Månedsmagasinet på Costa del Sol

Da jeg kjører bilen min inn gjennom det trange garasjeporten, treffer jeg søylen. Jeg slukker motoren, tar ut nøklene og steng garasje ørten. Putter bilnøkkelen i skuffen fordi jeg bestemmer meg for ikke å kjøre mer bil før jeg har fått undersøkt øynene mine hos en dyktig øye lege.
Hendelsen over resulterte i en grå stær-operasjon som ga meg et helt annet syn på saker og ting. Hver dag oppfatter jeg at synest mitt er kraftig forbedret og at jeg nå kan se utebn uten hele tiden å måtte finne fram brillene. Brillene var tidligere en helt nødvendig del av påkledninge.

Grå stær
Min egen grå stær, tror jeg, var aldersbetinget og kanskje framskyndet av mye solbading der jeg bare har brukt solbriller når jeg skulle se chick ut. Det var som regel noen billige briller jeg hadde funnet på markedet og som jeg kunne tåle å miste. Derfor er mitt første råd til forebygging av grå stær at hvis bor du her i Spania, så sørg alltid for å bruke sol fillete som har UV-beskyttende. UV-stråler skader helt klart linsen. Når først grå stær er utviklet, tror jeg ikke det er noen alternativ helbredelse. Grå stær kan uten tvil forebygges med en omlegging til sunne kostvaner og ved inntak av de rette vitaminer og antioksidanter, f.eks. riktige doser av C- og E-vitaminer, samt produkter som er rike på betakarotener, gjerne sammen med et godt vitamin- og mineralprodukt. Sørg for inntak av selen fordi selen og E-vitamin arbeider i synergi med hverandre.
Vil du gjerne gjøre noe ekstra for øynene dine, kan dette også anbefales: Alpha-lipoic acid 250 mg 2 x daglig. Carnosine 1000 mg daglig, Lutein og zeaxanthin som finnes finnes i mange blandinger, bl.a. Blue Berry, Luteine m.m. der de anbefalte, daglige doser bør følges. Det kan være en god ide å kombinere disse produktene med Ginko Biloba.

AMD – Makuladegenerasjon
Det er åpenbart ”sesong for øyne”, for en av mine ”gamle” venner ringte forleden og fortalte litt bekymret at han hadde fått konstateret en aldersbetinget AMD. Mer normalt kalles det også forkalking i øynene. Synsnerven svinner fordi det ikke kommer nok næring til netthinnen. Dermed svekkes det sentrale, skarpe synet. Symptomene er at man ikke ser skarpt, og det kommer et forvrengt syn slik at dørkarmer og lign. ser buede ut. Det kan være vanskelig å se fjernsyn og lese.
Sammen med profesjonell hjelp fra optiker og øye lege er det en god ide med kosttilskudd som retter seg mot å gi god næring til øynene, f.eks. Lutein, evt. den i Blue Berry eller andre lignende produkter, samt betakarotener, C-og E-vitaminer, samt sink 40 mg om kvelden kombinert med selen. Spis også litt kobber so. Tas om morgenen. Det kan også være tjenelig med Gingko Biloba 100 mg daglig, Husk de gode lettopptakelige fiskeoljene i omega 3, f.eks Cardiomega (4 kapsler daglig). Resveratrol og Curcumin kan være svært gode hjelpenutrienter. Basis må naturligvis være et sterkt og lettopptakelige vitamin- og mineraltilskudd, f.eks. Mivitotal+ eller Omnimin. Mange mennesker mangler magnesium som har stor betydning for nervetrådene og utvidelsen av blodårene. Ta evt. 300 mg 2 x daglig. Magnesium hjelper også på hjertet og søvnen. Spis gjerne masser av antioksidanter og unngå røyking. Er du ivrig kaffedrikker så kutt inntaket til maksimum 2 kopper daglig. Koffein har en negativ effekt på øyets evne til å fokusere. Tar du sovemedisin, så se om du kan unnvære det. Spis godt med sunn mat, særlig brokkoli, grønnkål, spinat, rødbeter, hvitløk og tomater. Kan du ikke fordra tomater, kan du ta kosttilskuddet lycopene som har stor betydning for netthinnefunksjonen og er en viktig antioksidant. Hold igjen på kost med mye hvitt sukker og for mye kjøtt. Bruk masser av god olivenolje til salater. Er du sugen på noe søtt, så spis litt mørk sjokolade som er fylt med er fylt med antioksidanter.


Røde øyne
Øynene er kompliserte og følsomme organer. Jeg er hysterisk opptatt av øynene mine og vil gjøre en stor innsats for at de fungerer best mulig. Derfor synes jeg at enhver tilstand som påvirker synet på noen måde bør tas ytterst alvorlig, og jeg vil heller undersøkes av en øye lege en gang for mye enn en gang for lite. Om sommeren lider mange mennesker av røde øyne. Som regel er det en bakterieinfeksjon – kanskje i forbindelse med mye svømming. Men røde øyne kan være symptom på mange andre tilstander med alt fra regnbuehinnebetennelse, conjunctivitis, virus, allergi, fremmedlegemer, byggkorn, m.m. Så få øye legen til å gi deg en diagnose og behandling som du så evt. kan støtte opp med kosttilskud.
Er du diabetiker, skal du vite at en av de første senkomplikasjoner kan ramme øynene. De fine små blodkarene i netthinnen skades, og det oppstår små blødninger. Lidelsen kalles diabetisk retinopati. Så hold diabeteskuren!
Conjunktivitis er mest vanlig om sommeren. Det kan skyldes både bakterier, vira, og at man blir utsatt for langvarig sollys. Lidelsen forsvinner som regel etter en ukes tid. Men husk likevel å konsultere øye legen din. Mens lidelsen står på, vask hendene ekstra ofte og bruker du kontaktlinser, så vent med å bruke dem til betennelsen er helt vekke.
Sørg for at kosten er ekstra sunn og nærende under forløpet. Forventer du å være i et område der det er ekstra sjanse for en conjunctivitis, så ta som forebygging ekstra C-vitaminer. C-vitaminer er best til å forebygge og hjelper ikke noe særlig hvis lidelsen først har brutt ut. Sørg for å supplere vitaminene og mineralene du tar med gode omega-3 og -6 oljer, f.eks. Epa-Gla+. Lag en kopp kamillete – kok den i 10 minutter. Kjøl den og dypp den førere ganger på øyelokkene. Du kan også ta en liten hvil med kamillekompresser på øyelokkene. Det føles deilig og både lindrer og leger. Får du gjentatte angrep av conjunctivitis, så sørg for å få styrke immunforsvaret ditt. Det kan være et symptom på at det er svekket.
Tørka tese øyne, synes jeg det er mange som lider av. Ofte skyldes det bare litt for lite søvn og mangel på B-vitaminer.
Tørre øyne som ofte kommer med alderen kan ofte avhjelpes med omega-7 oljekapsler som hjelper på alle tørre slimhinner.
Du må være oppmerksom på at hvis du oppholder deg mye på et sted med lysstoffrør, så forsvinner A-vitaminer fra øyet. Lysstoffrør skaper dessuten stress i hjernen fordi de blinker med en frekvens vi ikke kan se, men som registreres i hjernen.
 

Av Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.