Månedsmagasinet på Costa del Sol

Vi er kommet inn i høstmåneden september, og residenter som har vært hjemme i Norge i hele sommer, begynner å komme tilbake til Spania, for å nyte høst og vinter her nede.
Som vanlig er butikkene nå begynt med sine høsttilbud, med salg av varer opp mot 70 % avslag, og den ene butikken etter den andre, lokker oss til butikkene med fristende tilbud av møbler, klær, hageredskaper, bøker, mat og frukt.

Mimring fra barndommen
Mine tanker går tilbake til tiden jeg var guttunge, og jeg elsket å gå på shopping sammen med mine foreldre, for da endte det stort sett med at også jeg fikk ønskene mine oppfylt av noe jeg hadde lyst på.
Var jeg på handletur med min nøkterne mor, så var det ikke alltid så festlig, men når vi skulle handle litt større ting, så trengte vi bilen til far, og da hadde jeg alltid en plan for hvordan jeg skulle kunne påvirke min far, til å skjønne at det jeg ønsket meg, var veldig nødvendig for meg, og gjerne til bruk for skolearbeid….
Snakk om å være utspekulert.

Min far hatet egentlig shopping, så når vi kom inn på disse store sentrene, så sendte vi mor av gårde med sin egen handlevogn, og så tok jeg meg av handlevognen til far, og dro han med rundt til alle de butikkene som jeg hadde lyst til å se, pluss de han skulle til selv da.
Far var heller ikke så god til å huske navnene på de forskjellige sentrene eller butikkene, så generelt ble alltid shoppingen gjort på ”Super’n”, uansett hvor vi skulle handle, utenom en helt spesiell butikk da, og det var ”Polet”, for dette var fars domene.

Utviklingen i Norge har jo vært enorm på butikksiden siden jeg var guttunge, da jeg mener å huske at stort sett all mat ble solgt gjennom Samvirkelaget eller Snarkjøp, men også mange spesialbutikker for kjøtt, fisk og frukt.
Siden jeg alltid har interessert meg for mat, synes jeg det var veldig kjekt å få være med mine foreldre til fiskebutikken, og far hadde en god venn som drev egen butikk, Smilden fisk på Grunerløkka, og jeg kan fortsatt erindre den fantastiske lukten som slo i mot oss, når vi kom inn døren til butikken, og jeg fikk alltid smake på nystekte fiskekaker…hmm!

Den samme erindringen har jeg også for kjøttbutikkene, og spesielt før jul, da lukten av røykt pinnekjøtt, ribbe, sylte og pølser, satte fart på luktesansen i neseborene, og jeg tror faktisk det var dette som var med på å gjøre til at jeg valgte å bli kokk.
Både Samvirkelaget og Snarkjøp hadde fristene hyller med frukt og grønnsaker, og jeg husker at jeg flere ganger drømte meg vekk, med tanke på å få kunne komme til land, som produserte alle disse herlige fruktene, men, det ble bare med drømmene den gangen.

Snart syv år i Spania – og drømmen er blitt virkelighet
Men nå sitter jeg her da, på syvende året, i landet som har frukter rundt seg, overalt hvor jeg måtte ønske å ferdes.
Herlige appelsintrær, mandariner, sitroner, epler, pærer, plommer, bananer, oliven, auberginer, paprika, tomater, artistkokker, mais, agurker, asparges, meloner, avocado…
Herlighet, her kan jeg ramse opp i det uendelige, og ikke for å glemme alle forskjellige krydderier, som spanjolene elsker å bruke til sin matlaging, og som er med på å sette en ramme for det spanske kjøkken med sin gode smak.
Det jeg personlig liker så godt med Spania når jeg skal handle, er at det fortsatt finnes så mange spesialbutikker med både fisk og kjøtt, hvor du kan få kjøpt helt fersk fisk eller skalldyr hos fiskehandleren, eller hos kjøtthandleren, hvor du vil få hjelp til å finne det beste stykket av kjøttet som du ønsker, eller med hjelp til oppkutting av ben og ribs.
Flere steder langs Solkysten, inne i byene, vil du finne disse spesialbutikkene, og også utsalg av frukt og grønnsaker, som på denne tiden, kommer nyplukket fra de små gårdsdriftene oppe i fjellet.

Spesialbutikker og supermarkeder
Det finnes flere store matbutikker å velge mellom, og den ene av disse har jo nesten samme navn som ”Super’n” hjemme i Norge, og det er Supersol, som i utvalg kan tilby nærmest alt du måtte trenge, samt også hagemøbler og hageredskaper.

