Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

At Spania opplever sin verste krise i moderne tid, er ingen nyhet. Etter en kort bedring i sommer, er arbeidsledigheten nå tilbake på nesten 25 prosent og vil trolig øke enda mer. Det betyr at mer enn hver fjerde spanjol nå står uten jobb. For spansk ungdom er situasjonen enda verre; annenhver av dem har ikke arbeid.
Alle som følger spansk politikk vet at regjeringen kutter beinhardt på flere viktige felt, bl.a. helse og utdanning, for å nå EUs stramme budsjettmål. Nylig ble det kjent at spansk økonomi også falt i andre kvartal i år og at tilbakegangen i økonomien er større enn tidligere antatt.

Tidligere i vår opplevde Spania sin størst bankkollaps noensinne da Bankia gikk over ende og regjeringen måtte nasjonalisere. På toppen av det hele synes det som om flere av autonome enhetene også er i økonomisk krise. Nå har Katalonia bedt om økonomisk hjelp fra sentralregjeringen i Madrid.
Det er nesten ikke til å tro for oss nordmenn som vasser i oljekroner og som aldri i historien har vært rikere at stadig flere spanjoler sulter og sliter hardt for å få endene til å møtes. Bare i Málaga-regionen anslår Bancosol Alimentos – en frivillig organisasjon i Málaga som formidler nødhjelp til spanske familier – at 52.000 mennesker i regionen trenger matvarehjelp! Over hele Spania er det nå etablert 52 slike utdelingssentraler for mat.
Slik går det an å fortsette elendighetsbeskrivelsen, punkt for punkt. Angår dette oss, kan vi gjøre noe for å bedre situasjonen?
Svaret er selvsagt ja! Det har nordmannen Lasse Mejlænder Finstad (70) i San Pedro tatt konsekvensen av. Lesere av Det Norske Magasinet kunne i april-utgaven lese om hvordan Lasse driver norskopplæring på terrassen sin for arbeidsledige spanjoler som vil til Norge for å jobbe. Til nå ha 100 spanjoler vært innom Lasses norskkurs, og ifølge Lasse har 10 av dem foreløpig fått jobb i Norge.
Lasses initiativ vekker oppsikt. Spanias største avis El País har besøkt Lasse, og etter at vi skrev om hans norskopplæring, har også Aftenposten tatt opp saken, mens NRK Brennpunkt forbereder en tv-dokumentar om Lasse og spanjoler som vil til Norge for å jobbe.
– Jeg fikk nylig en henvendelse fra et rekrutteringsselskap i Norge som sier de trenger 100 nye medarbeidere raskt, forteller Lasse. Derfor intensiverer han nå innsatsen og setter i gang stadig nye kurs for å lære spanjolene et såpass bra norsk at det holder for å få en jobb i Norge.
– Vi nordmenn har hatt gleden av å kunne reise til Spania i snart 40 år. Årlig reiser en million nordmenn til Spania, og det gjør de fordi Spania oppleves som trygt og godt. Nå er det på tide at spanjolene få gleden av Norge. Landet vårt trenger bra arbeidsfolk, og spanjolene er blant de dyktigste og mest erfarne, sier Lasse.
Lasse og medhjelperne hans har nå startet organisasjonen ”Asociación por el Empleo: Objectivo Noruego”. Medlemmene arbeider uten lønn og gjør alt de kan for å skaffe spanjoler jobb i Norge. De sørger for en grunnleggende språkopplæring, at alle som vil til Norge har vandelsattester, legeattester, referanser og lignende i orden.
– Vi vil ikke ha økonomisk støtte. Hjelp oss i stedet med å finne jobber til spanjolene i Norge! Dette er Lasse Mejlænder Finstads budskap.
 

Også i Norge synes det nå som om flere åpner for større arbeidsinnvandring:
”Det finnes horder av kvalifisert arbeidskraft som banker på døren til det norske arbeidslivet. Å inkludere våre europeiske naboer i vårt arbeidsmarked er lønnsomt både for oss og dem som får muligheten til en ny start i livet. Det er en super måte å hjelpe noen som trenger det, det er lærerikt og ikke minst lønnsomt.”
Dette skriver styrelederen for bransjeorganisasjonen Bemanningsbransjen i NHO Service og direktør i Proffice, Per Bergerud i en kommentar i E24.no.
Han har helt rett!

Av Arne Bjørndal

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet