Månedsmagasinet på Costa del Sol
Til erindring – vinopplevelse i Spania

Til erindring – vinopplevelse i Spania

Del

Vi er kommet til september, og det er ganske utrolig hvor fort tiden flyr av gårde, måned etter måned, og jeg tenker på hva min far fortalte meg, da han var begynt å bli ”en voksen mann”;
”Husk Øystein, ta vare på tiden mens du har sjansen, for, den går fortere og fortere hvor eldre du blir".

Og, det er akkurat det som slår meg nå, med tanke på at det nå er ett år siden jeg var på min fantastiske tur til Portugal, og hvor jeg på hjemreisen til Spania, like etter å ha passert grensen fra Portugal, tilfeldig stoppet for å ha lunsj på et gjestehus i Almendralejo Badajoz, i vindistriktet Ribero del Guadiana, og hvor jeg fikk en opplevelse jeg sent vil glemme.
Denne lunsjen, som ble til 2 dager i vindistriktet, med besøk til Bodega Martinez Payva, og hvor jeg møtte, nå etter hvert, min gode venn Jesus Greus fra denne bodegaen, og det er ganske utrolig å tenke på at det nå er ett år siden jeg skrev artikkelen om dette besøket.
Det å oppleve å komme til et særdeles bra vindistrikt i septembermåned, hvor høstingen av druene begynner, er i seg selv en fantastisk opplevelse.

Druen – vinens hjerte
Det å kunne vandre rundt på vinmarkene, og se disse flotte druene, som nærmest strutter av eleganse, der de henger på vinstokkene, og bare venter på å bli høstet inn, så de kan få gitt sitt beste til den edleste drikk vi mennesker kan nyte.
Ja, det er bare så fantastisk flott, og, det må oppleves for å skjønne helt hva jeg mener.

Når du vandrer der, mellom tusenvis av druestokker, og du nyter stillheten, samtidig som du ser på alle de flotte druene, lyse grønne og mørke blå, fulle av druesukker, og utenpå skallet, ser du den hvite, litt ”muggete” overflaten, som er gjærsopper, også kalt mikroskopiske organismer, som bare venter på å bli knust sammen, slik at druesukkeret og gjærsoppene kan starte prosessen, som senere skal bli til den edle drikk vi kan nyte.

Uten sammenligning, er det nærmest som å komme inn i en katedral, hvor du kjenner at det bruser rundt i hodet av vellyst, men i kontrasten til katedralen, med sine enorme søyler og malerier, er du ute i naturen med noe av det vakreste som finnes, nemlig planter og frukt.
Alle land som produserer vin, gjør sitt beste for at akkurat deres vin skal bli den mest perfekte og elegante vinen, og internt i hvert land, arbeider også de ulike vinhusene hver for seg for å bli best.
Men det er mange kriterier for at vinen skal bli bra, da med tanke på klima og jordsmonn, som igjen vil påvirke druene og det som faglig sett blir kalt for ”druens beskaffenhet”.

For en ting er sikkert, uten drue, ingen vin, og uansett hvor i verden du reiser, og hvor det produseres vin, så er det druens kvalitet som bestemmer til slutt hvordan vinen skal bli, og akkurat derfor blir druene behandlet av vinbonden, som noe av det fineste og høyverdige som finnes.

Moreller, plommer og epler i Hardanger
Selv hjemme i Norge har noen prøvd seg på vinproduksjon, uten at dette har lykkes noe særlig.
Men hvem har ikke vært i Hardanger, som også på folkemunne kalles for ”Norges største frukthage”, og opplevet blomstring og senere høsting, av de flotteste moreller, plommer og epler, som likeså med vindruer, også strutter av eleganse, der de henger på sine trær, og venter på å bli høstet.
Hvis du ikke har vært der, anbefaler jeg på det sterkeste å ta en høsttur i Hardanger, hvor du kan kjøpe de lekreste frukter langs riksveien, og epler med et mangfold av ulike navn.
Også vindruene har mange forskjellige navn, og faktisk finnes det mer enn 4000 navngitte druesorter i verden, så det er bare å legge seg i trening, hvis du ønsker å kunne skjelne de ulike druetyper.
Men de forskjellige druetypene påvirker også vinens kvalitet og smak, om den er tørr, halvtørr, søtlig, eller veldig søt, og jeg er sikker på at du har hørt om navn som; Carbernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Pinot Noir, Riesling, Traminer, Sauvignon Blanc, Semillion, Syrah, Muscadet eller Muscat…
Ja, slik kunne jeg fortsette lenge, og det er veldig langt igjen til over 4000 druesorter.

Fremstilling og høsting av druer
September er altså måneden hvor høstingen av druer starter, men den kan også gå over i oktober, og noen steder, så langt ut som i novembermåned.
Da jeg leste til eksamen for å bli, det vi kaller for ”vinkelner”, eller på fransk ”Somelièr”, så lærte vi at uansett vinmark og vintype, så utvikler vinstokken seg etter en upåvirkelig tidstabell, som igjen bestemmer hva vinbonden må foreta seg til ulike årstider, og jeg siterer fritt oversatt fra min egen lærebok og notater, som omtaler den franske vinbondens arbeid gjennom hele året:

Januar: Til tross for lave temperaturer, er vinbøndene ute og beskjærer vinstokkene.
Tradisjonelt begynner beskjæringen 22. januar, og da feires den hellige Vincent, ”vinbøndenes skytshelgen”.

