Månedsmagasinet på Costa del Sol
Behandling av ørebetennelse hos hunder


Av Susanne Kamu, Skandinavisk Smådjursklinik
Autorisert veterinær, DVM
contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com
Tlf.: 952 667 333

Øregangen hos hunder er lang og trang. Dessuten finnes det ofte stor hårvekst i øregangen som fører til at luften ikke kan trenge gjennom. Derfor oppstår det lett for mye fuktighet som danner grobunn for bakterier og sopper. Betennelse, spesielt i den ytterste delen av øret, er derfor svært alminnelig og en av de mest alminnelige årsakene til et besøk hos dyrlegen. Betennelse i mellomøret og den indre delen av øret er mindre vanlig.
Ørets anatomi spiller en viktig rolle ved utviklingen av ørebetennelse. Øret kan deles opp i det ytre-, mellom- og det indre øret. Den ytterste delen består av øregangen som er bygd opp av brusk og dekket med hud. Denne delen slutter ved trommehinnen. Den ytre øregangen er ikke som hos menneske kort, men derimot lang og kronglete. Det er derfor utrolig vanskelig å reingjøre den innerste delen som ligger opp til trommehinnen, for smuss og øresekret, med mindre man har de rette instrumentene. Det oppstår derfor ofte en infeksjon i øregangen.
Huden i øregangen er utstyrt med kjertler som danner det sekretet som kalles ørevoks. I det friske øret dominerer talgkjertlene som er store og aktive. Vokskjertlene er litt mindre og ligger dypere. Ved betennelse i det ytre ører blir vokskjertlene større i omfang og dytter derfor de inaktive talgkjertlene inn mot huden.

Årsakene
Man kan kategorisere ørebetennelse ut fra årsaken til infeksjonen. Den mest alminnelige er soppen Malassezia canis. Den gir en moderat kløe og litt brunt sekret i øregangen. En annen alminnelig årsak til kløe i øret er at hunden blir smittet med en øremiddinfeksjon. Også ved denne formen for ørebetennelse dannes et brun sekret. Derimot er kløen svært intensiv, og hunden klør nesten uavbrutt. En hypersekretorisk ørebetennelse(for eksempel kronisk forandring/irritasjon med eller uten infeksjon) kan ha et varierende utseende med en stor mengde lyst til mørkebrunt sekret. Sekretet må alltid undersøkes gjennom et mikroskop, og hvis det er nødvendig, må en bakteriologisk undersøkelse utføres for at en korrekt diagnose kan stilles.
De mest alminnelige bakteriene er Staphylococcus, Streptococcus, Pseudomonas og Proteus. I akutte tilfeller blir øregangen fylt med et tyntflytende lysegult, illeluktende materie, og huden i øret blir rød og svært øm. Ofte holder hunden hodet på skrått, slik at det syke ører peker nedover og ryster forsiktig øret for å bli kvitt smerten. Et fremmedlegeme i øret som for eksempel et kornaks gir lignende symptomer. Karakteristisk for infeksjoner skapt av fremmedlegemer er at hunden ryster hodet intensivt og at det raskt oppstår kløe. Allergi er en alminnelig årsak til betennelse i øregangen. Hundens hud er ofte den som først reagerer på allergier ved å aktivere produksjonen av histaminproduksjonen. Huden i øret er den mest følsomme delen av huden. Kroniske, ofte tilbakekommende ørebetennelser som er vanskelig å lege, skyldes ofte allergier.

Behandling
En ekstern ørebetennelse er ofte smertefull, og det kan være vanskelig å behandle hunden med øredråper eller ørerens-middel. En skikkelig behandling av det infiserte øret kan dermed i praksis være vanskelig å utføre.
Det er derfor svært viktig at dyrlegen tar seg tid til å forklare eieren av hunden problematikken rundt ørebetennelsen allerede under det første besøket. På den måten er hundeeieren mer oppmerksom på symptomer og kan raskt starte behandlingen.
Hvis en ørebetennelse ikke blir behandlet, eller hvis behandlingen ikke virker optimalt, kan infeksjonen utvikle seg til å bli kronisk. En del tilfeller av kronisk ørebetennelse henger også sammen med generelle luftforandringer som kan være symptomer på en annen organsykdom.
Langvarige infeksjoner i den ytre øregangen kan være svært smertefulle. I dette tilfellet kreves det en grundig undersøkelse der hunden er i narkose. Sekretet i ørene fjernes ved å spyle øregangen, og dets sammensetning undersøkes under mikroskop. Etter at årsaken til betennelsen er blitt fastlagt, anbefales det å bruke øredråper etter at man har rengjort øret. Ved mer alvorlige tilfeller behandles hunden med antibiotika og smertestillende piller. Denne behandlingen varer normalt 10 dager. Hvis det er allergi som er årsaken til betennelsen, bør årsaken helst finnes hurtigst mulig og alle muligheter elimineres.
Hvis man ikke får bukt med ørebetennelsen, kan den ende med å utvikle seg til å bli en kronisk lidelse. Huden i øregangen blir fylt med voks, og øregangen blir enda trangere. En kronisk ørebetennelse behandles best kirurgisk ved å operere slik hundens øregang blir kort og mer lik menneskets. Denne formen for operasjon kalles” Zepp”.
Man kan forebygge en ørebetennelse ved å holde ørene rene med ørerens. Be dyrlegen demonstrere hvordan det skal brukes. Man kan lufte ørene på langhårede hunder og hunder med hengende ører ved å klistre ørene sammen over hodet eller trekke en avklippet damestrømpe ned over ørene. Hår i ørene skal fjernes med fingrene og ikke klippes av. Man skal likevel ikke klippe alt av med en gang, men derimot litt etter litt.

Av Susanne Kamu, Skandinavisk Smådjursklinik

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.