Månedsmagasinet på Costa del Sol
Kjære leser november 2011

– Du skylder meg 20 euro, sa min bedre halvdel mens hun la fra seg to El Gordo-loddsedler på stuebordet. Hadde jeg ikke skjønt det før, så gikk det i alle fall opp for meg nå: Vi nærmer oss jul!
Du kjenner kanskje til spanjolenes årlige El Gordo – på norsk ”tjukken” -, verdens største og eldste lotteri. Årets loddsalg startet allerede i august. Før første vinnerlodd høytidelig blir sunget opp av barna ved San Ildefonso-skolen i Madrid og direktesendt på den spanske statlige tv-kanalen TVE1 og på Spanias største radiokanal, 22. desember, ligger det mer enn to milliarder euro i premiepotten, drøyt 15 milliarder norske kroner!
Lenge trodde jeg at nordmenn var verdens mest spillegale folk med all fotballtippingen, lotto, V75, poker på internett og en haug med ulike typer skrapelodd. Det synet endret seg raskt etter at jeg flyttet hit ned til sola.
Ifølge spanske aviser blir det anslått at 98 prosent av alle spanjoler hvert år deltar i El Gordo. I gjennomsnitt bruker hver spanjol – gammel som ung – 65 euros på El Gordo-lodd.
Hvem som helst kan delta, og lodd får du kjøpt overalt i Spania; på stranden, i de statlige loddbodene, på barer og på gata. For utflyttede spanjoler og andre interesserte er det til og med mulig å kjøpe lodd på internett.
Spanjoler flest er overtroiske. Ofte svært overtroiske. Derfor kjøper mange lodd med spesielle kombinasjoner av nummer. Tidligere i år hevdet tv-kanalen Cuatro at i Madrid hadde folk allerede tidlig på høsten startet jakten på loddnumre som inneholdt Real Madrid-trener José Mourinhos fødselsdato. Det betyr vel at ”los madrileños” regner med at dette må være årets lykketall? (Som en ekstraservice kan vi opplyse at Mourinho for øvrig er født 26.01.1963, – i tilfelle du også er en smule overtroisk).
Andre ganger er det de enkelte familiemedlemmenes egne fødselsdatoer som skal sikre vinnersjansene. Og dersom en loddbod kan skryte av å ha solgt vinnerlodd tidligere år, står gjerne spanjolene i lange køer utenfor. Da betyr det lite eller ingenting at baren vegg i vegg også har El Gordo-lodder til salgs, helt uten trengsel eller antydning til kø!
Hvert hele El Gordo-lodd koster 200 euro, drøyt 1.500 norske kroner. På grunn av de stive prisene, er hvert lodd delt i ti like store deler (decímos), og alle tidelene deler samme nummer. Prisen på hver tidel er 20 euro.
Det er vanlig at familie, arbeidskolleger, venner og foreninger går sammen og kjøper hele lodder som så videreselges og deles. Går din femsifrede nummerserie inn, blir det som oftest moro. Da deler du nemlig premien med minst ni andre venner og bekjente, og alle jubler i kor.
Premiesystemet er krevende. Men kort forklart er det slik at dersom du kjøper et tidelslodd til 20 euro og din femsifrede serie tar hovedpremien i lotteriet, vinner du 300.000 euro. Det gjør også de ni andre som er med og deler på et helt lodd. Om du har et helt vinnerlodd alene, dvs. alle tidelene, vinner du altså 3 mill. euro.
Enklere blir det ikke av at det innenfor hver serie igjen kan være til sammen nesten 200 vinnere som alle får sine 300.000 euro (eller drøyt 2,5 mill. kr.) hver.
Det er mange tusen store og små vinnere i El Gordo, og premiene går fra 200 euro og opptil 3 mill. euro (på et ”helt” lodd). Sjansen for å stikke av gårde med en stor eller liten pengepremie ligger rundt 15 prosent.
Ute etter spansk førjulssteming? Løp og kjøp!
 

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.