Månedsmagasinet på Costa del Sol
Hvorfor må selskapsdyrene våre ha mikrochip?

 

I Spania som i resten av Europa finnes det lover som påbyr at alle hunder, katter og ilder skal være ID-merket med en mikrochip. I Spania er det også lovpålagt at alle hunder og katter hvert år skal vaksineres mot rabies. Bare dyr med mikrochip får rabiesvaksine.

Hva er en mikrochip?
En mikrochip er en ID-sender som er omtrent like stor som et riskorn. Det implanteres under huden med en nål – omtrent som en vaksine. Derfor kan i prinsippet chipen implanteres på bare noen få sekunder mens du venter. En vanlig misforståelse er at inngrepet krever bedøvelse og kirurgi. Det kan noen ganger likevel være lettere å gi katter en lett bedøvelse i forbindelse med inngrepet eller gjøre det i forbindelse med en kastrering.

Hvorfor må selskapsdyr ha mikrochip?
Om dyret ditt skulle bli borte, kan politi og veterinær lese av chipen med en skanner og avlese nummeret den inneholder og som er unikt for ditt dyr. Via den informasjonen du har oppgitt, kan dyret dermed raskt gjenforenes med deg. Samtidig er det et bevis på at dyret er ditt når det er ID-merket og registrert i ditt namn – et bevis på at du eier dyret, dersom det skulle oppstå tvil.

Må jeg ID-merke dyret mitt?
Ifølge spansk lov skal hunder og katter som har eiere, ID-merkes med en mikrochip. Det er viktig også med tanke på at om dyret kommer bort – om det f.eks. skulle enten ha bitt et menneske eller havne i et slagsmål – så kan man via informasjonen som framgår av chipen sjekke om dyret er vaksinert mot rabies. I en nødsituasjon kan dette være svært viktig.
Hva slags informasjon kodes på chipen?

På chipen kodes dyrets personlige informasjon og dets kontaktinformasjon. Det kan sammenlignes med chassinummeret på en bil. Informasjonen er registrert i et sentralt register på samme måte som en bil er registrert, og det er det sentrale registeret som tar vare på informasjonen om deg (navn, adresse, telefonnummer, alternativt kontaktnummer, etc.).
Kan en mikrochip brukes for å lokalisere et forsvunnet dyr?
Svaret er nei. Til dette formålet finns det GPS-halsbånd – som brukes av jegere – men denne bruken begrenses av det faktum at et halsbånd kan tas bort eller kan løsne. En mikrochip er bare til for identifisering av dyret.
Hva skjer om chipen ikke blir registrert? Det er svært viktig at du registrerer chipen. Om chipen ikke er uregistrert, kan produsenten spore chipen til veterinæren som satte den inn, men om dette ikke har blitt registrert, fører dette bare til at dine opplysninger ikke finnes på dyrets registreringsnummer. Veterinæren hjelper til med registreringen og sender in blankettene til de rette myndigheter. Må chipen fornyes hvert år?
Nei. Når chipen er registrert, er den registrert for ubegrenset tid. Den blir altså ikke avregistrert. Men problemer kan oppstå om folk flytter eller dyr bytter eiere – om ikke informasjonen om dette blir oppdatert.

Om selskapsdyret mitt forsvinner?
Chipen er utviklet for at dyret raskt kan gjenforenes med eieren sin. Om dyret ditt er registrert i et annet land og du vil registrere det i Spania, er det viktig at det registreres på samme eier i begge land.

Av Susanne Kamu, Skandinavisk Smådyrsklinik

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.