Februar: En stille måned ute på vinmarkene så snart beskjæringen er ferdig, men, det er imidlertid nok å gjøre med den nye vinen som modnes i kjelleren.

Mars: De fleste vinbøndene har avsluttet beskjæringen, og holder på å bearbeide jorden, for å ”lufte” den og fjerne ugress. Avhengig av jordsmonn og lokalt klima, opplever noen områder knoppskyting allerede i slutten av mars, og dette er det første tegnet
for ny vekst på vinstokkstammen.

April: Blader, skudd og spirende klaser i hurtig vekst, avløser knoppskytingen. De spirende
klasene, som etter hvert blomstrer og blir til druer, gir en første ide om avlingens størrelse, og om når den kan høstes. Lave temperaturer eller regn på dette tidspunktet, kan føre til millerandage, ved at det dannes steinfrie druer som aldri blir modne. På den annen side, vil mye sol og varme, påvirke sevjen, slik at næringen går til bladene og ikke til de spirende klasene. Det fører ofte til coulure, som menes at klasene slutter å vokse, og faller senere av.

Mai: Oljebrennere og vindmøller blir ofte brukt for å beskytte de sårbare, bladkledde vinstokkene mot frost. Jorden bearbeides for å fjerne ugress, og mange vinbønder sprøyter vinstokkene mot meldugg og algesopp og gjødsler jorden.

Juni: Vinstokkene bestøves, befruktes og blomstrer, og tørt, varmt vær, får vinstokken til å blomstre raskt, samtidig som bærene på hver klase vokser. Skiftende vær gir klaser med ujevnt modne druer. Etter blomstringen bindes enkelte skudd opp med ståltråder, mens andre fjernes, og sprøytingen mot algesopp fortsetter.

Juli: Etter hvert som vinstokkene reagerer på det varme været, blir hvert enkelt befruktet bær i klasene, til en gjenkjennelig liten drue, og dette kalles for fruktsetting. Hos enkelte druesorter, blant annet Merlot, er fruktsettingen vanskeligere enn hos andre.
Vinbonden fjerner klaser, slik at vinens energi samles i den frukten som blir igjen, og fortsatt foretas sprøyting mot algesopp og marken renses for ugress.

August: Dette er tiden for vèraison, som med det menes at en rekke viktige kjemiske modningsprosesser som gir seg utslag, ved at drueskallet skifter farge. Druens sukkerinnhold øker voldsomt på dette stadiet, som er et kritisk øyeblikk for vinstokken. Dårlig vær etterfulgt av varme, gir perfekte forhold for råte, og det er grunnene til at vinbøndene stadig fjerner noe av bladverket, slik at luft og sol når inn til druene. Blir det veldig tørt vær, så går modningen langsommere.

September: Kvalitetsbevisste vinbønder trimmer vinstokkene grundig, og foretar en vendage verte, en ”grønn plukking”, ved å fjerne en del av den potensielle avlingen, slik at energien kan konsentreres der det er størst behov for den. Tørt vær utgjør fortsatt en trussel mot modningen av druene, men samtidig kan regn føre til råtefare for druene. Avhengig av region, værforhold og druesort, begynner innhøstingen nå i slutten av måneden.

Oktober: I de fleste regioner plukkes det fortsatt druer, og for enkelte år, og i regioner der det lages vin på sent høstede druer, starter innhøstingen først nå i oktober. Så snart avlingen er i hus, og druene er presset, blir skalk, stilk og steiner, spredt mellom vinstokkene, ofte sammen i en kombinasjon av gjødsel og kunstgjødsel.

November: Når det kalde været nå vender tilbake, trekker sevjen seg ned i vinstokkens rotsystem. Vinmarkene ryddes, og foten på vinstokken renses for jord, som et ledd i
forberedelsene til en ny vinter.

Desember: De fleste vinbønder er nå fullt opptatt med å ekspedere vin til sine kunder, og noen vinbønder starter tidlig beskjæring i vinmarkene sine.

 

Ta sjansen og nyt opplevelsen
Så kjære leser, som du forstår, er dette et studium som det tar lang tid å lære, og hele året har sine utfordringer for vinbøndene, og takke meg til, at det finnes de som bruker alt av seg selv, for at vi andre skal kunne nyte godt av denne edle drikk.
Benytt derfor nå sjansen denne høsten, og ta deg en tur til de mange flotte vindistrikter her i Spania, og få med deg en opplevelse jeg kan garantere deg at også du, sent vil glemme.
Nevnte sammendrag av den franske vinbondens arbeid gjennom hele året, er også rimelig likt for alle vinbønder, om de måtte produsere sin vin i Europa, Afrika eller Amerika.
Så, da får vi andre som drikker dette, få bruke vår tid på å lære oss om forskjellen på de forskjellige druene, og klarer du 5 av de over 4000, ja, da er du på god vei.

Ha en god og smakfull fornøyelse!

Av Øystein Wiig Rambøl

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.