Månedsmagasinet på Costa del Sol

Belen kalles det i Spania, det betyr Betlehem. Og ofte er det en modell av hele den lille byen der en verdensbegivenhet fant sted for 2000 år siden. Gud kom til jorden, født som et lite barn i en stall, og hans budskap skulle bli spredt over hele verden.– Så er da barnet i krybben og Maria, alltid i blå kappe, midtpunktet i enhver Belen.

FRANZ AV ASSISI
Franz av Assisi går for å være julekrybbens far. Det sies at julenatt i 1223 i den italienske byen Greccio, ville Franz anskueliggjøre hendelsene i Betlehem. Mennesker og dyr dannet et levende tablå, og folk strømmet til for å oppleve mysteriet.
Ryktet om begivenheten spredte seg, og Paven fikk en berømt billedhugger til å skape en illustrasjon av juleevangeliet.
I dag finner vi den eldste bevarte julekrybben i Santa Maria Maggiore-kirken i Roma. Figurene som er fra 1289 er oppbevart i et eget kapell og går for å være en av de fineste julekrybbene i verden.

SKIKKEN BRER SEG
Skikken med julekrybber spredte seg i hele Sør-Europa.
På 1500-tallet laget kirker, fyrster og rike familier store utstillinger med grotter, dyr og mennesker i forbindelse med julen. Folk kunne ikke lese og skrive og de fikk evangeliet formidlet på latin i kirkene. Når de fikk se en julekrybbe, var det som de personlig fikk ta del i julens store under: at Gud kom til jorden i et lite barns skikkelse.
Jesuittene som dro rundt til andre deler av verden for å formidle evangeliet, tok også til å bruke julekrybben som et ledd i forkynnelsen. Derfor kan vi i dag finne skikken med julekrybber i alle land der kristendommen er utbredt. Lokalt produserte julekrybber er populære samleobjekter.

REFORMASJONEN
På femtenhundretallet skjedde det store endringer i Europa. Den katolske kirke skodde seg på fattige mennesker ved en utstrakt avlatshandel. Dessuten var prestene enerådende når det gjaldt å fortolke bibelen.
Martin Luther hevdet at Pavens autoritet og katolske tradisjoner hadde fjernet seg fra det egentlige budskapet. Luther gikk til bibelen og tok utgangspunkt i den opprinnelige teksten. Vi fikk ”Den Evangelisk Lutherske Reformasjon” som etter hvert fikk fotfeste i Nord-Europa.
At dette var mulig, var takket være en enda større begivenhet som nylig hadde funnet sted. Gutenberg hadde oppfunnet boktrykkerkunsten.
Dette førte til at folk fikk presentert bibelen på sitt eget språk. Det var de færreste som kunne lese, men det endret seg langsomt. Bibler ble trykket i mange land på landenes egne språk.

SKRIFTEN OG SKRIFTEN ALENE
Reformasjonen førte til at kirkens gods og gull ble solgt eller overlatt til
embedsmennene. Hellige relikvier ble fjernet. Veggmalerier ble malt over og dekorasjoner fjernet. Helgendyrkelse ble forbudt og det ble forbudt å be til Jomfru Maria.
I Norge hadde det tatt århundrer å bli kvitt hedenske skikker, og så da kristendommen endelig var etablert, kom nye prester og innførte nye påbud og reformer. Folk strittet i mot. Jomfru Maria ble tilbedt i lang tid. Og blå rester av kappen hennes og sikkert også noen fliser fra Jesu kors ble nok gjemt unna for de nye prestene.
Det ble aldri plass for julekrybben i landene der reformasjonen ble innført. Julekrybben var en katolsk skikk og ikke velkommen i Nord- Europa.

POPULÆR I SPANIA
I katolske land ble julekrybben populær. Skikken bredte seg fra kirkene til overklassehjemmene til borgerskapet og til folket.
I Spania var det Fransiskanerordenen som introduserte julekrybben på 1500-tallet.
Gjennom tidene har store kunstnere bidratt med sine skulpturer til høydepunkter i utviklingen av julekrybber i Spania. Carlos III bestilte mer enn to hundre figurer til sin Belen. Flere av dem er fortsatt bevart.
I et museum i Murcia kan en se en Belen fra 1800-tallet bestående av mer enn 900 figurer.

