Månedsmagasinet på Costa del Sol
Cirque du Soleil – artister og akrobater uten like

Cirque du Soleil – artister og akrobater uten like

De siste blant publikum kjemper tappert for å finne fram til plassene sine før showet starter. Forventningene er store til tross for at få har kjennskap til kvelden forestilling. For mange er det første gang, andre er erfarne fans som gleder seg til å se hva kvelden byr på, og de skuler til etternølerne som farer forvirret rundt i salen for å finne de rette plassene – som om det er deres skyld at forestillingen ikke har startet. Med ett blir det musestille i salen, alles øyne er rettet mot scenen som ligger i mørke. Det sitrer i kroppen når koret begynner å synge med sterke, melankolske stemmer. Publikum sitter som forstenet på stolene, som om de har blitt kastet inn i et annet univers. I takt med musikken tennes den ene spottlyset etter det andr på scenen. Showet er i gang, og artistene som publikum har ventet på, vrimler inn på scenen iført fargerike kostymer. Musikken tar en mer oppmuntrende dreining, og publikum liver opp, mens scenen fylles med artister og akrobater. Cirque du Soleil – verdens mest berømte sirkus – har nok en gang kommet til Málaga, og gjensynsgleden er stor.

Fire dager med eventyr og akrobatikk
Det kanadiske sirkuset Cirque du Soleil som gjester Málaga de første fire dagene i desember i år, klarer alltid å tiltrekke seg et stort publikum, uansett hvor i verden de viser sine show. En av grunnene til dette er den fantastiske koreografien der artistene via musikk og akrobatikk uttrykker tragedie og glede. Alt er sammensatt på en slik måte at publikum etter endt show alltid vil ha mer. Nettopp derfor er en stor del av publikummet gjengangere som ble så betatt av den første forestillingen at de velger å se alle de etterfølgende showene som kommer til Málaga. Alegría er på verdensplan sett av over 10 millioner mennesker.
Cirque du Soleil opptrer i perioden fra 1. til 4. desember i Málaga med forestillingen Alegría. I motsetning til sist gang Cirque du Soleil gjestet Málaga, da showet ble holdt på Feria-plassen, rykker gjøglertroppen denne gangen inn i Palacio de Deportes Martín Carpena der det er plass til 11.000 gjester. Forestillingen Alegría er instruert av den anerkjente Franco Dragone som er teaterinstruktør og har stått bak en stor del av Cirque du Soleils forestillinger. Med sin bakgrunn innenfor teaterverdenen der han fortrinnsvis har instruert teater med utgangspunkt i stoffmisbrukere, hjemløse og innsatte i fengsel, har Dragone klart å kombinere teater med gjøglerforestillinger, og resultatet er en rekke fantastiske show med artistene og akrobatene fra Cirque du Soleil som frontfigurer.

Håp der framme
Tross forestillingens navn Alegría, som betyr glede, er det nærmere snakk om en tragedie. Dragone instruerte Alegría i forbindelse med Cirque du Soleils tiårs jubileum i 1994. I sterk kontrast til den gleden som Cirque du Soleils innehaver Guy Laliberté utstrålte etter mange års kamp for å bli anerkjent internasjonalt, mente Dragone at de mange årene med kamp best kunne komme til uttrykk gjennom en tragisk forestilling. For som han sa, brukes ordet alegría, når man opplever stor fortvilelse, men samtidig er sikker på at det finnes et lys der framme. Og på den bakgrunnen kom Alegría til verden. Scenene i Alegría er på samme måte bygget opp om omkring gotisk arkitektur som skaper følelsen av undertrykkelse og tragedie, og alle kostymer er designet i dekadent barokkstil. Tross sin svært anderledes genre, er Alegría et av de mest berømte showene, og soundtracket er Cirque du Soleils bestselgende til dags dato. Alegría er også den eneste av Cirque du Soleils forestillinger som har blitt filmatisert (1999), – også med Dragone som instruktør.

Uten artistene – ingen historie
Enten det er snakk om Alegría eller en av de mange andre forestillingene i Cirque du Soleils repertoar, ville ikke disse showene eksistere, om det ikke var for de mange profesjonelle artistene og akrobatene som hver dag setter sitt liv og lemmer på spill for å gi publikum mest mulig for pengene. Alegría består av 55 artister fra 15 forskjellige land som kan prestere de mest utrolige akrobatiske manøvrer. I 40 meters høyde svinger artistene seg fra trapes til trapes, kaster hverandre rundt samtidig som de utfører livsfarlige saltomortaler. Andre kaster med brennende kniver, former kroppen i umenneskelige posisjoner samtidig som historiens hovedpersoner bringer hele showet til live med en tragisk fortelling.
Fleur guider publikum gjennom Alegría. Han er en litt uforutsigelig personlighet som kan virke morsom, men mest av alt er gammel og sur. Han går elegant kledd, selv om den fine jakken har vansker med å dekke den store magen. Han omsluttes av de gamle fuglene Old Birds, som i motsetning til Fleur fortsatt tror de er unge og vakre og at bedre tider ligger snart vil komme. De representerer det gamle aristokratiet, og selv om de hele tiden smiler til sitt eget speilbilde i figurative speil, er de i virkeligheten vansirede, gamle og stygge. For å gjemme realitetene, pynter de seg med flotte hatter og utspjåkete kostymer med bånd, smykker og broderier. Tamir har et varmt hjerte og gir alltid en hjelpende hånd. Han er en magisk fe som alltid dukker opp når det er bruk for ham. The White Singer er en historieforteller som synger om alt det hun ser rundt seg. Hun synger om melankoli, håpløshet, glede og lykke. The Black Singer er den hvite sangerens alter ego. Hun synger om de samme tingene, men med en ondskapsfull tone. Hendes svarte kjole avspeiler de mange hemmelighetene som hjertet hennes gjemmer på.
Cirque du Soleil anno 2011 er i en kategori for seg selv. Hjernen bak Solens Cirkus, Guy Laliberté, kunne ikke i sin villeste fantasi ha forestilt seg den suksessen som hans prosjekt ville få da han for 15 år siden måtte ty til hjelp for å realisere sin drøm og samtidig overleve. Men det som i 1984 startet med en liten teatergruppe på 20 skuespiller, er i dag et foretak med over 5.000 ansatte på verdensplan.

Kort og godt
* Det brukes 400 kostymer i Alegría.
* Alle kostymer er sydd i Montreal, Canada, der over 300 designere og syersker er ansatt.
* Det tar 200 timer å sy en Old Birds-kostyme.
* Cirque du Soleil beskjeftiger i dag 5.000 personer, av dem er 1.300 artister.
* På hovedkontoret i Montreal er det ansatt 2.000 personer.
* Det finnes mer en 100 ulike yrkesgrupper hos Cirque du Soleil.
* Cirque du Soleil har ikke mottatt noen form for økonomisk støtte siden 1992.
* Flere enn 100 millioner mennesker har sett Cirque du Soleils-showene siden 1984.
 

Av Louise Kahrine Pedersen

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.