Månedsmagasinet på Costa del Sol
Leddplager hos hunder – gode resultater med naturlig fôrtilskudd

Leddplager hos hunder - gode resultater med naturlig fôrtilskudd

Se på hunden din. Er den like mobil, som da den var valp? – eller har alderen satt sitt preg? Nedsatt bevegelighet og minsket lyst til lek er et tegn på vanlig aldring, men hvis hunden din begynner å vise tegn på smerte i forbindelse med at den skal reise seg, hoppe eller når den går, er årsaken ofte artrose (leddgikt) eller en leddinfeksjon som er vanlig forekommende hos hunder. Det anslås at hver femte hund lider av en eller annen form for leddplager. Ved artrose nedbrytes brusken gradvis, og leddene blir etter hvert mindre bevegelige. Hunden begynner å halte, og fordi eieren ikke kjenner årsaken til dette, synes den mest dyrevennlige løsning ofte å være å avlive hunden. Leddgikt påvirker hunder like hardt som mennesker, men tross alt er sykdommen et relativt ukjent problem blant hunder.

Artrose behandles tradisjonelt med det betennelsesdempende legemiddelet NSAID, men det finnes også nye og effektive naturmidler mot leddgikt. NSAID er smertestillende, men dessverre kurerer den ikke de grunnleggende årsakene til at brusken brytes ned, på samme måde som for eksempel naturlig fôrtilskudd kan gjøre. Tvert imot kan NSAID på lang sikt gjøre brusken tynnere og framskynde nedbrytingen av brusken. Dessuten gir NSAID ofte problemer i tarmsystemet med alt fra mageknip til blodig diaré.

Det finnes mange hundeeiere som velger å gi kjæledyrene naturprodukter. Min erfaring er at det mest effektive produktet som finnes på markedet akkurat nå er Seraquin®. Dette preparatet inneholder flere andre fôrtilskudd i tillegg til glukosamin og kondroitinsulfat. Disse to stoffene er viktige byggesteiner ved dannelsen av ny brusk, og de finnes allerede begge to som naturlige stoffer i kroppen. Dessuten inneholder Seraquin® ”curcuminoider”, som er et ekstrakt fra gurkemeie som er en kraftig antioksidant som forhindrer at brusken brytes ned.

De fleste hunder elsker Seraquin-tyggetabletter, og det anbefales å gi hunden tabletten som en godbit. Tabletten kan også knuses og blandes i fôret. Doseringen avhenger av vekten på hunden. Hvor lenge man skal gi hunden Seraquin, avhenger av hundens fysiske form, alder og vekt. Som en tommelfingerregel kan man likevel si at den medisinske behandlingen bør vare 4 – 6 uker. Når man begynner å se synlige tegn på forbedringer, kan den daglige dosen reduseres vesentlig, ofte til det halve. Hvor lenge man deretter velger å gi hunden Seraquin, avhenger av hundens tilstand, og hvor bra man ønsker at hunden skal ha det framover. Hvis hunden reagerer bra på Seraquin etter at dosene er satt ned til det halve, men blir mindre aktiv når behandlingen avsluttes helt, er det sannsynlig at hunden har det bra på grunn av det tilskuddet den har fått over en lengre periode, og det er derfor stor sjanse for at den vil ha det bra resten av livet.

Jeg anbefaler Seraquin til hundeeiere med eldre hunder som lider av leddplager. Hvorfor ikke gjøre livet litt bedre for den gamle hunden din?
 

Avslutningsvis kommer noen gode råd:
Hvis hunden din har leddplager, skal den ikke bare hvile seg. Leddene må fortsatt belastes, men pass på så den ikke belaster eller skader leddene ytterligere.
Gi hunden en balansert kost. Fabrikantene lager ofte svært bra fôr. Følg deres anvisninger.
La ikke hunden din bli fet. Du skal kunne se ribbeina på hunden din.
Spiser hunden din samme mat som du? Da kan det være at den behøver ekstra vitaminer og mineraler.
Første tegn på leddgikt er at hunden begynner å halte. Hvis hund viser problemer med gangen, så vent 14 dager. Hvis det ikke går over, bør dyrlegen kontaktes.
Hvis hunden overhode ikke kan legge vekten på benet, må dyrlegen kontaktes omgående.

Susanne Kamu, Skandinavisk Smådjursklinik
Autorisert veterinær, DVM
contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com
Tlf.: 952 667 333  

Av Susanne Kamu, Skandinavisk Smådjursklinik

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.