Månedsmagasinet på Costa del Sol

Atopisk allergi er en medfødd tendens til å utvikle allergiske symptomer, som kronisk kløe, frenetisk slikking av kroppsdeler som rygg eller mage eller å gni ansiktet mot et teppe på grunn av intensiv kløe.

Ettersom denne allergiformen er medfødd, kan den oppstå hos helt unge valper – alt fra 3 måneders alderen. Allergien kan også bryte ut hos hunder opp til sju år gamle, men gjennomsnittsalderen for utbruddet er mellom en og tre år. Vanlige årsaker til atopisk allergi er støvmidd, pollen ( fra trær, ugress og gress) og fuglefjær. Når disse mikroskopiske partiklene kommer i kontakt med et dyr, kan de føre til en allergisk hudreaksjon hos et følsomt individ. Angående allergityper kan symptomene være sesongbetonte (pollenallergi ) eller forekomme året rundt, noe som er tilfellet med middallergi. Etterhvert blir symptomene ofte vanskeligere og fortsetter en lengre periode. Allergiske symptomer kan også forverres av eventuelle loppeangrep. Det er ikke uvanlig at et dyr som er allergisk mot pollen også er allergisk mot insektbitt – og her kan et eneste bitt forverre eksemen.

Hva er tegn på allergi?
Det vanligste tegnet på allergi er en intensiv kløe som sekundært fører til en dyp infeksjon i huden på de påvirkede områdene. Særlig vanlig er det at hundene slikker sine føtter eller gnir ansiktet. Men disse symptomene er ikke spesielle for atopisk allergi, ettersom så vel matallergi og andre hudsykdommer kan gi lignende symptomer. På grunn av at hunden slikker eller klør seg intensivt, fører dette ofte til håravfall, rødhet, flass, pigmentforandringer og at huden lukter ille.

Hvordan diagnostiserer man allergi?
Det finnes flere ulike måter å diagnostisere allergier. Det klassiske er at man tar en hudtest. Dette innebærer at man grer håret på det stedet man vil gjøre hudtesten og injisere små mengder av renset allergifremkallende ekstrakter. Reaksjoner på ekstraktet (hevelse og rødhet ) observeres i løpet av de neste 30 minuttene. E slikhudtest kan gi falske resultater om hunden
har blitt behandlet med kortison eller antihistamin inntil to måneder tidligere. Derimot påvirker ikke antibiotika testresultatet. En annen, ifølge mitt syn betydelig mer praktisk metode er gjennom en enkelt blodprøve å finne ut om hunden er atopiker og/eller lider av en fôrallergi.

Behandling
I tilfelle hunden lider av en kortvarig sesongavhengig allergi er antihistaminer og kortison den viktigste behandlingsmetoden. Kortison har likevel visse bieffekter slik som økt urinering og drikking – også på kort sikt. Kortison kan under lengre tids bruk gi alvorlige bivirkninger, som økt mottakelighet for infeksjoner, håravfall, leverskader, muskelsvakhet, oppkast og diare. Derfor anbefales ikke langvarige kortisonbehandlinger.

Den klassiske behandlingsmetoden for kronisk allergisk atopi er å hyposensibilitere hunden – dvs. med resultatene av en hudtestet framstille en vaksine spesielt for denne typen allergi. Siden gir man vaksinene i henhold til et spesielt opplegg. Bakdelen med denna metoden er at den er relativt dyr og at en nokså stor prosentdel av dyrene reagerer dårlig på behandlingen.

Selv anser jeg ikke at det mest vesentlige ved atopiske allergier er å absolutt trenge å ofre mange penger på å finne ut hva som i dyrets omgivelser forårsaker problemene – ettersom disse allergiene aldri kommer til å kunne elimineres fra hundens omgivelser. Viktigere er det å bruke penger på å finne ut om hunden samtidig lider av en fôrallergi og i dette tilfellet gjennom en enkel blodprøve utrede hvilket fôr dyret reagerer på og ikke minst like viktig – hvilket fôr den ikke reagerer på. Den mest frustrerende og alvorlige allergiformen er når hunden lider av både atopisk – og en fôrallergi – ettersom man da må regne med at symptomene tidvis kommer til å komme igjen. Siden et par år tilbake har det funnets utmerkede medisiner på markedet som har kortisonets positive effekter, men som helt savner de negativa bieffektene. De er såkalte cyklosporiner som underviser kroppens innviklede immunsystem om ikke å reagere på allergenen som kommer utefra. Cyklosporinerna gis i senkende doser – og fordi kroppens immunsystem har lært seg det – kan medisineringen oftest helt avbrytes.

Med alle typer hudsykdommer, ikke minst når vi snakker om allergier – er omega 3 og6 fettsyrer, fiskeolje – ikke olivenolje !! – som dryppes på maten – et utmerket komplement. Hunder er kjøttetere og kan på dårlig måte tilgodegjøre seg fettsyrene fra vegetabilske oljer – og fettet legger seg her på fettlageret på kroppen.

Legevitenskapen har fornyet seg på tre år – og på grunn av den fortløpende forskningen kommer det hele tiden ut nye og mer effektive medisiner som hjelper våre elskede dyr!

Av Susanne Kamu, Skandinavisk Smådyrsklinikk

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.