagasinet på Costa del Sol

Krydderplanter i hage eller på terrassen
Krydderplanter er nyttige til matlagingen, men de kan også være vakre som prydplanter. Krydderurter kan plantes ut i kjøkkenhagen (både i Norge og her i Spania) eller du kan finne noen pene krukker og plante dem ut på terrassen. Dersom du planter i krukker, må du selvfølgelig gjødsle og vanne med jevne mellomrom. Her i Spania trives plantene i halvskygge, men i Norge kan de trenge den sola vi kan få. Dersom du starter med planting i krukker, unngår du ugress som du må luke i bed og andre plantinger.
De fleste gartnerier (og supermarkeder) selger småplanter, men de er ofte så “drevet” at de er vanskelige å få til å fortsette veksten. Da er det lettere med frø. De fås også i gartneriene eller du kan kjøpe frø hos LIDL på denne årstiden. Følg anvisningen på frøpakkene. Strø et tynt lag med løs jord over og hold denne jorden fuktig i noen dager.

Her tar jeg med noen krydderplanter som er lette å få til:

 


Basilikum

Basilikum er særlig egnet til tomatretter og kan brukes i sauser, supper eller salater. Som medisin virker basilikum først og fremst på fordøyelses- og nervesystemet som et middel for å lindre plager som luft i magen, kolikk og dårlig fordøyelse. I gammel tradisjon ble den brukt for å øke produksjonen av morsmelk.

 


Dill

Dill er en ettårig krydderurt. Dill brukes som krydder til dryss på poteter, dillstuete poteter, til gravlaks, hvit saus, stuing, fisk og skalldyr. Alt brukes oppdelt eller helt. Dill lagres kjølig i et tett plastboks eller en plastpose, eller settes i vann som roser. Snitt stilkene og sett den i varmt vann. Dill selges også i potter, som må stå lyst. Vintertid er det vanskelig å få den til. Dill kan tørkes. Bladene skal være grønne, friske og “fjæraktige”. A- og C-vitamin og mineraler.

 


Gressløk

Gressløk er flerårig og kommer opprinnelig fra Asia, men den gressløken vi kjenner, er en finere sort av den opprinnelige og viltvoksende arten. Gressløk er i samme familie som purre og løk. Den er lett å dyrke i hagen eller i potter, bare den får næring og nok lys. Alt kan spises. Gressløk kan brukes i alle retter hvor man bruker løk – som dryss på grønnsaker og poteter, i salater, supper, gryteretter, omeletter, eggerøre og på smørbrød. Denne løken klippes fint med saks eller brukes hel. Gressløk lagres skåret, så nær 0 grader C som mulig, i plastpose eller i en tett plastboks. Den kan stå i en potte med jord i vinduskarmen og kan plantes ut. Den skal være grønn, tynt rørformet, saftig og spenstig. Denne løken er rik på A-, B- og C-vitamin samt mineraler.
I Spania er det vanskelig å dyrke gressløk i sommermånedene på grunn av varmen.


Mynte

Peppermyntete og myntesaus er vel kjent sammen med fisk, kylling, kjøtt. Mynte blir vel mest brukt sammen med desserter. Brukes både til pynt og til smak. Mynte er velsmakende sammen med svinekjøtt. Kan brukes til å lage bl.a. myntegelé som engelskmennene bruker til lam.
Ute er den en av de plantene som sprer seg overalt hvis du ikke holder styr på den. Mynte egner seg godt i potter. Pass på at den får nok lys og næring. Forvokste planter skjæres ned; pass på at jorden er fuktig og du kan få planten til å spire fra roten igjen. Bladene kan tørkes eller fryses før blomstring. Bladene er dunete, avlange, skarpt taggete og grågrønne. Den er beroligende og antiseptisk. Mynten brukes også i den populære drinken mojito.

I en slik liten oversikt kan vi ikke ta med full beskrivelse av alle kryddervekster. Dette er bare for å få med mange på en interessant hobby.
Her nevnes i fleng: Anis, estragon, isop, kjørvel, koriander, lavendel, løpstikke og mynte.

Vi ønsker alle lesere en ny hobby til nytte og glede.

 

Tips til Hagespalten
Med vårt første innslag om blomster oppfordrer vi lesere til å sende inn bilder med tekst til oss.
Vi legger med noen forslag:

Min drømmehage
Min vakreste potteplante
Drivhusdrømmen som ble virkelighet
På min lille balkong er det mye som gror
Se mine kaktus og sukulenter
Se min kjøkkenhage
Dufthagen
Urtehagen

Av Arne Solberg og Ivar Johnsen (senvar@gmail.com)

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.