Månedsmagasinet på Costa del Sol

Hei! Jeg heter Tommy og er 48 år gammel. Jeg liker ikke å gå til tannlegen og har ikke vært hos noen tannlege de siste 15 årene. Jeg vet at jeg bør gå til en undersøkelse fordi tannkjøttet mitt blør mye, og det begynner å gjør vondt i noen av tennene mine. Jeg orker ikke lyden av boret eller stikker fra bedøvelsessprøyten, osv. Hva skal jeg gjøre? Hva slags hjelp finnes?

Hei Tommy.
Takk for e-posten din. Du er absolutt ikke den eneste med disse følelsene for tannlegebesøk. Vi er derfor godt forberedt og kan hjelpe deg med de tingene som føles ubehagelige for deg på et tannlegebesøk.
Det viktigste av alt er en åpen og god kommunikasjon mellom pasient og tannlege. Fortell hva det er som bekymrer deg, fortell tannlegen hva du vil vite om det hun/han gjør under behandlingen eller la være, om du ikke vil vite noe i det hele tatt. Alle er ulike og takler det på ulik måte. Det kan være vanskelig for oss å gjette oss til akkurat hvordan du har det. Vårt mål er at du skal kjenne deg rolig og avslappet under behandlingen.
Lyden av boret kan lett elimineres ved hjelp av musikk. Du kan selv velge musikk og vi har høretelefoner til og med tar bort den ytre lyden.

Stikket fra bedøvelsessprøyten kjennes ikke ettersom vi setter en liten lokalbedøvelse rett før stikket. Deretter sprøytes væsken inn svært langsomt slik at du ikke skal kjenne noe.
Om du til tross for dette synes at det er vanskelig å klare behandlingen, finnes det enkle medisinske hjelpemiddel som du kan få på vår klinikk:
Dormicum inneholder et legemiddel som heter midazolam. Det tilhører en gruppe av legemidler som kalles ”bensodiazepiner”. Dormicum virker raskt og gjør at du kjenner deg søvnig, den gjør deg også rolig, samt at musklene slapper av. Medisinen virker fram til ca. en time etter avsluttet behandling. Du kan tenkes du trenger å sette deg ned litt på klinikken etterpå eller få hjelp av en venn for å komme deg hjem fordi du ikke bør kjøre bil selv samme dag.

Lystgass er en mildt bedøvende gass som innåndes via nesen via en maske under behandlingen. Lystgassen gir deg en lett og rolig følelse, hjelper deg ved smertelindring og gjør deg avslappet. Gassen er ute av kroppen på en halvtime etter avsluttet behandling. Du kan selv gå fra klinikken.
Tidene har endret seg og i dag trenger ikke et tannlegebesøk være forbundet med smerte og ubehag. Bestill allerede i dag tid for samtale med tannlegen som du stoler på. Ikke vent. Dine problemer i munnen går ikke over av seg selv. De trenger behandling snarest. En infeksjon i munnen påvirker hele kroppen din.

Du er velkommen til å kontakte oss om du har flere spørsmål!

Av Christina Radics, Nordic Dental Centre

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.