En annen butikk som etter hvert er blitt godt kjent for sine alltid friske grønnsaker og frukt, er Mercadona, og som også kan tilby stor fiskeavdeling med fersk fisk og skalldyr, og kjøttdisk med varierende tilbud samt spansk skinke.

Litt utenfor sentrum av Marbella, finner du La Cañada, som er et enormt kjøpesenter, med alt av butikker som du måtte trenge, og hvor nå salget har startet på alvor.
Her finner du også flere kinoer, mange forskjellige restauranter, og bowlingbane av internasjonal størrelse.
Matbutikken Alcampo, som ligger midt i senteret, er som å komme inn på et stort marked, med store tilbud på fisk, kjøtt, ost, frukt og grønnsaker, samt alt annet av matvarer, kjøkkenutstyr, data og tv, klær og sko, hageredskaper og egen barneavdeling.
Denne butikken har også en vin og spritavdeling du skal lete lenge etter å finne maken til i et liknende senter. Her finner du årgangsviner til svært gode priser, både fra Spania, Frankrike og Italia.

Hvis du fortsatt synes det er greit å handle på shoppingsenter, kan du også gjerne besøke El Corte Inglés, som også har matbutikk, Hipercor, samt en egen gourmetbutikk med noe av det lekreste av mat og edle drikkevarer.
For øvrig har dette senteret mange kvalitetsbutikker av klær og sko, møbler, parfymeri, musikk, data og tv, kjøkkenutstyr, samt gode restauranter og cafèer.
El Corte Inglés eier også Open Cor, som har butikker rundt i hele Spania, hvor du får kjøpt det du trenger til vanlig husholdning, og som holder lukket kun noen få timer på natten.

Franskmennene har også markert seg bra i Spania med butikker, og en av de største er Carrefour, som likt med La Cañada og El Corte Inglés, er totalleverandør av alle typer varer, og ligger i sterk konkurranse på priser, og ved et besøk til butikken i Estepona forleden, så jeg store skilter med høsttilbud på 70 % avslag på ordinær pris.

Høsttilbudene er i gang
Den økonomiske situasjonen i Spania har nok også påvirket salget i butikkene, og derfor finner du i år mange flotte tilbud på varer til sterkt reduserte priser, så, bruk tiden fornuftig, og ikke gå på det første tilbudet du får, for det finnes mange butikker som ønsker kunder i sine butikker, og vil kunne gi deg bra tilbud.
Som nevnt, så er høsten tiden for mye flotte grønnsaker og frukt, og vi er i landet som produserer all denne herligheten, og skal du finne nydelige råvarer til en fornuftig pris, skal du oppsøke markedene.
Det å vandre rundt fra bod til bod og se på alle disse flotte produktene, gir meg en god og deilig følelse, og ikke minst, det er jo så sunt.

Opp i gamlebyen i Marbella, ligger det et stort marked, som ikke bare selger frukt og grønt, men også boder med fersk fisk og skalldyr, og boder med kjøtt og spansk skinke av alle kvaliteter, og her kan du også tillate deg å snakke pris, slik at både selger og kjøper til slutt blir fornøyde.

Så, kjære leser, tilbudene står i kø, høstsalget er i gang, og det er så enormt mye å kunne velge i, av alle typer varer, men, hver sikker på at du trenger det … før du kjøper det.

Fortsatt litt mimring – fra en helt spesiell dåp
Kan ikke helt dy meg for å avslutte artikkelen tilbake der jeg startet, i Norge, og hvorfor jeg tror at Samvirkelaget betyr noe spesielt for meg.
Mine foreldre hadde bolig i et nyetablert område i Oslo, og det var ingen kirke på dette stedet, da denne var under bygging, og menigheten hadde derfor leid et lokale i annen etasje, over stedets nærbutikk…
Og, der skulle jeg døpes….tenk dere , i etasjen over Samvirkelaget.
Og, ikke bare at dåpen måtte holdes der, men jeg er faktisk døpt to ganger.
Min far skulle holde meg mens presten skulle ta vann på hodet mitt, men min gode og snille far, holdt meg gal vei, slik at jeg lå med magen ned, som da førte til at når presten kom med vannet, kastet jeg opp, og hele seansen måtte gjøres en gang til, og da lå jeg på ryggen.

Er det rart at jeg har et forhold til ”Super’n”?

Så la da månedens sitat bli;
”Husk hvem du er – i stedet for hva du har!
Og lev slik – at alle er glade for – at du er til.”
 

Av Øystein Wiig Rambøl

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.