FUENGIROLA
Her lever tradisjonen i høyeste grad, ikke bare i menigheter og private hjem, men også i bedrifter, foreninger, skoler, laug og broderskap.
Den store Belenen i hallen i Rådhuset fanger all oppmerksomhet. Her er en komplett landsby. Vi kikker inn i private hjem, i pottemakeriet og vevstuen. Her er bakeri og snekkerverksted, bønder på åkrene og jorder med beitende buskap. Her er trær, blomster og rennende bekker, voksne og barn, hunder og katter.
Viktigst av alt er stallen med Maria, Josef og krybben med Jesusbarnet.
Viktig er også oksen og asenet som befinner seg i stallen, gjeterne som kom for å prise barnet, englene og de Hellige Tre Konger som hadde fulgt Betlehemsstjernen for å se den nye kongen.
Det er Kaspar som er en hvit mann, Melkior som er rødbrun, og til sist Baltasar som er svart. De brakte med seg gull, røkelse og myrra. Gullet symboliserer kongen, røkelsen Gud og myrraen peker fram mot Jesu død.
I kontrast til kongene, står gjeterne som hadde lav status. Det symboliserer at Jesus kom til verden for alle uansett hudfarge og posisjon.

CAGANER eller SKITEREN
En spesiell liten figur er mann som sitter og gjør sitt fornødne. Det er en figur som er obligatorisk i enhver Belen. Skikken stammer fra Katalonia og figurene kalles caganers Det betyr skittfigur. Den symboliserer ønske om fruktbarhet, hell og lykke for det kommende året.
Det produseres nye versjoner hvert år, og de kan fremstå som alt fra julenissen til Batman og kjente politikere. Til og med kronprins Felipe og kronprinsesse Letizia er produsert sittende med buksene rundt anklene.
Figurene er naturlig nok populære samleobjekter.

RUTE – EN SJOKOLADEBELEN
Rute er en liten by 12 mil nord for Malaga. Den er kjent for sin sjokoladeproduksjon og hver jul blir det laget en Belen av ren sjokolade.
Vi tok turen og ble ønsket velkommen av Prins Felipe og dronning Sofia ved inngangen. De var laget av ren sjokolade i naturlig størrelse. – Selve Belenen dekket mange kvadratmeter. Husene var over en meter høye og laget i hvit og brun sjokolade. Det samme var alle detaljer.
Det er vel verd å ta turen. Hyggelig også å kunne handle sjokolade til jul.

LOS BOLICHES
I Los Boliches i Calle Santa Gema nr.18 bor Señora Maria Jesús. Hun har en privat Belen som er kjent over store deler av Syd-Spania. Hun forteller at hun startet det hele som en lek ni år gammel. Nå har hun holdt på i flere tiår. Hvert år blir den større.
Hun vet ikke hvor mange figurer hun har, men antar at det kan være opp mot tusen. Førtini figurer er i bevegelse.
Alt arbeidet gjør hun alene bortsett fra det elektriske. Det gjør en elektriker. Her er alt! Til og med tempelet i Jerusalem og pyramidene i Egypt. Og der, på vei mot pyramidene, ser vi Maria og Josef på flukt fra kong Herodes.
Maria Jesús forteller videre at hun begynner arbeidet med Belenen i august, men
da har hun allerede forberedt seg lenge.
Når vi spør hvor mange besøkende hun har hvert år, så vet hun ikke annet enn at det er veldig mange. Skoler kommer på besøk, og det kommer busser fra Granada,
Malaga, Gibraltar, Sevilla. Det kommer besøk fra overalt.
Hun åpner 8. desember og holder åpent til 6.januar. Åpningstiden er fra 16.30 til 20.30. – Gå ikke glipp av denne opplevelsen.

JULEKRYBBEN KOMMER TIL NORGE
I løpet av det siste hundreåret har det blitt mer alminnelig med julekrybber i Nord-Europa. Mange synes det er hyggelig å pynte med en julekrybbe som kanskje er kjøpt på en utenlandsreise. Selv kjøpte jeg meg en liten Belen i Santa Mariakirken i Ronda forleden.
Nå gleder jeg meg til å sette den opp til jul.

Av Inger Jakhelln

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.