Jeg forlater Museo del Vino i Mijas med et smil på leppene og i særdeles godt humør. Ikke bare på grunn av påvirkning fra vinen, men også fordi jeg nettopp har møtt en pasjon og entusiasme som rommer hele det spanske synet på livet.
I en liten gate i Mijas blafrer et avlangt flagg utenfor huset og forteller at bak den tunge tredøren gjemmer det seg et vinmuseum. Helt faktisk er det mer snakk om et såkalt Vinoteca, en vinbar, der det er mulighet for prøvesmaking og ikke minst mulighet for å smake riktig vin til riktig mat.
Med smaksløkene på oppdagelse
Mer enn 2000 viner sirkulerer hvert år forbi de godt trente nesene og smaksløkene til eieren av museet, Julian Sanjuán, og hans medhjelper, Francisco Rios. Derfor står heller ikke de utstilte vinene på museets hyller stille særlig lenge om gangen. Det får de heller ikke lov til, mens jeg er på besøk. Det blir svingt rundt med gamle og unge viner, og felles for dem alle er at de beskrives av Julian som kvinner i forskjellige stadier av livet. For eksempel lyder beskrivelsen av en hvitvin fra 1994 slik:
– En gammel vin er som en eldre dame. Den har modnet lenge og behøver derfor ikke mer tid for å bli bedre. Den mister kraften dersom den får lov til å stå for lenge. Da dør den, forklarer Julian Sanjúan mens han, med et på samme tid fast og respektfullt grep viser fram flasken. Samtidig blir det igjen slått fast at det gjelder å finne rett vin til rett mat og ens personlige smak. Selv om det kunne være greit med et klart svar på hvilken vin som er verdens beste, så er det åpenbart ikke helt lett å svare på. Det er mange ting å ta hensyn til, for, og det er nettopp derfor at jobben som sommelier, eller på vinkelner, er mer enn en smakskonkurranse. Det må sjel og pasjon til for å finne fram til sin egen smak og finne styrken i hver enkelt vin. Det høres kanskje litt for mye ut som et eventyr og litt for lite ut som konkret vitenskap, men når Julian og Francisco med voldsomme armbevegelser og en gnist i øyet forklarer vinens smak med ord som ”eksplosjon” eller noe som kan ”massere ganen”, tviler jeg ikke på at de vet hva det hele handler om; det er pasjonen og innlevelsen i smaken og den fulle opplevelse ved å smake på en vin. Jeg tar en tår og tenker litt over om jeg selv kan føle en smakseksplosjon. Det blir bare en slags kulinarisk knallperle, men jeg tror jeg har forstått ideen.
Vin og sigarer – en livsnyters paradis
Hos Museo del Vino får man hele pakken av smaksopplevelser – for – som Julian forteller: ”Vinen er som god saus.” Det skal være god mat til en god vin. Og så hører det med en god sigar etter begge deler.
Det hele kan prøvesmakes på museet, og både vin, mat og sigarer er av beste kvalitet. Det er livsnyterens paradis, men man må også gjøre plass i kalenderen til å nyte alle herlighetene, for man får ikke lov til å forlate selskapet før man har fått hele historien bak hver enkelt vin og blitt forklaret hva det er som skiller en vin fra den andre.
Jeg forsøker å holde tritt med talestrømmen og står og stirrer intenst ned i glasset, mens jeg innbiller meg selv at jeg kan se om vinen har ”gardiner” eller ikke.
Kaffe og sigaretter
Museo del Vino representerer det spanske motstykket til den amerikanske tradisjonen med kaffe og sigaretter som med stor suksess har blitt adoptert i Norden. I den lille gaten i Mijas er det vin og sigarer som nytes på terrassen, og det er skrudd ekstra opp for sjarmen og eksklusiviteten. Det er fokus på smak og nytelse framfor den dårlige kombinasjonen av avslapping og ekstra energi som gjerne er et resultat av å blande kaffe og sigaretter. En energi som i spansk kultur i stedet kommer fra fordypelsen og pasjonen. Og av en litt mindre stresset hverdag.
Jeg har selv blitt betatt av interessen for vinen og den gode maten. Sigarene har jeg fortsatt ikke kommet fram til, men det kan være at det kommer senere. Det er i hvert fall tiltalende å begynne å forstå hvordan vinen smaker, og hva den skal drikkes sammen med. Og det er helt klart tiltalende å skifte ut kaffe med vin. Men jeg har fornemmelsen av at med pasjon og nytelse følger respekt og fordypelse, og det er jeg ikke helt så sikker på at jeg vil bruke tid på, ennå. Det går nok litt tid før jeg finner min egen vinsmak og kan tillate meg å belære andre om hva som er en god vin. Så inntil videre må du selv gjøre dig dine erfaringer, og Museo del Vino er et fortreffelig sted å begynne.
Museo de Vino Mijas
C/ San Sebastián 14
Mijas Pueblo
Tlf.: 952 48 63 67
www.museovinomalaga.org
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001