Månedsmagasinet på Costa del Sol
Kjære leser, januar 2012

Mye å glede seg til

Har du allerede begynt å savne norske jule- og nyttårsfestligheter med familie og venner, god mat, kaker og annet godteri? Ikke fortvil! Året vi nettopp har begynt på, har et vell av fiestas og ferias å by alle oss som bor her i Spania. Her kan du nyte god mat, godt drikke, oppleve dans, musikk, samvær, opptog, bål og fyrverkeri. Så godt som alle spanske byer og landsbyer har sine lokale og tradisjonelle folkefester. Her er noen av de største festene:
Etter at Los Reyes Magos; Bathasar, Melchior og Caspar nå har forlatt gatene, gjør folk på Mallorca seg klare til årets utgave av ”Foguerons” til ære for helgenen Sant Antoni, 17. januar. Tradisjonen skal visstnok gå helt tilbake til 1346! Folkefesten preges av fyrverkeri og bål i gatene i så godt som samtlige byer og pueblos på den flotte ferieøya.
I februar er det karneval som gjelder, og det feires overalt i Spania med opptog og ulike lokale arrangementer. Verdens nest største karneval må du til Tenerife for å oppleve. Her deltar hundretusenvis av mennesker i de fantastiske gateparadene med fargerike kostymer, kårer sin karnevalsdronning og danser samba.
Vil du bli på fastlandet, er Cádiz et godt alternativ. Dette karnevalet regnes som et av Spanias morsomste med sin konserter og opptredener, kostymeball og daglige fyrverkeri.
I Valencia starter årets ”Fallas” 15. mars. Rundt om i byen finnes kjempestore dukker, ”ninots”, gjerne mange meter høye som forestiller kjente personligheter, både historiske og nålevende. Tradisjonen går tilbake til Middelalderen og figurene har ofte en satirisk utforming. Fire dager senere avsluttes festlighetene med Nit del Foc (flammenes natt) med store bål der alle dukkene brennes.
Påsken er spesiell i Spania, og i begynnelsen av april kan du nesten overalt oppleve påskeprosesjonene. Opptogene i Sevilla regnes for de flotteste, med Málaga som en god nummer to.
Drøyt to uker senere står ”Feria de Abril” i Sevilla for tur. Dette er trolig Spanias største folkefest og preges av farger og masse mennesker. En hele uke i strekk står hele byen på hodet!
Vårfesten “Cruces de mayo” (mai-korset) opplever arrangeres flere steder i Spania, med den største finner du i Córdoba. Store, blomsterprydede kors til minne om korset Jesus ble korsfestet på, bæres gjennom byene. Córdoba er også byen som arrangerer sin egen patio-festival. Det er en opplevelse å oppleve gamlebyens sjarmerende gater og trange smug sammen med de flotte og vakkert utsmykkede private patioene som åpnes for publikum.
Juni preges av St. Hans-feiringen(San Juan) med mat, drikke, bål og sosialt samvær på strendene og av den andalusiske varianten av pilegrimsvandringen ”Romería” Almonte i Huelva. Innpå en millioner mennesker deltar!
Den mest kjente spanske festuken av dem alle er trolig San Fermín i Pamplona i juli. Tv-stasjoner fra hele verden viser scenene der hundrevis av mennesker løper foran oksene gjennom byens gater (juli).
“Feria de Agosto” i Málaga er et must for oss her på kysten. I dagene mellom 10. og 19. august når den store byfesten arrangers, blir det musikk, dans, mat og drikke i gatene om dagen. Om natten fortsetter festen på feriaplassen utenfor sentrum. Utrolig mengder søt Málagavin og tapas går med.
La Tomatina i Buñol (Valencia) i august er en av verdens merkeligste fester. Rundt 40.000 voksne mennesker slåss med mer enn 100 tonn fullmodne tomater. Et fargerikt syn!
Festes de la Merced er navnet på festen i Barcelona i september med sine mange hundre arrangementer, blant annet de menneskelige pyramidene kjent som ”castellers” (nylig fredet av Unesco). Pyramidene kan bli så høye som åtte etasjer!
Høsten er ellers tid for en rekke mat- og vinfestivaler over hele Spania, i tillegg til Allehelgensdag. Feståret avsluttes med julefeiringen.
Du har mye å glede deg til. Ta fram kalenderen og kryss av!

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.