Månedsmagasinet på Costa del Sol
Tid for å styrke immunforsvaret

På vei hjem fra en kort ferie hadde jeg følelsen av at de fleste passasjerene på flyet var forkjølte, for det ble nyst, snufset og pusset nese rundt meg i en uendelighet, og jeg var da svært glad for at jeg allerede hadde begynt å styrke immunforsvaret mitt. Det er nemlig min erfaring at rundt høstjevndøgn og en tid etter, begynner de fleste vintersykdommene å markere seg, sånn som lungebetennelse, forkjølelse, bihulebetennelse, halsbetennelse, m.m.

Vårt immunforsvar skal ivareta mange forskjellige funksjoner. I tillegg til å klare å motstå akutte angrep av bakterier og virus, må det også kunne rydde opp etter gamle infeksjoner, og fjerne giftstoffer og avfallsstoffer som har trengt inn gjennom slimhinnene. Vi kan grovt dele immunsystemet i to, nemlig det medfødte immunforsvaret og det immunforsvaret du har opparbeidet deg i løpet av livet.
Én av de beste måtene få et godt immunforsvar på, er å styrke det medfødte immunforsvaret fordi det systemet er kroppens første hinder mot angrep av infeksjoner. Vi tilegner oss mer immunitet når vi utsettes for virus, bakterier og vaksiner.
Det antas at det medfødte immunforsvaret beskytter oss i 99 av 100 tilfeller mot ikke ønskede mikroorganismer. Derfor finner jeg det særlig viktig å støtte opp om mitt medfødte immunsystem, noe jeg gjør med forskjellige kosttilskudd. Selen, vitamin D3 og og Beta-Glucan fra Pharma Nord er de viktigste, for dette har mange mennesker underskudd på.
Beta-Glucan er nok det mest ukjente, men er absolutt en av de virkelig sterke kosttilskuddene som "booster" immunforsvaret ditt.
Beta 1.3/1.6 glucaner er et naturlig forekommende kompleks av sukkerstoffer som fås fra forskjellige gjær-og soppart. Det må ikke forveksles med artene fra hvete og kornprodukter som har en helt annerledes kjemisk struktur.
Beta-Glucans oppgave er å aktivere de naturlige skadelige celler, makrophager, m.m. som er en del av det medfødte forsvarssystemet. Middelets effektivitet og sikkerheten ved forebygging har blitt bekreftet i flere forskjellige tester.
Desverre har en del av produksjon av matvarer og vår preparering av disse redusert nivået av Beta 1.3/1.6 glucaner ganske vesentlig. Derfor er det en svært god ide å ta et tilskudd av dette produktet for virkelig å styrke immunforsvaret på en kraftig måte.

Når tas Beta-Glucan?
Etter min mening vil det være et bra kosttilskudd å ta både ved forebygging hvis du frykter en infeksjon, og i tiden etter ikke ønsker tilbakefall. Venter du evt. på et sykehusopphold, kan det være bra å ta kosttilskudd i tiden før innleggelsen for å hjelpe kroppen til å motstå eventuelle sykehusbakterier. Skal du dra til områder der det har vært svineinfluensa eller når en slik epidemi skulle dukke opp, er det ett av de kosttilskuddene jeg ville sette høyt på prioriteringslisten. Det er en stressfaktor å skulle reise, og selv om det er en deilig ferie som venter der framme, vil jeg også starte med produktet et par uker før avreise. Dosering er 2 – 4 tabletter daglig. Hvis du ellers har en stresset hverdag eller ikke er helt ung lenger, kan det være en god idé med tilskudd.
Selen er også en viktig komponent til immunforsvaret. Det er etterhvert godt kjent at maten i de fleste europeiske land inneholder for lite selen pga. forhold i jordbunnen og spisevaner. Derfor kan det være bra å supplere den daglige vitaminpillen med litt ekstra selen, fordi mange eksperter er enige om at ca. 100 – 200 mcg er en god strategi for å styrke immunforsvaret.
Selen er én av kroppens sterkeste antioksidanter. Det kan være bra å ta E-vitaminer samtidig, fordi disse arbeider tett sammen. Mange geografiske studier viser at mennesker som får for lite selen, har størst krefthyppighet. Som en flott sidegevinst har det vist seg at hvis du har nok selen i kroppen, kan det sannsynligvis være med på å forebygge leddgikt i knærne.

Vitamin D3 – solskinnsvitaminet – styrker immunsystemet markant
D-vitaminet dannes i kroppen og blir etterhvert betraktet som et hormonlignende stoff. Vi kan selv danne D-vitaminer i huden gjennom sollyset, men mange undersøkelser forskjellige steder i verden viser at mer enn halvparten av befolkningen har for lite D-vitaminer i kroppen. Det er viktigt med et tilskudd av D-vitamin for å hjelpe immunforsvaret, fordi det har vist seg å ha en nøkkelfunksjon for at kroppen kan forsvare seg. Jo eldre man blir, jo mindre D-vitamin dannes det i huden fordi den blir tynnere med årene. Får du kolesterolsenkende medisin, er det viktigt med tilskudd, fordi D-vitaminet i huden dannes av kolesterol.
Det har vist seg at behandling med D-vitamin nedsetter risikoen for luftveisinfeksjoner og virus ganske betydelig, og har vi tilstrekkelig med D-vitamin i kroppen, minskes risikoen også for å få influensa ganske kraftig. Du kan spise i deg D-vitaminer, bl.a. gjennom eeggeplommer og fet fisk.
Er du vegetarianer, må du være særlig oppmerksom på å få tilstrekkelig med D-vitamin. Det samme gjelder hvis du hører til den eldre generasjon eller lider av benskjørhet.
C-vitaminet må også huskes som et stort aktivum for immunforsvaret fordi det beskytter mot virus, bakterier og andre uvelkomne mikroorganismer. Det øker innholdet av hvite blodlegemer og hjelper til å fremme dannelsen av antistoffer. Bare ved å ta 550 mg C-vitamin daglig økes blodets innhold av den sterke antioksidant gluthathione med inntil 50 %. Gluthatione har en avgjørende betydning for effektiviteten av forsvarssystemet.
Som jeg alltid framhever, er det viktig at basis er et sterkt og lett opptakelig vitamin- og mineralprodukt, f.eks. Omnimin, Mivitotal, Multivitamin/mineral, Spektro m.m.
Og sørg også for en god basis av essensielle fettsyrer, f.eks. Epa – Gla plus, fiskeolje, Cardiomega, krill m.m.

Av Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.