Månedsmagasinet på Costa del Sol
Nordkapp – Solkysten på sykkel!

Nordkapp – Solkysten på sykkel!

Etter åtte somre og med nesten 10.000 tilbakelagte kilometer, har Mia og Torbjørn Rud parkert syklene og endelig fått kastet seg ut i Middelhavet.

– Ideen om sykkelferie kom egentlig helt spontant. Vi ville gjøre noe sammen etter at ungene var blitt store og ikke lenger ville bli med oss i ferien, forteller Mia (57) og Torbjørn Rud (60) fra Rælingen utenfor Oslo.
Sommeren 2001 startet de på en sykkeltur sørover fra Nordkapp. Det likte de så godt at de neste sommer likegodt bare fortsatte.
– Mange kan nok synes at vi er litt sprø, smiler de to som likevel anbefaler sykkelferie på det varmeste:
– Sykkelferie er et prosjekt det er hyggelig å være sammen om. Det gir deg et mål å strekke seg etter, dessuten god fysisk form og så treffer du mange hyggelige mennesker!

1 – 2 uker hver sommer
Den første sommeren syklet paret seg 750 kilometer sørover til Tromsø. Året etter var de på nytt i farta, og nå gikk turen fra Tromsø til Sandnessjøen. Sånn har det fortsatt sommer etter sommer, gjennom Norge, Danmark, Tyskland, Frankrike og helt til de denne sommeren nådd fram til det sørligste punktet i Europa, Tarifa. Stort sett har de brukt 1- 2 ferieuker hver sommer til sykkelprosjektet.
– Tarifa har hele tiden vært guleroten som vi har strukket oss etter. For hver eneste sommer og jo lenger sørover vi har kommet, har været bare blitt bedre og varmere, sier Torbjørn. Fra de satte ut fra Nordkapp med temperaturer på bare fem grader og med tåke og regn, avsluttet de i Tarifa med godt over 30 grader og knallsol.
– Det var faktisk et lite antiklimaks å komme fram til Tarifa, forklarer Mia. For etter i årevis å ha jobbet seg målbevisst og systematisk sørover og endelig nådd målet, dukket spørsmålet opp: Hva slags prosjekt skal de finne på nå?

– Farligst i Spania
Opplevelsene er mange og gode etter så mange kilometer på sykkel. Uhell har de knapt vært borte i, og til sammen anslår de at de har punktert og lappet sykkelhjulene et sted mellom 15 og 20 ganger på alle disse årene.
– Det kunne kanskje ha blitt litt kritisk med en eike som røyk, men heldigvis skjedde det like ved et turistkontor et sted i Frankrike. Vegg i vegg holdt landsbyens sykkelreparatør til, sier Torbjørn.
– En gang fikk jeg et bitte lite skrubbsår, forteller Mia; – men ellers har prosjektet vårt gått helt uten problemer.
Verst var det å sykle fra Málaga og sørover til Tarifa, for store deler av strekningen var de nødt til å sykle på kystveien A-7/N-340.
– Det opplevde vi som guffent og livsfarlig. På en kafe på grensa mellom Frankrike og Spania traff vi på mange yrkessjåfører som satt og drakk snaps til frokost før de kjørte vogntogene sine videre. Det var heller ikke særlig hyggelig å tenke på å møte dem igjen på veien, sier Torbjørn.
Paret har vanligvis holdt seg til småveiene med mindre trafikk, og med ett unntak var det helt greit. Men på en kilometer lang strekning mellom Barcelona og ut flyplassen El Prat var det ikke mulig å komme fram på sykkel. Her måtte paret gi opp settes seg på en shuttlebuss.

Lange dagsetapper
Underveis har Torbjørn og Mia notert seg for en rekke personlige rekorder, for eksempel at den lengste sommeretappen var i 2006 da de syklet fra Hamburg til Lyon i Frankrike, en strekning på 1.700 kilometer!

Den absolutt lengste dagsetappen har vært på 230 km, men flere ganger har dagsetappene vært på over 20 mil.
– Men mest slitsom var det nok i Nord-Norge der vi måtte sykle 12 mil før vi kom til et sted der det var mulig å få kjøpt mat! Da var vi så slitne og utmattet at vi begynte å krangle om hvem som hadde spist flest av de fire lefsene vi hadde fått tak i, forteller Mia.
– Men hva tenker man på når man sitter åtte timer eller mer på et sykkelsete?
– Vi filosoferer, synger og nynner gjerne litt og kikker rundt oss og bruker sansene på landskapene som hele tider dukker opp, svarer Torbjørn.
– Men dere lytter ikke på radio eller musikk?
– Aldri, svarer han: – Det handler først og fremst om sikkerhet!
Både Mia og Torbjørn hevder at samlivet på en sykkeltur er en fin opplevelse: – Det har i alle år gått veldig bra. Vi tar hensyn til hverandre.

Åtte liter vann
På vei sørover har paret tatt inn på hoteller. Den luksusen tillater de seg. De er nøye med å komme seg av gårde så fort de har spist frokost. Vann bunkres i store mengder, gjerne seks til åtte liter, i tillegg til at det gjerne går med 1,5 liter vann til lunsjen som ofte kan bestå av gresk yoghurt med innblandete nøtter.

Syklene de bruker er nokså ordinære offroad-sykler. Mia og Torbjørn har med minimalt med bagasje. I Norge hadde de til sammen 40 kg, men jo lenger sørover i Europa de har kommet, jo mindre trenger klær og utstyr trenger de.
Sykkelinteressen fikk Torbjørn og Mia i voksen alder. Torbjørn har syklet Trondheim – Oslo et par ganger og ellers deltatt i ulike mosjonsløp knyttet til jobben. Dessuten sykler han ofte fram og tilbake mellom Rælingen og jobben i Oslo, fem mil til sammen! Året rundt. Mia har i mange år hatt tradisjon med sykkelturer i Danmark sammen med jentegjengen. – Men få med at jeg er ingen vintersyklist!

Både Torbjørn og Mia er engasjerte mennesker i nærmiljøet på Rælingen. Mia er lærer på en barneskole og instruktør innenfor flere kulturaktiviteter, mens Torbjørn er sterkt engasjert i lokalpolitikken og var Høyres ordførerkandidat til kommunestyret i forrige periode.
Hva de skal gjøre nå? Trolig blir det en ny sykkeltur neste sommer, kanskje gjennom Frankrike og Italia!

 

Sommerferier på sykkel
Torbjørn og Mia har regnet seg fram til at de må ha syklet nesten 10.000 km fra Nordkapp til Tarifa. Til sammen har de brukt 100 dager på sykkelen gjennom Europa. Somrene 2005, 2007, 2008 og 2010 syklet paret i Himalaya, India, Burma, Thailand og Cuba.

1. 2001: Nordkapp – Tromsø
2. 2002: Tromsø – Sandnessjøen
3. 2003: Sandnessjøen – Rælingen
4. 2004: Rælingen – Lindesnes – Hamburg
5. 2006: Hamburg – Lyon
6. 2009: Lyon – Barcelona
7. 2011: Barcelona – Alicante
8. 2012: Alicante – Tarifa

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.